791
Αισθητική vintage που μας στέλνει κατευθείαν στα παιδικά μας χρόνια και γεύσεις που θες να δοκιμάσεις ξανά και ξανά | Τάσος Ζαχαροπλαστείο /Facebook

Λιώνοντας με τις γεύσεις της Θεσσαλονίκης

Κική Τριανταφύλλη Κική Τριανταφύλλη 30 Ιουλίου 2016, 09:39
Αισθητική vintage που μας στέλνει κατευθείαν στα παιδικά μας χρόνια και γεύσεις που θες να δοκιμάσεις ξανά και ξανά
|Τάσος Ζαχαροπλαστείο /Facebook

Λιώνοντας με τις γεύσεις της Θεσσαλονίκης

Κική Τριανταφύλλη Κική Τριανταφύλλη 30 Ιουλίου 2016, 09:39

Υπάρχουν κάποια παγωτατζίδικα που μας κάνουν να παραμιλάμε τα καλοκαίρια γιατί με τα παγωτά και τις γρανίτες τους δεν μας δροσίζουν απλά.  Αλλοτε με την απλότητα των γεύσεων και άλλοτε με μια πολυπλοκότητα στους συνδυασμούς των υλικών τους που συχνά  ξαφνιάζουν, δημιουργούν μια απίστευτη αίσθηση στον ουρανίσκο μας που είναι εθιστική. Μετά τo αφιέρωμα του Protagon  στα παγωτά της  Αθήνας τριγυρνάμε στους δρόμους της Θεσσαλονίκης με ένα κυπελάκι στο χέρι. Ή με ένα χωνάκι, αν προτιμάτε, χειροποίητο κι αυτό, όπως το καλό παγωτό. Και μετά θα πιάσουμε τα βουνά και τις παραλίες. Γιατί ωραίο παγωτό τρώει όλη η Ελλάδα.  Επιβεβαιωμένο.

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

Gelati e amore (Αλεξάνδρου Σβώλου 44). O Φράνκο Αμπρούζο ήρθε από τη Φλωρεντία για να τρελάνει Θεσσαλονικείς και περαστικούς από τo κέντρο της πόλης με τα παγωτά του. Στον Ιταλό, όπως τον λένε οι φανατικοί πελάτες του θα βρεις υπέροχη σοκολάτα, κρέμα με ανθόγαλα, τσιζκέικ, μπλακ φόρεστ και τιραμισού, μπάτσιο με τζιαντούγια, φουντούκι και κακάο, καραμέλα-μπισκότο.

Vanilla Gelateria (Βογάτσικου 12). Αφού εργάστηκε επί ένα χρόνο για μια οικογένεια Ιταλών -τρίτη γενιά παρασκευαστών παγωτού- και αφού φρέσκαρε τις γνώσεις του, στο Gelato University της Μπολόνια, ο Λουίζος Συμεωνίδης έφτιαξε το δικό του εργαστήρι πίσω από τη Μητρόπολη της Θεσσαλονίκης όπου παράγει εξαιρετικό παγωτό σε πολλές διαφορετικές γεύσεις. Εδώ θα βρείτε ακόμα και σοκολάτα με τσίλι και φυσικά βανίλια με την καλύτερη βανίλια Μαδαγασκάρης

13040915_761916803909216_8470233881919908276_o
Παγωτό βανίλια με σάλτσα καραμέλας και αλμυρά peanuts σε βάση τάρτας (Vanilla Gelateria/Facebook)

Βruno Gelato (Χρυσοστόμου Σμύρνης 16). Απίστευτη ποικιλία ασυνήθιστων γεύσεων –ακόμη και ice cream spaghetti θα βρεις εδώ- πάντα με βάση το φρέσκο γάλα και αρωματικά βότανα. Επίσης υπάρχει παγωτό χωρίς ζάχαρη ή λακτόζη..

Fregio Ice Cream (Χαριλάου Παπαναστασίου 134, Άνω Τούμπα Γρ.Λαμπράκη 142). «Φρέσκο παγωτό ημέρας για …καλομαθημένους» προτείνουν εδώ με πιο κολασμένο συνδυασμό αυτόν του παγωτού που σερβίρεται πάνω σε βάφλα και περιχυμένο με ζεστή σοκολάτα.

984321_693932717393928_3584801106490968318_n
Bάφλα με φρέσκα φρούτα και παγωτό και ζεστή σοκολάτα (Fregio παγωτά για καλομαθημένους/Facebook)

Gelatomagia (Β.Όλγας 115). Ο Μασιμιλιάνο Τσέτσι παρασκευάζει ολόφρεσκα παγωτά από πραλίνα φουντουκιού, κρέμα καταλάνα και γιαούρτι με φρούτα του δάσους μέχρι και παγωτά με μπαχαρικά αλλά και με στέβια χωρίς λιπαρά, ειδικά φτιαγμένα με βάση το ρύζι και τη σόγια για όσους δυσανεκτικούς στη λακτόζη και τα σερβίρει με ακαταμάχητο ιταλικό στιλ.

Δορκάδα (Κασσάνδρου 91). Στο ιστορικό γαλακτοζαχαροπλαστείο που άνοιξε το 1957 ο θείος των αδελφών Γκαβαλίνη, των σημερινών ιδιοκτητών, εκτός από το υπέροχο γιαούρτι, το ρυζόγαλο και παραδοσιακά γλυκά όπως κανταϊφι, ραβανί και κοκ παρασκευάζεται ένα καταπληκτικό παγωτό ο πρόβειο γάλα.

Τάσος (Κομνηνών 15, Πανόραμα). Ενα από τα πρώτα ζαχαροπλαστεία (το άνοιξαν οι αδελφοί Τσαπανίδη το 1976) που άφησαν εποχή με τα τρίγωνα Πανοράματος, ειδικεύεται επίσης στον ντοντουρμά παγωτό καϊμάκι με μαχλέπι και μαστίχα και το μεγαλοπρεπές αρμενοβίλ, ένα βελούδινο παγωτό με καραμελωμένα αμύγδαλα, κομματάκια μαρέγκας και σοκολάτας

11796242_867684629977458_1076658037939751133_n
Σοκολατένια τρίγωνα Πανοράματος με παγωτό ντουντουρμά (Τάσος Ζαχαροπλαστείο /Facebook)

Θέμης (Πασσαλίδου 69, Καλαμαριά). Αλλος ένας ναός του παγωτού στην Kαλαμαριά που δροσίζει τους Θεσσαλονικείς από το 1957 με νόστιμα παγωτά και δροσερές γρανίτες.

Υogurtlandia (Κομνηνών 80, Καλαμαριά.) Παγωτό τύπου frozen yogurt από ελληνικό γιαούρτι με κρεμώδη υφή, ελαφριά γεύση και λιγότερες θερμίδες, που τρώγεται σκέτο ή πασπαλισμένο με ξηρούς καρπούς και φρέσκα φρούτα αλλά ακόμη και ζεστή κρέμα σοκολάτας ή καραμέλας.

Παρφέ (Λεωφόρος Νίκης 77, Λευκός Πύργος). Η εταιρεία ζαχαροπλαστικής που ιδρύθηκε το 1981 στην πόλη των Σερρών, εγκαταστάθηκε πριν από λίγα χρόνια και στη Θεσσαλονίκη και σερβίρει παγωτά–υπερπαραγωγή φτιαγμένα με εκλεκτά υλικά, όπως γιαούρτι με ροδάκινο και πορτοκάλι, βελγική σοκολάτα, κρέμα κροκάν, λεμόνι και μπανάνα. Παράγει επίσης παγωτίνια, τούρτες και κορμούς παγωτού.

26307766_f_lPbzQXKjqgxMRWS_VlqpM2QC3vveXobJLspVhbrto
Πρωτότυπες γεύσεις και θέα στην παραλία στο Παρφέ (Παρφέ/Facebook)

Βεργίδης (Τσιμισκή και Παύλου Μελά 16) «Φρέσκο χειροποίητο παγωτό κάθε μέρα» είναι το μότο της οικογενειακής επιχείρησης αρτοποιίας και ζαχαροπλαστικής που ιδρύθηκε το 1948 στην Κομοτινή και 27 χρόνια αργότερα μετακόμισε στη Θεσσαλονίκη. Δοκιμάστε απλές γεύσεις όπως καϊμάκι, φράουλα, σοκολάτα και καραμέλα, ή συνδυασμούς αλλά και πιο πολύπλοκα γευστικά, όπως το τσιζ κέικ και το παγωτό μπισκότο με κανέλα και σοκολάτα.

Μίλτος (Τσιμισκή 82) Κούκις, γιαούρτι-μέλι-καρύδι και μπισκοτολούκουμο αλλά και καραμέλα, φράουλα, λεμόνι, φρούτα του δάσους είναι μερικές μόνο από τις γεύσεις που προτείνουν τα καταστήματα της αλυσίδας των ζαχαροπλαστείων που συνδυάζονται υπέροχα με σιροπιαστά γλυκά.

10513437_670782206343335_8163692297322222701_n
Παγωτό με γεύση Πάβλοβα από φρέσκο γάλα (Miltos Zaxaroplasteia Catering/Facebook)

Μουρούζη (Μητροπόλεως 95). Οταν ένα ζαχαροπλαστείο λειτουργεί 40 ολόκληρα χρόνια το λες και παραδοσιακό. Εδώ λοιπόν εκτός από τα ωραία γλυκά του (αγαπώ σιροπιαστά, μπεζέδες, lemon pie και πάβλοβα) και τις πρώτες ύλες (σαβουαγιάρ, βάσεις από παντεσπάνι για τούρτες, κλπ) για να στήσεις το δικό σου γλυκό στο σπίτι, θα βρεις και μερικά από τα πιο λαχταριστά παγωτά της πόλης. Οπως ντοντουρμά, κρέμα, σοκολάτα, φράουλα.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...