406
Οι ειδικοί θα μπορούν να παρέμβουν και να επιμηκύνουν τη ζωή των ασθενών | Shutterstock

Μάθετε πότε θα πεθάνετε, επτά χρόνια πριν…

Οι ειδικοί θα μπορούν να παρέμβουν και να επιμηκύνουν τη ζωή των ασθενών
|Shutterstock

Μάθετε πότε θα πεθάνετε, επτά χρόνια πριν…

Σάς ενδιαφέρει πότε ακριβώς θα πεθάνετε; Μπορούν να σας το εγγυηθούν με ακρίβεια και μάλιστα επτά χρόνια πριν, ειδικοί από πανεπιστήμια της Βρετανίας. Οι οποίοι ανακάλυψαν ότι μπορούν με εξετάσεις στον εγκέφαλο, να μάθουν όχι απλώς ότι η ηλικία του εγκεφάλου δεν συμβαδίζει πάντα με τη βιολογική ηλικία, αλλά και ότι σε κάποιους ανθρώπους ο εγκέφαλος γερνάει πιο γρήγορα. Αυτοί λοιπόν που έχουν πρόωρα γερασμένο εγκέφαλο, έχουν και τις περισσότερες πιθανότητες να έχουν σε μικρότερη ηλικία σωματικά και ψυχολογικά προβλήματα, αλλά και να φύγουν από τη ζωή νωρίτερα από το μέσο όρο.

Για να φτάσουν σε αυτό το συμπέρασμα οι ερευνητές της Ιατρικής Σχολής του Imperial College του Λονδίνου και του Πανεπιστημίου του Εδιμβούργου, συνδύασαν μαγνητικές απεικονιστικές μεθόδους και τις συνδύασαν με αλγόριθμους μηχανικής εκμάθησης. Στη συνέχεια εκπαίδευσαν ηλεκτρονικούς υπολογιστές να βρίσκουν τη βιολογική ηλικία του εγκεφάλου και κατά πόσο αυτή αποκλίνει από τη βιολογική ηλικία του ανθρώπου, ανάλογα με το πόσο μεγάλη είναι η απώλεια λευκής και φαιάς ουσίας, που αποτελούν και τους βασικούς δείκτες γήρανσης του εγκεφάλου. Όπως φάνηκε από τα αποτελέσματα της έρευνας, όσο μεγαλύτερη ήταν η διαφορά ανάμεσα στις δύο ηλικίες, τόσο πιο αυξημένος ο κίνδυνος πρόωρου θανάτου.

Οι ερευνητές υπολόγισαν ότι κατά μέσο όρο για τους άνδρες η απόκλιση μεταξύ εγκεφαλικής και βιολογικής ηλικίας τους είναι τα οκτώ χρόνια, ενώ για τις γυναίκες μόνο τα δύο χρόνια. Δηλαδή ο εγκέφαλος ενός άνδρα φαίνεται ότι γερνάει αρκετά πιο πρόωρα από μιας γυναίκας.

Η μέθοδος δεν έχει τόσο «μαύρη» αξία όσο αυτή που περιγράφεται, καθώς οι ειδικοί θα μπορούν να παρέμβουν και να επιμηκύνουν τη ζωή των ασθενών. Όπως εξηγούν, η τεχνική αναμένεται να χρησιμοποιηθεί ως διαγνωστικό εργαλείο πρόγνωσης ασθενειών, πολύ πριν αυτές εκδηλωθούν. «Μελλοντικά κάποιος μπορεί να πηγαίνει στο γιατρό, να εξετάζει τον εγκέφαλό του και ο γιατρός να του λέει ότι ‘ο εγκέφαλός σου είναι δέκα χρόνια πιο γερασμένος από ό,τι θα έπρεπε να είναι. Οπότε θα τον συμβουλεύσει να αλλάξει τη διατροφή του ή τον τρόπο ζωής του ή να αρχίσει κάποια θεραπεία», σχολιάζει ο Δρ Τζέιμς Κόουλ, υπεύθυνος της μελέτης. «Δεν είναι η μόνη περίπτωση που χρησιμοποιούμε την ηλικία ενός οργάνου για να προσδιορίσουμε το προσδόκιμο επιβίωσης. Για παράδειγμα, οι καπνιστές μαθαίνουν ότι οι πνεύμονές τους είναι 20 χρόνια πιο γερασμένοι από ότι θα έπρεπε να είναι. Ενώ άλλοι άνθρωποι μαθαίνουν για το ποια είναι η ηλικία της καρδιάς τους. Η νέα τεχνική θα κάνει κάτι παρόμοιο για την ηλικία του εγκεφάλου», καταλήγει ο ίδιος.

Η έρευνα δημοσιεύτηκε στην επιστημονική επιθεώρηση Molecular Psychiatry.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News