619
Το δέρμα μπορεί να ξαναγεννηθεί, η μέθοδος όμως κρύβει και πολύ σοβαρούς κινδύνους (φωτογραφία αρχείου) | Shuttestock

Αναστροφή γήρανσης: 53χρονη απέκτησε επιδερμίδα 30 χρόνια νεότερης

Protagon Team Protagon Team 8 Απριλίου 2022, 20:45
Το δέρμα μπορεί να ξαναγεννηθεί, η μέθοδος όμως κρύβει και πολύ σοβαρούς κινδύνους (φωτογραφία αρχείου)
|Shuttestock

Αναστροφή γήρανσης: 53χρονη απέκτησε επιδερμίδα 30 χρόνια νεότερης

Protagon Team Protagon Team 8 Απριλίου 2022, 20:45

Επιστήμονες στη Βρετανία αναπρογραμμάτισαν και αναζωογόνησαν τα κύτταρα του δέρματος μιας 53χρονης γυναίκας, έτσι ώστε όχι μόνο να μοιάζουν, αλλά και να συμπεριφέρονται, όπως τα κύτταρα μιας 23χρονης.

Οπως γράφει το BBC, οι ειδικοί από το Πανεπιστήμιο του Κέιμπριτζ, αισιοδοξούν ότι στο μέλλον θα καταφέρουν να κάνουν κάτι ανάλογο και με άλλους ιστούς του σώματος, όπως είναι οι μύες, το ήπαρ και αιμοποιητικά κύτταρα.

Ο τελικός τους στόχος τους, είναι η ανάπτυξη αντιγηραντικών θεραπειών, όχι για οπτική εξαπάτηση της ηλικίας, αλλά για αντιμετώπιση παθήσεων που εξαρτώνται σημαντικά από την ηλικία, όπως ο διαβήτης, οι καρδιοπάθειες, νευρολογικές διαταραχές κ.ά.

Η τεχνολογία που έκανε εφικτή τη διαδικασία αναστροφής της γήρανσης, βασίζεται στις τεχνικές που χρησιμοποιήθηκαν για τη δημιουργία του πρώτου κλωνοποιημένου πρόβατου, της Ντόλι, πριν από περισσότερα από 25 χρόνια.

Μιλώντας στο BBC ο επικεφαλής της ομάδας, καθηγητής Βολφ Ράικ, από το Ινστιτούτο Babraham του Κέιμπριτζ, εκφράζει την αισιοδοξία του ότι η μέθοδος θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί για να διατηρήσει του ανθρώπους υγιείς καθώς γηράσκουν, για πολλά περισσότερα χρόνια. «Βασικό όραμά μας είναι να καθυστερήσουμε τις παθήσεις του γήρατος», δηλώνει ο ίδιος. Η θεραπεία θα είναι κάτι σαν ελιξίριο της νεότητας.

Κίνδυνοι και επιφυλάξεις

Πάντως, σύμφωνα με τους επιστήμονες, η έρευνα βρίσκεται ακόμη σε αρχικό στάδιο και πρέπει να αντιμετωπιστούν πολλά εμπόδια. Ενα από τα πιο σημαντικά θέματα που έχουν να διαχειριστούν οι ειδικοί, είναι ότι η μέθοδος αυξάνει τον κίνδυνο ανάπτυξης καρκίνου. Το σημαντικό, όμως, όπως τονίζουν στο επιστημονικό περιοδικό eLife, είναι ότι η νέα μελέτη δείχνει ότι για πρώτη φορά ότι είναι εφικτή η αναζωογόνηση των κυττάρων.

«Θυμάμαι τη μέρα που πήρα τα αποτελέσματα και δεν πίστευα ότι πράγματι μερικά κύτταρα ήταν 30 χρόνια νεότερα από ό,τι θα έπρεπε. Ηταν μια συναρπαστική μέρα», δήλωσε ο Ρέικ. Ο ίδιος εξηγεί ότι μια από τις πρώτες εφαρμογές αναμένεται να είναι η ανάπτυξη φαρμάκων που θα ξανανιώνουν το δέρμα των ηλικιωμένων, ιδίως όσων έχουν υποστεί βλάβες λόγω εγκαυμάτων.

Αλλοι επιστήμονες, όπως ο καθηγητής Ρόμπιν Λόβελ Μπατζ του Ινστιτούτου Κρικ του Λονδίνου, είναι πιο επιφυλακτικοί, καθώς εκτιμούν ότι τα εμπόδια μέχρι ακόμη και την πιο απλή πρακτική ιατρική εφαρμογή της μεθόδου θα είναι μεγάλα.

Ο ίδιος εξηγεί ότι το μείγμα των χημικών ουσιών που χρησιμοποιήθηκε για το πείραμα δεν ήταν ασφαλές για την ανθρώπινη υγεία, ενώ επισημαίνει ότι για διαφορετικούς ιστούς του οργανισμού, προφανώς θα χρειάζονται και διαφορετικές χημικές ουσίες για την αναστροφή της διαδικασίας της γήρανσης. Αρα, καταλήγει, «μπορεί να έχουμε δείξει ότι μπορεί να γίνει κάτι, αλλά είναι πολύ μακριά ακόμα από την υλοποίησή του».

Αλτσχάιμερ και καταρράκτης

Σύμφωνα με τη βρετανική Telegraph, η ομάδα του Κέιμπριτζ, διαπίστωσε στο πλαίσιο της έρευνας, ότι η μέθοδος αναστροφής της γήρανσης στα γονίδια του δέρματος, είχε αντίκτυπο και σε άλλα γονίδια, όπως το APBA2 που σχετίζεται με την εκδήλωση της νόσου Αλτσχάιμερ και το MAF που διαδραματίζει ρόλο-κλειδί στον οφθαλμικό καταρράκτη. «Τελικά μπορεί να είμαστε σε θέση να εντοπίζουμε γονίδια που αναζωογονούνται χωρίς επαναπρογραμματισμό και να στοχεύουμε συγκεκριμένα σε αυτά για τη μείωση των επιπτώσεων της γήρανσης. Οι ανακαλύψεις σε αυτόν τον τομέα αναμένεται να ανοίξουν έναν νέο θεραπευτικό ορίζοντα με πολύτιμες ανακαλύψεις», καταλήγει ο δρ Ρέικ.

Το… Ελντοράντο της Ιατρικής

Η αναστροφή της γήρανσης είναι μια τεράστια επιστημονική πρόκληση για το ευρύτερο πεδίο της αναγεννητικής βιολογίας και ιατρικής και ένα χρυσωρυχείο για όποιον την πετύχει πρώτος. Ηδη αρκετοί επιστήμονες από αυτούς που εργάστηκαν στην έρευνα του βρετανικού Ινστιτούτου Babraham του Πανεπιστημίου του Κέιμπριτζ, έφυγαν από τη Βρετανία για τις ΗΠΑ, προκειμένου να κάνουν έρευνα για λογαριασμό της νέας εταιρείας Altos Labs της Σίλικον Βάλεϊ στην Καλιφόρνια, όπως γράφει ο Guardian. Η φιλόδοξη εταιρεία έχει χρηματοδοτηθεί με 2,2 δισεκατομμύρια λίρες από πλούσιους επενδυτές και έχει εντάξει αρκετούς Νομπελίστες στο δυναμικό της, με απώτερο στόχο να φρενάρει τη διαδικασία γήρανσης και τις ασθένειες που τη συνοδεύουν.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...