1518
Το ψητό στα κάρβουνα είναι ο ακαταμάχητος βασιλιάς της Τσικνοπέμπτης | Facebook/Vezene

Τσικνοπέμπτη εμπιστευτικό: Πού θα φάτε τα καλύτερα στην Αθήνα

Κική Τριανταφύλλη 28 Φεβρουαρίου 2019, 14:59
Το ψητό στα κάρβουνα είναι ο ακαταμάχητος βασιλιάς της Τσικνοπέμπτης
|Facebook/Vezene

Τσικνοπέμπτη εμπιστευτικό: Πού θα φάτε τα καλύτερα στην Αθήνα

Κική Τριανταφύλλη 28 Φεβρουαρίου 2019, 14:59

Ενα είναι σίγουρο. Ως λαός τιμούμε το κρέας με κάθε ευκαιρία. Παραδοσιακά όμως, και ενόψει της νηστείας της Σαρακοστής, η μεγαλύτερη κρεατοκραιπάλη γίνεται στο μέσο της κρεατινής εβδομάδας. Την Τσικνοπέμπτη το λίπος ρέει στις ψησταριές και η τσίκνα υψώνεται δοξαστικά στον ουρανό την ώρα που η Ελλάδα αναστενάζει στα κρεατομάγαζα. Οι θράκες ανάβουν από το πρωί, κρέατα ντανιάζονται  στους πάγκους δίπλα στις φωτιές περιμένοντας τη σειρά τους.

Εντωμεταξύ, μέχρι να εμφανιστούν στο τραπέζι οι πιατέλες με τα λαχταριστά κοψίδια, οι ουρανίσκοι απολαμβάνουν τα μεζεκλίκια που προηγούνται. Το δείπνο ξεκινάει σχετικά λιτά με ζυμωτό χωριάτικο ψωμί, φέτα, τζατζίκι και τυροκαυτερή, χωριάτικη σαλάτα και πατάτες τηγανητές που είναι εκ των ων ουκ άνευ και κάποια ακόμη ορεκτικά που ποικίλουν από τόπο σε τόπο. Η ποικιλία όμως των κρεατικών που ακολουθεί είναι απίστευτη.

Αρνάκια, κατσικάκια, προβατίνες, μοσχάρια, γουρουνόπουλα και πουλερικά ολόκληρα ή κατάλληλα τεμαχισμένα ψήνονται σε σούβλες και σε σχάρες τοποθετημένα οριζοντίως ή καθέτως (αντικριστά), μπριζόλες σταβλίσιες medium large και extra large, φιλέτα, παϊδάκια, μπριζολίκια και πανσέτες, μπιφτέκια και λουκάνικα έχουν την τιμητική τους σε κουτούκια, ακριβά εστιατόρια και χασαποταβέρνες. Δύσκολο μάλιστα να βρεθεί τραπέζι αν δεν έχεις κάνει κράτηση εγκαίρως. Αλλά εντάξει, δεν χάλασε κι ο κόσμος. Τσικνίζουμε μια άλλη μέρα… Πού;

Ταρτάρ, η ωμή εκδοχή του βοδινού φιλέτου από τη Φάρμα Μπράλου

Argentina, Μπιτάκου 3, Καλέντζι Μαραθώνα, 22940-66476. Εδώ το μέγεθος μετράει. Αν λαχταράς  μπριζόλα extra large τότε θα κατευθυνθείς προς το Μαραθώνα θα απολαύσεις την υπέροχη θέα στη λίμνη και (πριν ή μετά) θα γευτείς t-bone, rib eye ή σπαλομπριζόλα  που αργοψήνεται στα κάρβουνα παραδοσιακά όπως το κάνουν στην Αργεντινή. Οπότε για να μην σε γονατίσει εντελώς το άρωμα της τσίκνας περιμένοντας να ολοκληρωθεί το ψήσιμο κλείνεις τραπέζι και κρέας που θα σε περιμένει έτοιμο στην ώρα του.

Φιλέτο με σάλτσα bearnaise στο Barbq

Bar.B.Q, Ελ. Βενιζέλου 46, Νέα Σμύρνη, τηλ: 210- 9319675 Σταθερή αξία για ψαγμένους κρεατοφάγους το στέκι της Νέας Σμύρνης προτείνει ζουμερά burgers, μοσχαρίσια σπαλομπριζόλα Αργεντινής (rib eye από black angus), κλασικά μπιφτεκάκια, κότσι αρνίσιο, μαριναρισμένο κιλότο από το Κάνσας, ξεκοκαλισμένο σιδηρόδρομο από αμερικάνικο μοσχάρι φυσικής ωρίμανσης και άλλα πολλά καλοψημένα κρεατικά.

Base Grill, Λεωφ. Κωνσταντινουπόλεως 64, Περιστέρι, τηλ. 210 5757455 Στα «must» του μαγαζιού που έφερε στο Περιστέρι κρεατοφάγους από όλο το λεκανοπέδιο είναι η  φωλιά τηγανητής πατάτας με αυγά, αν χορταίνετε εύκολα όμως αφήστε τη για άλλη φορά και μπείτε κατευθείαν στο ψητό.Το συκώτι εδώ είναι υπέροχο το ίδιο και η σπαλομπριζόλα και η πικάνια και το βραζιλιάνικο steak που αν το θέλεις πιο πικάντικο θα το πασπαλίσεις με διάφορα είδη αλατιού, ανθό, καπνιστό ή λεμονάτο.

Ζουμερή μπριζόλα στο Base Grill

Βλάχος, Καραμανλή 1 και 17 Νοέμβρη 11, Μελίσσια, τηλ.: 210 6130672 Τρία ζουμερά μπριζολάκια πάνω σε ένα λοφάκι από τηγανητές πατάτες ήταν ανέκαθεν το πιάτο – φετίχ του μαγαζιού μέχρι που ήρθε να προστεθεί στον κατάλογό του και ένα μπιφτέκι τεραστίων διαστάσεων επίσης πάνω σε πατάτες. Οι ηπειρώτικες πίτες του είναι επίσης περιωπής.

Εκτός από τα ψητά του ο Βλάχος φημίζεται και για τις πίτες του

Καραβίτης, Αρκτίνου 33 και Παυσανίου 4, Παγκράτι, 210-7215155. Η κλασική αθηναϊκή ταβέρνα των αδελφών Λινάρδου ίδια και απαράλλαχτη από το 1926 που άρχισε να λειτουργεί με τα κρασοβάρελα και την ωραία αυλή της σε διακτινίζει στην εποχή που η περιοχή απέναντι από το άγαλμα του Τρούμαν λεγόταν ακόμη Βατραχονήσι.  Εδώ θα πας για κεφτεδάκια, παϊδάκια και χειροποίητη τηγανητή πατάτα αλλά και για να θυμηθείς τα νιάτα σου.

Κληματαριά, Πλατείας Θεάτρου 2, 210-3216629. Χειροποίητο φύλλο και ψωμί, γάστρες και κρέατα στη σχάρα, βιολιά, μπουζούκια και κιθάρες συμπληρώνουν τη διασκέδαση στο πιο  cult αθηναϊκό ταβερνείο που λειτουργεί ανελλιπώς από το 1927 κάτω από την Βαρβάκειο Αγορά με φανατική πελατεία κάθε ηλικίας.

Kozi’s, Παναγή Τσαλδάρη 32-34, Μελίσσια, τηλ.: 210 8101584 Η οικογένεια Κοζή έφερε στα Μελίσσια τη νοτιοαφρικάνικη γαστρονομική κουλτούρα με ωραία burger και κρεατικά μαριναρισμένα με μπαχάρια της Νοτίου Αφρικής, όπως το χοιρινό σουβλάκι Koko Bongo, η χοιρινή λεμονάτη μπριζόλα Gulubi, η μοσχαρίσια Chacalaka και άλλα πολλά που συνοδεύονται με φρέσκες τραγανές τηγανητές πατάτες.

Κρεατικά μαριναρισμένα με μπαχαρικά της Νοτίου Αφρικής στο Kozi’s

Κρητικός, Αιόλου 49, Κάντζα, τηλ: 210- 6659061 Παλιά ταβέρνα στη μέση του πουθενά θα πουν κάποιοι που δεν γνωρίζουν την περιοχή, και δικαίως, αξίζει όμως να  βάλεις το gps για να σε πάει σ΄αυτό το ναό του κρέατος των αδελφών Διογάκη όπου η επιλογή και το ψήσιμο είναι ολόκληρη επιστήμη. Τα ορεκτικά του είναι προκλητικά αλλά δεν πρέπει να παρασυρθείς αν θέλεις ολόκληρη την απόλαυση του κρέατος. Οι σπαλομπριζόλες και τα rib-eye του είναι κορυφαία το ίδιο και τα παϊδάκια, τα μπιφτέκια, τα νεφράκια, το κοκορέτσι και ο σιδηρόδρομος όταν υπάρχει.

Στου Κρητικού απολαμβάνει κανείς εκλεκτά κρέατα ψημένα άριστα

Μπάρμπα Μήτσος – Λαδόκολλα, Ιουστινιανού 11, Αγ. Δημήτριος, τηλ: 210-9335052 Λες «μια απ’ όλα» και ένα βουνό από φρεσκοκομμένες τηγανιτές πατάτες μαζί με μπιφτέκια, χοιρινές μπριζόλες και λουκάνικα, προσγειώνονται μπροστά σου πάνω σε λαδόκολλα.  Το μενού συμπληρώνεται με τυροκαυτερή, τζατζίκι, σαλάτα φέτα και μπύρα ή κρασί.

Στέκι του Ηλία Θεσσαλονίκης 7, 210-3422407 και Επταχάλκου 5, Θησείο, τηλ.: 210-3458052 Αν σκεφτείς παϊδάκια στην Αθήνα το μυαλό σου πάει αυτόματα στο Θησείο και στο στέκι του Ηλία Κολόβη που στην πραγματικότητα είναι δύο.  Η πρώτη ταβέρνα άνοιξε το 1981 στην οδό Θεσσαλονίκης και επεκτάθηκε δέκα χρόνια αργότερα στην Επταχάλκου (είναι η συνέχεια της Θεσσαλονίκης προς την Αποστόλου Παύλου).  Εδώ επιπλέον θα γευτείς τα ξακουστά μπιφτέκια του, αρνίσια συκωταριά και πατάτες κομμένες στο χέρι

Τα διάσημα χοιρινά μπριζολάκια του Τέλη

Τέλης, Ευριπίδου 86, Πλατεία Κουμουνδούρου, τηλ.: 210 3242775 Στην ίδια θέση από το 1978 ο Τέλης ψήνει καθημερινά στα κάρβουνα βουνά από χοιρινά μπριζολάκια λεπτοκομμένα και λαχταριστά. Στα επιπλέον πατάτες τηγανιτές, χωριάτικη τζατζίκι και μπουγιουρντί, τι άλλο θέλεις όμως για να περάσεις καλά;

Τηλέμαχος BBQ Club, Φραγκοπούλου 19, Κάτω Κηφισιά, τηλ.: 2108076680 Ενας από τους πρώτους ναούς της κρεατοφαγίας με ιστορία του ξεκινά από τα χρόνια του Μεσοπολέμου, όταν ο παππούς των σημερινών ιδιοκτητών έψηνε ντόπια κρέατα στην αυλή του, ο Τηλέμαχος συνεχίζει να προσφέρει στην πελατεία του εξαιρετικό κρέας, διαλεγμένο από ελληνικές και ξένες φάρμες σιτεμένο και ψημένο με μαεστρία. Ο Γιώργος Τσιλιγκίρης όμως έφερε και στην Αθήνα (Πανεπιστημίου 10, Σύνταγμα, τηλ: 210-3613300-1) τα εκλεκτά του κρέατα και τα συνοδεύσει με μια πολύ πλούσια κάβα. Αξιοποίησε επίσης το παλιό ακίνητο στην οδό Φραγκοπούλου 22 και Μ. Μπότσαρη στην Κάτω Κηφισιά, όπου λειτουργεί το μοντέρνο Zeibekiko με εκλεπτυσμένο σουβλάκι από γύρος πρόβειο και από μαύρο χοίρο, καλαμάκια από αρνάκι γάλακτος, «μερακλίδικο» χοιρινό, κοτόπουλο στήθος και άλλα πολλά, σε μερίδες ή τυλιχτά.

Στο Τηλέμαχο στην Κάτω Κηφισιά και στην Αθήνα απολαμβάνει κανείς εκλεκτά κρεατικά

Το Τρίγωνο, Αθηνών 36, Καλύβια, 22990-48540 Ο Κώστας Καρακασίλης είχε μεγάλη ιστορία πίσω του ως χασάπης προτού συνεταιριστεί με τον Ανδρέα  Κόλλια. Οι δυο τους άνοιξαν το 1991 το ψητοπωλείο και το ονόμασαν Τρίγωνο από τον τριγωνικό κόμβο που υπήρχε παλιότερα εκεί μπροστά. Εδώ οι μερίδες είναι τεράστιες,  τα παϊδάκια ζουμερά και ωραία ψημένα όπως και τα μπιφτέκια από χοντροκομένο κιμά που ζυμώνεται με ντομάτα, τα κοντοσούβλια και το κοκορέτσι, οι μπριζόλες και τα σουβλιστά.

Τρίγωνο, παραδοσιακή χασαποταβέρνα στα Καλύβια

Χριστόφορος, Μιχάλη Καλαβρυτινού 11, Καλύβια 22990-48266 Γουρνοπούλα, παϊδάκια από προβατίνα, κοκορέτσι, μπιφτέκι επικών διαστάσεων από ανάμεικτο κιμά μοσχαρίσιο και αρνίσιο και χίλιες δυο άλλες κρεατολιχουδιές υπάρχουν στο μενού του Χριστόφορου, μια από τις πιο παλιές και γνωστές ταβέρνες των Καλυβίων – η πρώην Βλαχοπούλα του κτηνοτρόφου Θανάση Ράπτη για όσους θυμούνται την ταβέρνα από τη δεκαετία του 1960 που άλλαξε όνομα όταν την ανέλαβε ο γιος του.

Για κοκορέτσι στην χασαποταβέρνα του Χριστόφορου στα Καλύβια

Vezene, Βρασίδα 11, Χίλτον, τηλ: 210 7232002 Στο μοναδικό μπιστρό του Αρη Βεζενέ ένας συνειδητοποιημένος κρεατολάγνος ζει συγκινητικές στιγμές απολαμβάνοντας τα καλύτερα κρέατα του κόσμου όπως το εκλεκτό Kobe beef από Wagyu (γιαπωνέζικη ράτσα αγελάδας) με κοπές εξωτικές και ψήσιμο αριστοτεχνικό στη σχάρα και σε μαντέμι. Στον κατάλογό του υπάρχουν πολλές άγνωστες λέξεις που βεβαίως θα σας τις εξηγήσουν αναλυτικά και η γκάμα των τιμών μεγάλη αλλά όπως είναι γνωστό, η ποιότητα πληρώνεται.

Το ψήσιμο του κρέατος θέλει την τέχνη του για να γίνει τρυφερό , Vezene

Φάρμα Μπράλου, Μηλιώνη 12 και Ηρακλείτου, Κολωνάκι, τηλ: 210 36 45 050. Την τιμητική τους φυσικά έχουν και εδώ τα κρέατα (είναι όλα ελληνικής εκτροφής και δικής τους παραγωγής) με μοναδικές κοπές και πολυήμερα σιτέματα. Ξεχωρίζουν τα μοναδικά ελληνικής εκτροφής Black Angus Pure Breed 100% που μόνο η Φάρμα Μπράλου αναπαράγει στην Ελλάδα. Αυτή την Τσικνοπέμπτη, μάλιστα, το κρεοπωλείο μετατρέπεται σε σουβλακερί με παντός είδους σουβλάκια από χοιρινό και κοτόπουλο, αλλά και σουβλάκι black angus και μπιφτέκια από μοσχάρι, γαλοπούλα και Black Angus.

Εκλεκτά ελληνικά κρέατα στο εστιατόριο της Φάρμας Μπράλου