639
Ο Νουμπάρ Αφεγιάν δηλώνει ότι η εταιρεία του χρειάζεται δύο εβδομάδες για να αναπτύξει ένα εμβόλιο που θα καλύπτει μία μετάλλαξή του κορονοϊού | CreativeProtagon

Αφεγιάν της Moderna: «Ετοιμάζουμε εμβόλιο κορονοϊού και για παιδιά»

Protagon Team Protagon Team 20 Φεβρουαρίου 2021, 11:15
Ο Νουμπάρ Αφεγιάν δηλώνει ότι η εταιρεία του χρειάζεται δύο εβδομάδες για να αναπτύξει ένα εμβόλιο που θα καλύπτει μία μετάλλαξή του κορονοϊού
|CreativeProtagon

Αφεγιάν της Moderna: «Ετοιμάζουμε εμβόλιο κορονοϊού και για παιδιά»

Protagon Team Protagon Team 20 Φεβρουαρίου 2021, 11:15

Ενδιαφέρουσα συνέντευξη στην ιταλική Corriere della Sera έδωσε ο Νουμπάρ Αφεγιάν, συνιδρυτής και πρόεδρος της αμερικανικής φαρμακευτικής εταιρείας Moderna. Η συζήτηση, βέβαια, έγινε με αφορμή το αντικορονοϊκό εμβόλιο τύπου mRNA της εταιρείας –με του οποίου τις δόσεις εμβολιάζονται πλέον και οι Ελληνες–, ωστόσο o αμερικανός επιχειρηματίας αποκάλυψε ότι αυτό το επίτευγμα ήταν μόνο η αρχή.

Η Moderna αφ’ ενός επιχειρεί να επιτύχει άμεσα την παρασκευή εμβολίου για τις μεταλλάξεις του κορονοϊού ή την «τρίτη δόση» του εμβολίου της , αφ’ ετέρου έχει δρομολογήσει και την παρασκευή άλλων εμβολίων, τόσο για τη γρίπη όσο και για τον ιό του AIDS, τον HIV, χρησιμοποιώντας τη συγκεκριμένη τεχνική (mRNA).

Ο Αφεγιάν κάθε άλλο παρά είναι άγνωστο πρόσωπο στην Ελλάδα: προ διμήνου περίπου, στις 13 Δεκεμβρίου 2020, ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, μαζί με πολυμελή υπουργική ομάδα, είχε συνομιλήσει μέσω τηλεδιάσκεψης με διευθυντικά στελέχη της διεθνούς φαρμακοβιομηχανίας, επιχειρηματίες ελληνικής καταγωγής όπως ο Αλμπερτ Μπουρλά της Pfizer, ο  Μενέλαος Πάγκαλος της AstraZeneca, κ.ά. Μεταξύ αυτών που συμμετείχαν στην ανταλλαγή απόψεων ήταν και ο Νουμπάρ Αφεγιάν, αν και Αρμένης με καταγωγή από τον Λίβανο και όχι Ελληνας.

Στιγμιότυπο από την τηλεδιάσκεψη του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη με ελληνικής καταγωγής διευθυντικά στελέχη της διεθνούς φαρμακοβιομηχανίας, στις 13 Δεκεμβρίου 2020. Σε εκείνο το ηλεκτρονικό μίτινγκ είχε συμμετάσχει και ο Αφεγιάν (ΙΝΤΙΜΕΝEWS/ΓτΠ ΠΑΠΑΜΗΤΣΟΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ)

Ο ίδιος έχει περί πολλού τις αρμενικές ρίζες του, μάλιστα είπε στους Ιταλούς ότι πάντα ασκεί φιλανθρωπική δράση για την Αρμενία: «Γεννήθηκα στον Λίβανο επειδή ο παππούς μου κατέληξε εκεί μετά τη γενοκτονία. Εδώ και είκοσι χρόνια εκτελώ φιλανθρωπικά προγράμματα τόσο για την Αρμενία όσο και για τους μετανάστες. Και θα συνεχίσω να το κάνω».

Σε ό,τι αφορά τον κορονοϊό, ο Αφεγιάν δήλωσε ότι η εταιρεία του χρειάζεται δύο εβδομάδες για να αναπτύξει ένα εμβόλιο που θα καλύπτει μία μετάλλαξή του. Και για το κυκλοφορούν εμβόλιο, όπως είπε ο Αφεγιάν, «καταλήξαμε στη φόρμα του μέσα σε δύο εβδομάδες έπειτα από την ανάλυση του DNA του ιού», κάτι που ο ίδιος το θεωρεί «άνευ προηγουμένου αποτέλεσμα». Εκτιμά ότι και ένα εμβόλιο για μετάλλαξη του κορονοϊού θα απαιτήσει τον ίδιο χρόνο. «Εργαζόμαστε ήδη πάνω σε αυτό». Βέβαια, «ο χρόνος έγκρισής του είναι άλλη συζήτηση».

«Λύση, η τρίτη δόση»

Η επιτάχυνση του χρόνου έγκρισης των εμβολίων από εδώ και στο εξής είναι νομοτέλεια φρονεί ο Αφεγιάν, ακόμη και για «τις μεταλλάξεις των μεταλλάξεων», και διακινδυνεύει την πρόβλεψη ότι η τελική έγκριση των νέων σκευασμάτων είναι υπόθεση μερικών μηνών. Ωστόσο «δεν είναι βέβαιο ότι χρειάζονται νέα εμβόλια για την αντιμετώπιση των μεταλλάξεων» είπε. Και αποκάλυψε ότι «εμείς στη Moderna σκεφτόμαστε τη δυνατότητα χορήγησης τρίτης δόσης του εμβολίου που ήδη αναπτύξαμε», το οποίο «δεν προέκυψε από τύχη, αφού πίσω του υπάρχουν χρόνια δουλειάς και επένδυση δισεκατομμυρίων δολαρίων».

Σε ό,τι αφορά τη μέθοδο m(essenger)Rna o Αφεγιάν είπε ότι στην εταιρεία του τη μελετούν από το 2010, «με στόχο τη δημιουργία νέας κατηγορίας φαρμάκων». Πληροφόρησε την Corriere ότι «η Moderna έχει 20 ενεργά προγράμματα» τέτοιου είδους, μάλιστα το ένα από αυτά αφορά «ένα προσφάτως αναπτυχθέν εμβόλιο γρίπης», για το οποίο οι παρασκευαστές του ευελπιστούν ότι θα είναι «πολύ πιο αποτελεσματικό από αυτό που χρησιμοποιούμε σήμερα». Και έπλεξε το εγκώμιο της τεχνολογίας mRNA. Πρόκειται για πλατφόρμα που θα παραμείνει «πρωταγωνίστρια και στο μέλλον» είπε, αφού «μπορεί να αποτελέσει τη βάση για πολλά και διαφορετικά μεταξύ τους προϊόντα». Στο σημείο αυτό ο Αφεγιάν αποκάλυψε ότι στα σχέδια της Moderna είναι και η παραγωγή ενός εμβολίου για τον ιό HIV ο οποίος προκαλεί το AIDS.

Βρέφη, νήπια, παιδιά

Επιστρέφοντας στο θέμα του κορονοϊού, η Corriere ρώτησε να μάθει πώς πηγαίνουν οι δοκιμές του εμβολίου της Moderna στους εφήβους. Ο Αφεγιάν απάντησε ότι, μόλις η εταιρεία θα είναι έτοιμη, θα ζητήσει την έγκριση για την ηλικιακή ομάδα 12 έως 18 ετών. Επίσης είπε ότι εξετάζεται δόση του εμβολίου –με μικρότερη περιεκτικότητα, φυσικά– για βρέφη (από έξι μηνών), νήπια και παιδιά έως 12 ετών.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...