1763
Η Κατερίνα Νοτοπούλου στην ορκωμοσία των νέων μελών της κυβέρνησης | CreativeProtagon/IntimeNews

Η Κατερίνα Nοτοπούλου υφυπουργός: ποιος να το ‘λεγε!

Χριστίνα Ταχιάου Χριστίνα Ταχιάου 29 Αυγούστου 2018, 17:11
Η Κατερίνα Νοτοπούλου στην ορκωμοσία των νέων μελών της κυβέρνησης
|CreativeProtagon/IntimeNews

Η Κατερίνα Nοτοπούλου υφυπουργός: ποιος να το ‘λεγε!

Χριστίνα Ταχιάου Χριστίνα Ταχιάου 29 Αυγούστου 2018, 17:11

Θα θυμάστε ίσως το σποτ που κυκλοφόρησε το πρωθυπουργικό γραφείο για τον ένα χρόνο λειτουργίας του υποκαταστήματος της Θεσσαλονίκης. Εκείνο με το σαντούρι –μουσικό όργανο τελείως άσχετο με τη Θεσσαλονίκη–, το γαλακτομπούρεκο που πλασαρίστηκε ως μπουγάτσα με κρέμα, τα πολλά κουλούρια και κάτι άθλιες βρύσες να σηματοδοτούν την «ενίσχυση της ΕΥΑΘ». Εκείνο το βίντεο, λοιπόν, έκλεινε με τη μεγάλη πρωταγωνίστρια του γραφείου: την Κατερίνα Νοτοπούλου να προεδρεύει με ηγεμονικό τρόπο σε σύσκεψη παρουσία του υπουργού Επικρατείας Χριστόφορου Βερναρδάκη, ενώ αμέσως μετά ακουγόταν η φωνή του Πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα να λέει με τον χαρακτηριστικό του τόνο: «Ηταν δίκαιο και έγινε πράξη».

Λες και εκείνο το σποτ είχε γυριστεί ως αβάντα για τη συντονίστρια του Γραφείου του Πρωθυπουργού της Θεσσαλονίκης, Κατερίνα Νοτοπούλου. Εμφανιζόταν σε πολλά πλάνα, περισσότερα από οποιονδήποτε άλλον, έδειχνε ηγέτης, δίπλα στον Τσίπρα, σίγουρη και ισχυρή. Η (τότε) 28χρονη και άπειρη επαγγελματικά, που είχε τοποθετηθεί στη θέση αυτήν τον Νοέμβριο του 2016, σταδιακά μεταμορφωνόταν «σε πρωθυπουργό», όπως λένε περιπαικτικά στη Θεσσαλονίκη. Κάθε φορέας που σέβεται τον εαυτό του έχει περάσει από το πρωθυπουργικό παράρτημα της πόλης. Αλλοτε για να αφήσει αιτήματα, άλλοτε για να φέρει ένα νέο θέμα στο τραπέζι και άλλοτε απλώς εθιμοτυπικά.

Η Κατερίνα Νοτοπούλου κατευθύνεται προς τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλο και τον Πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα (Menelaos Myrillas / SOOC)

Δήμαρχοι, επιμελητήρια, φορείς, παράγοντες τηλεφωνούσαν στο γραφείο προκειμένου να συναντηθούν «με την Κατερίνα», νιώθοντας ότι έχουν επαφή με τον ίδιο τον Πρωθυπουργό. Ηταν «πρώτη καρέκλα» σε κάθε εκδήλωση στη Θεσσαλονίκη, με την παρουσία της να αντιμετωπίζεται λες και παραβρισκόταν ο ίδιος ο Πρωθυπουργός. Μάλιστα, στην πρώτη δημόσια βόλτα που έκανε ο Αλέξης Τσίπρας στη Θεσσαλονίκη τον Ιανουάριο του 2017, προκειμένου να στηθεί μια μικρή φιέστα με πρόσφυγες, δεν ήταν εκείνος το πρόσωπο που τράβηξε όλα τα βλέμματα και τις κάμερες. Ηταν η Κατερίνα Νοτοπούλου, με την οποία όλοι ήθελαν να βγάλουν μια selfie και να σχολιάσουν το ντύσιμο και το χτένισμά της.

Η τοποθέτηση της νέας γυναίκας στη θέση αυτή είχε αποτελέσει έκπληξη. Ωστόσο, είχε προηγηθεί η υπουργοποίηση (από το πουθενά) της Εφης Αχτσιόγλου, στέλνοντας το μήνυμα ότι ο Αλέξης Τσίπρας είχε αποφασίσει να προωθήσει φρέσκα και άφθαρτα πρόσωπα, έστω και αν η εργασιακή εμπειρία τους ήταν ελάχιστη ή και μηδενική.

#γραφείο_πρωθυπουργού_θεσσαλονίκης #γραφειο_πρωθυπουργου Η Β. Ελλάδα αλλάζει. Το κυβερνητικό έργο προχωρά.

A post shared by Κατερίνα Νοτοπούλου (@notopoulou_katerina) on

Πράγματι, για το επαγγελματικό παρελθόν της Κατερίνας Νοτοπούλου δεν υπήρχαν και πολλά για να πει κάποιος. Γεννήθηκε το 1988, σπούδασε Ψυχολογία στο ΑΠΘ και έκανε μεταπτυχιακές σπουδές στο Πανεπιστήμιο Μακεδονίας στις Ευρωπαϊκές Πολιτικές Νεολαίας.

Σύμφωνα με το βιογραφικό της, ειδικεύτηκε στη Συμβουλευτική Ψυχολογία και στην Ανάλυση Πολιτικού Λόγου. Είχε διατελέσει μέλος της Κεντρικής Επιτροπής και της Νομαρχιακής Επιτροπής ΣΥΡΙΖΑ. Ηταν υποψήφια βουλευτής στις εκλογές του Ιανουαρίου 2015 και είχε λάβει 10.169 ψήφους, καταλαμβάνοντας την 16η θέση ανάμεσα στους 20 υποψηφίους. Γνωστή στην τοπική οργάνωση του ΣΥΡΙΖΑ, ακουγόταν το 2014 ως υποψήφια δήμαρχος Θεσσαλονίκης, όπως και η Εφη Αχτσιόγλου. Ωστόσο, καμιά από τις δυο τους δεν κατάφερε να διαπεράσει το φράγμα που ονομάζεται Τριαντάφυλλος Μηταφίδης, ο οποίος ήταν ο υποψήφιος δήμαρχος. Μάλιστα, στις δημοτικές εκλογές του 2010 η κυρία Νοτοπούλου είχε αναλάβει εκπρόσωπος Τύπου της παράταξης «Ανοιχτή Πόλη».

Οπως φαίνεται, χάρη στον κ. Μηταφίδη, η Κατερίνα Νοτοπούλου κόλλησε τα πρώτα της ένσημα. Ως συμβασιούχος στην καθαριότητα του δήμου Θεσσαλονίκης, με ολιγόμηνη σύμβαση το καλοκαίρι του 2012. Θεωρείται σίγουρο ότι δεν απασχολήθηκε στο τμήμα Σαρώματος, αλλά στα κομματικά της καθήκοντα. Αλλωστε, τότε ο ΣΥΡΙΖΑ έγινε αξιωματική αντιπολίτευση, κάτι που σήμαινε αυξημένες ανάγκες σε ανθρώπινο δυναμικό.

Οι πρώτες της ημέρες στο πρωθυπουργικό γραφείο ήταν αντικείμενο ρεπορτάζ για τον τοπικό Τύπο και τις παραπολιτικές στήλες της Αθήνας. Μια τόσο νέα γυναίκα, από το πουθενά, που έχει χριστεί η εκπρόσωπος του πρωθυπουργού σε μια τόσο μεγάλη γεωγραφική περιφέρεια, κέντρισε το ενδιαφέρον. Το γραφείο στήθηκε εντός του κτιρίου του υπουργείου Μακεδονίας Θράκης, με ενισχυμένα μέτρα ασφαλείας και διακόσμηση του γούστου της κυρίας Νοτοπούλου. Ο Αλέξης Τσίπρας ερχόταν «για να εργαστεί», όπως ανέφεραν τα ολιγόλογα δελτία Τύπου, στο γραφείο της Θεσσαλονίκης και η διευθύντρια ήταν πάντοτε παρούσα.

Στην αρχή η παρουσία της ήταν λίγο πιο διστακτική, για να φτάσουμε στην γεμάτη αυτοπεποίθηση δυναμική που επιδεικνύει σήμερα. Η αλήθεια είναι ότι δεν γέμιζε και πολύ το μάτι κάποιων, όπως ο ευρωβουλευτής (τότε του ΣΥΡΙΖΑ) Κώστας Χρυσόγονος, ο οποίος είχε στηλιτεύσει την έλλειψη επαφής του Αλέξη με τους ευρωβουλευτές του, λέγοντας χαρακτηριστικά τον Ιανουάριο του 2017: «Προφανώς ο Πρωθυπουργός θεωρεί ότι ενημερώνεται επαρκώς για τα ευρωπαϊκά θέματα από τον κ. Καρανίκα, την κυρία Νοτοπούλου και το άλλο επιτελείο του Μεγάρου Μαξίμου». Ανοιχτά, πάντως, δεν την αμφισβήτησε κανείς άλλος, ενώ ο υπουργός Επικρατείας Χριστόφορος Βερναρδάκης τη στηρίζει, αποτελώντας τον άμεσο σύνδεσμο με τον Αλέξη Τσίπρα. Αλλοι υπουργοί, όπως ο Ευκλείδης Τσακαλώτος ή ο Χρήστος Σπίρτζης διατηρούν εξαιρετική σχέση μαζί της και εργάζονται και εκείνοι κάποιες φορές στο πρωθυπουργικό γραφείο της Θεσσαλονίκης.

Η Νοτοπούλου χειρίστηκε την εικόνα της πολύ προσεκτικά. Έχοντας επίγνωση του πόσο εύκολος στόχος είναι, έκανε το στοιχειώδες: απέφυγε τα πολλά λόγια. Μάλιστα, σε ρεπορτάζ του Protagon (εδώ) για τον ένα χρόνο λειτουργίας του γραφείου αναφέρεται ότι σε αίτημα επικοινωνίας με την κυρία Νοτοπούλου η απάντηση του γραφείου ήταν «η προϊσταμένη δεν δίνει συνεντεύξεις». Έτσι, έστησε το προφίλ μιας εργατικής και συνεπούς νέας γυναίκας, με πολύ επιμελημένη αλλά ποτέ extreme εμφάνιση, όχι πολύ αεράτης αλλά ούτε και πολύ μαζεμένης. Μια γυναίκα της διπλανής πόρτας, δηλαδή, που κοιτάζει τη δουλειά της, αλλά δεν αποφεύγει και τον πειρασμό να μοιράζεται στα social media στιγμές από τη ζωή της με τους φίλους της. Η Κατερίνα σε «Friday with friends», η Κατερίνα «Με τους αγαπημένους μου φίλους και την #αυγή, όλες του κόσμου οι Κυριακές….», η Κατερίνα «Thessaloniki pride και φέτος!», αλλά και η Κατερίνα στο Δημοτικό Συμβούλιο, η Κατερίνα στο πρωθυπουργικό γραφείο με τον υπουργό Βερναρδάκη, η Κατερίνα στο μνημείο του Γρηγόρη Λαμπράκη, η Κατερίνα παρούσα στις εκδηλώσεις για το σήμερα και το αύριο της Θεσσαλονίκης.

 

Στο Φεστιβάλ Pride της Θεσσαλονίκης
«Με τους αγαπημένους μου φίλους και την #αυγή?, όλες του κόσμου οι Κυριακές….» γράφει στη συνοδευτική λεζάντα η Κατερίνα Νοτοπούλου

Στις 31 Ιουλίου έκλεισε τα 30 της. Οι φίλοι της της ετοίμασαν μπαλόνια «Χρόνια πολλά Κατερίνα μας!» κι «Ευτυχισμένα …άντα!».

Δεν ήταν, όμως, όλος ο κόσμος ικανοποιημένος με την παρουσία της διευθύντριας του πρωθυπουργικού γραφείου της Θεσσαλονίκης. Η Μαρία Κόλλια-Τσαρουχά, υφυπουργός Μακεδονίας-Θράκης, ουδέποτε είδε με καλό μάτι το γραφείο και τα καθήκοντα της κυρίας Νοτοπούλου. Η κυρία Κόλλια-Τσαρουχά είχε παραδεχτεί πριν από ένα χρόνο ακριβώς σε δημοσιογράφους τον προβληματισμό της, καθώς η ίδια εμφανώς παραμεριζόταν και είχε μείνει χωρίς ρόλο. «Είναι ένα τόσο μικρό κορίτσι, είμαι η μαμά της», είχε πει θέλοντας να διασκεδάσει τις εντυπώσεις.

Ετσι, βρέθηκε η λύση. Στον ανασχηματισμό της Τρίτης, «η μαμά» έγινε υφυπουργός Αμυνας και «το τόσο μικρό κορίτσι» πήρε τη θέση της μαμάς, υφυπουργός Μακεδονίας-Θράκης. Και η οικογένεια μένει ενωμένη.

Μένει να δούμε τι θα γίνει με τόσο πολυδιαφημισμένο, πολυθρύλητο και πολύφερνο πρωθυπουργικό γραφείο της Θεσσαλονίκης. Θα μείνει στα χέρια της κυρίας Νοτοπούλου σε μια συγχώνευση με το Μακεδονίας-Θράκης ή θα βρεθεί ένα καινούργιο «τόσο μικρό κορίτσι» να το αναλάβει;


Μένει, επίσης, να δούμε με μεγάλο ενδιαφέρον το πολιτικό μέλλον της κυρίας Νοτοπούλου. Θα μπορούσε να διεκδικήσει την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας ή ακόμη και τον δήμο Θεσσαλονίκης. Παρά την πρώιμη στήριξη του ΣΥΡΙΖΑ στον Γιάννη Μπουτάρη, η υποψηφιότητά του δεν θεωρείται 100% βέβαιη. Σε μια τέτοια περίπτωση, η κυρία Νοτοπούλου θα μπορούσε να είναι η λύση. Υπάρχει, βεβαίως, πάντοτε και η Α’ Θεσσαλονίκης, όπου χρειάζεται επειγόντως ανανέωση. Υπάρχουν και οι ευρωεκλογές, αλλά μάλλον η Νοτοπούλου προτιμά τη Θεσσαλονίκη.

Είναι μόλις 30 ετών και οι δρόμοι όλοι ανοιχτοί μπροστά της. Ποιος να το έλεγε πριν από δυο μόλις χρόνια!

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News