436
Η κατασκευάστρια εταιρεία έδωσε στη δημοσιότητα την φωτογραφία ενός ατόμου που κάνει την εξέταση καρκίνου μέσω της αναπνοής | Owlstone Medical

Προς έγκαιρη ανίχνευση του καρκίνου μέσω της αναπνοής

Protagon Team Protagon Team 4 Ιανουαρίου 2019, 09:10
Η κατασκευάστρια εταιρεία έδωσε στη δημοσιότητα την φωτογραφία ενός ατόμου που κάνει την εξέταση καρκίνου μέσω της αναπνοής
|Owlstone Medical

Προς έγκαιρη ανίχνευση του καρκίνου μέσω της αναπνοής

Protagon Team Protagon Team 4 Ιανουαρίου 2019, 09:10

Την ονόμασαν «Βιοψία Αναπνοής» (Breath Biopsy) και είναι μια μέθοδος ανίχνευσης του καρκίνου, εντοπίζοντας συγκεκριμένα μόρια στην αναπνοή ενός εξεταζόμενου. Την ανέπτυξε η βρετανική εταιρεία Owlstone Medical και η επιστημονική κοινότητα ευελπιστεί ότι θα αποτελέσει την βάση για την δημιουργία μίας απλής και χαμηλού κόστους εξέτασης για τον καρκίνο.

Οπως αναφέρει σε δημοσίευμα της η εφημερίδα Guardian ξεκινούν κλινικές δοκιμές αυτής της νέας μεθόδου στο νοσοκομείο Addenbrooke’s στο Κέιμπριτζ. Οι ερευνητές θα κάνουν δοκιμές της νέας μεθόδου σε 1,500 εθελοντές άλλοι εκ των οποίων είναι καρκινοπαθείς και άλλοι απολύτως υγιή άτομα.

Στο πρώτο στάδιο των ερευνών θα εξεταστούν με την νέα μέθοδο άτομα που υπάρχει υποψία ότι έχουν προσβληθεί από καρκίνο του οισοφάγου και άτομα που είναι πιθανό να έχουν προσβληθεί από καρκίνο του στομάχου. Στις επόμενες φάσεις θα γίνουν εξετάσεις για καρκίνο του προστάτη, των νεφρών, του ήπατος, του παγκρέατος και της κύστις.

«Είναι απόλυτη ανάγκη να φτιάξουμε νέα εργαλεία, όπως αυτή την εξέταση αναπνοής, που θα μας επιτρέπουν να εντοπίζουμε έγκαιρα τον καρκίνο αυξάνοντας έτσι τις πιθανότητες ένας ασθενής να αντιμετωπίσει το πρόβλημα του με επιτυχία. Οι δοκιμές αυτής της μεθόδου ελπίζουμε να μας αποκαλύψουν τι ακριβώς πρέπει να αναζητούμε μέσα στην αναπνοή ενός ανθρώπου για να εντοπίζουμε την παρουσία του καρκίνου. Αυτό θα είναι το κρίσιμο βήμα για να εξελίξουμε ακόμη περισσότερο αυτή την τεχνολογία» αναφέρει η Ρεμπέκα Φιτζέραλντ του Κέντρου Ερευνών Καρκίνου του Κέιμπριτζ (CRUK) η οποία είναι επικεφαλής της ερευνητικής ομάδας.

Η μέθοδος

Οι εθελοντές θα εισπνέουν και θα εκπνέουν για δέκα λεπτά σε ένα  ειδικό μηχανισμό που θα συλλέγει εναερόβια μόρια τα οποία ονομάζονται πτητικές οργανικές ενώσεις και τα δείγματα θα πηγαίνουν μετά σε ένα εργαστήριο για ανάλυση. Μέρος της φυσιολογικής διαδικασίας μεταβολισμού του ανθρώπινου οργανισμού είναι τα κύτταρα να παράγουν μια ποικιλία πτητικών οργανικών ενώσεων.

Τα μόρια αυτά πηγαίνουν στους πνεύμονες και βγαίνουν από τον οργανισμό μέσω της αναπνοής. Οι επιστήμονες πιστεύουν ότι ο καρκίνος προκαλεί αναγνωρίσιμες αλλοιώσεις και μεταβολές στα συγκεκριμένα μόρια. Αν η νέα μέθοδος αποδειχθεί αξιόπιστη και ακριβής τότε θα αποτελέσει σύντομα ένα στάνταρ εργαλείο των γιατρών.

«Οι διαγνωστικές εξετάσεις που βασίζονται στην ανάλυση της αναπνοής έχουν πολλές δυνατότητες και μπορούν να προστεθούν σε εκείνες του αίματος και των ούρων ώστε οι γιατροί να εντοπίζουν όσο το δυνατόν πιο έγκαιρα τον καρκίνο και να τον αντιμετωπίζουν με επιτυχία. Η μέθοδος που αναπτύξαμε έχει αποδειχθεί εξαιρετικά αποτελεσματική στον εντοπισμό πτητικών οργανικών ενώσεων. Είμαστε περήφανοι που συνεργαζόμαστε με το CRUK και αναμένουμε με ανυπομονησία τα αποτελέσματα των δοκιμών ευελπιστώντας ότι θα γίνει πραγματικότητα η ανάπτυξη μιας διαγνωστικής εξέτασης για πολλές μορφές καρκίνου μέσω της αναπνοής» δηλώνει ο Μπίλι Μπόιλ, συνιδρυτής της Owlstone Medical.

Ενα βίντεο της νέας μεθόδου: