529
Το εσωτερικό του αρχοντικού. Χτισμένο τον 16ο αιώνα, αποτελεί το μοναδικό σωζόμενο δείγμα αρχοντικής κατοικίας των μεταβυζαντινών χρόνων | ΙΝΤΙΜΕΝΕWS

«Ζώντας» στο παλαιότερο σπίτι της Αθήνας

Κοσμάς Βίδος Κοσμάς Βίδος 11 Μαΐου 2017, 17:04
Το εσωτερικό του αρχοντικού. Χτισμένο τον 16ο αιώνα, αποτελεί το μοναδικό σωζόμενο δείγμα αρχοντικής κατοικίας των μεταβυζαντινών χρόνων
|ΙΝΤΙΜΕΝΕWS

«Ζώντας» στο παλαιότερο σπίτι της Αθήνας

Κοσμάς Βίδος Κοσμάς Βίδος 11 Μαΐου 2017, 17:04

Αρχικά άνοιξε για το κοινό, για πρώτη φορά στη νεότερη ιστορία της Ελλάδας, το Ωρολόγιο του Κυρρήστου, γνωστό και ως «Αέρηδες». Λίγο πιο κάτω, στην ίδια γειτονιά, την Πλάκα, η αποκατάσταση του «συγκροτήματος» μαγαζιών και κατοικιών που αποκαλείται «Αυλή των Θαυμάτων» (μεταξύ των οδών Αδριανού, Άρεως, Κλάδου και Βρυσακίου) κοντεύει να ολοκληρωθεί. Το γειτονικό Φετιχιέ Τζαμί, αποκαταστημένο από τη Διεύθυνση Αναστήλωσης Βυζαντινών και Μεταβυζαντινών Μνημείων, είναι έτοιμο και ελπίζουμε σύντομα να ανοίξει.

Κάτι γίνεται στο ιστορικό κέντρο, ακόμα και αν αυτό το κάτι προχωρά με τους γνωστούς ρυθμούς χελώνας, με τους οποίους πραγματοποιούνται στην Ελλάδα τα δημόσια έργα. Η πόλη αποκτά νέα αξιοθέατα, το παρελθόν της «ζωντανεύει» μέσα από υποδειγματικές αναστηλώσεις.

Εσχάτως ο κατάλογος των κτιρίων που «ξαναζούν» πλουτίστηκε με ένα ακόμα οίκημα με ξεχωριστή σημασία: Το Αρχοντικό των Μπενιζέλων (Αδριανού 96), «το παλαιότερο σπίτι των Αθηνών» και μοναδικό σωζόμενο δείγμα αρχοντικής κατοικίας των μεταβυζαντινών χρόνων, άνοιξε τις πόρτες του. Και το κοινό σπεύδει να το επισκεφθεί και να γνωρίσει μέσω αυτού μια Αθήνα που οι περισσότεροι αγνοούμε. Εντυπωσιακή η προσέλευση που παρατηρήσαμε την περασμένη Κυριακή, με τον κόσμο να είναι τόσος πολύς που η μετακίνησή μας από δωμάτιο σε δωμάτιο γινόταν με δυσκολία!

2
Πλήθη κόσμου συρρέουν για να θαυμάσουν το παλαιότερο σπίτι της Αθήνας

Πλήθη λοιπόν, στην αυλή, στα κατώγια και στα επενδυμένα με ξύλο δωμάτια-χαγιάτια του πρώτου ορόφου. Γκρουπ που άκουγαν με προσοχή τους ξεναγούς τους, παρέες που είχαν ενημερωθεί από τον Τύπο και από το Internet και είχαν εντάξει το μουσείο στην κυριακάτικη βόλτα τους, αλλά και περαστικοί, έκπληκτοι από τον συνωστισμό και ακόμα πιο έκπληκτοι όταν ανακάλυπταν τι έκρυβε πίσω του όλα αυτά τα χρόνια ο ψηλός τοίχος τον οποίο πιθανώς προσπερνούσαν αδιάφοροι.

201316

Εκρυβε μια ιστορική κατοικία που σήμερα ως βιωματικό μουσείο, μέσα από ψηφιακές οθόνες, διηγείται την ιστορία της: Κτίστηκε τον 16ο αιώνα για να υποστεί στη συνέχεια αρκετές αλλαγές και προσθήκες. Ανήκε στην αριστοκρατική οικογένεια των Μπενιζέλων, μέλος της οποίας ήταν η Παρασκευή (Ρηγούλα ή Ρεβούλα) Μπενιζέλου (1522 – 1589) που έμεινε γνωστή, λόγω του σημαντικού φιλανθρωπικού έργου της και του μαρτυρικού θανάτου της έπειτα από το βασανισμό της από τους Τούρκους, ως Αγία Φιλοθέη η Αθηναία. Γι αυτόν τον λόγο, εξαιτίας της αυτής της Αγίας (το λείψανό της φυλάσσεται στη Μητρόπολη Αθηνών), για το αρχοντικό ενδιαφέρθηκε η Αρχιεπισκοπή Αθηνών, στην οποία και παραχωρήθηκε το 1999, από το υπουργείο Πολιτισμού, με υπουργική απόφαση. Ακολούθως αναστηλώθηκε στο πλαίσιο του Γ΄ ΚΠΣ και μετατράπηκε σε μουσείο με τη χρηματοδότηση του ΕΣΠΑ. Η αναπαλαίωση έγινε με την επίβλεψη της Εφορίας Αρχαιοτήτων Αθηνών καθώς στο χώρο του βρέθηκαν αρχαιότητες, ανάμεσά τους τα κατάλοιπα υστερορωμαϊκού τείχους.

201357
Αδριανού 96, το «παλαιότερο σπίτι στην Αθήνα»

Το αρχοντικό των Μπενιζέλων είναι επισκέψιμο (ελεύθερη είσοδος) την Τρίτη και την Πέμπτη (10.00 με 13.00) καθώς και τις Κυριακές (11.00 με 18.00). Αυτή την Κυριακή (14 Μαΐου) θα αποτελεί μια από τις στάσεις στο OpenWalkAthens που οργανώνουν οι Atenistas, κατά τη διάρκεια του οποίου (από τις 11.00 ως τις 15.00) είκοσι επτά αυλές της Πλάκας θα είναι ανοικτές για το κοινό.

Περισσότερες πληροφορίες για τη δράση εδώ

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...