361
Λίγη καυτερή πιπεριά προαιρετικά) μπορεί να της δώσει μια πικάντικη χροιά | Κική Τριανταφύλλη

Η κρεατόσουπα της θαλπωρής

Κική Τριανταφύλλη 23 Φεβρουαρίου 2019, 08:33
Λίγη καυτερή πιπεριά προαιρετικά) μπορεί να της δώσει μια πικάντικη χροιά
|Κική Τριανταφύλλη

Η κρεατόσουπα της θαλπωρής

Κική Τριανταφύλλη 23 Φεβρουαρίου 2019, 08:33

Η ιστορία της σούπας είναι ίσως τόσο παλιά όσο και η ιστορία του μαγειρέματος, λένε οι ιστορικοί της διατροφής. Στην πράξη είναι ο συνδυασμός διαφόρων συστατικών που βράζουν μέσα σε μια μεγάλη κατσαρόλα μέχρι να δημιουργηθεί ένα θρεπτικό, χορταστικό, τονωτικό, εύπεπτο, και απλό στο μαγείρεμά του, φαγητό. Κάπου έχω διαβάσει μάλιστα ότι η μαρμίτα στις μεσαιωνικές ευρωπαϊκές κουζίνες δεν κατέβαινε ποτέ από τη φωτιά απλά πρόσθετε κάθε μέρα ό,τι είχε στη διάθεσή της η μαγείρισσα.

Σούπες συναντάς σε όλες τις γωνιές του κόσμου, ανέκαθεν ήταν η καλύτερη επιλογή τόσο για ταξιδιώτες όσο και για ανθρώπους που δεν έφυγαν ποτέ από τον τόπο τους, πλούσιους και φτωχούς, υγιείς και αρρώστους, νέους και γέρους. Οι σούπες (ζεστές και κρύες), αλλά και οι ζωμοί και τα stews (σιγομαγειρεμένο κρέας με λαχανικά), ο τραχανάς και τα διάφορα είδη χυλού (porridge με νιφάδες βρώμης ή άλλο δημητριακό) εξελίχθηκαν μέσα στο χρόνο ανάλογα με τα υλικά που παράγονται σε κάθε τόπο και τα γούστα των κατοίκων του.

Από το κρεμώδες  τσάουντερ της Νέας Αγγλίας και το ισπανικό γκαθπάτσο, μέχρι το ρωσικό μπορς, το ιταλικό μινεστρόνε, τη γαλλική κρεμμυδόσουπα, τα κινέζικα γουόν τον, τη ντοματόσουπα… Campbell και λοιπές «σούπες της τσέπης» (για τους ταξιδιώτες), κονσερβαρισμένες και αφυδατωμένες σούπες της στιγμής (δημιουργήθηκαν  τον 19ο αιώνα για τις ανάγκες των στρατευμάτων), όλα αυτά τα πιάτα είναι απλά παραλλαγές στο ίδιο θέμα.

Εμείς εδώ αγαπάμε τις σούπες. Ολες και πολύ. Σήμερα, λοιπόν, θα φτιάξουμε μια από τις πιο πλούσιες και πιο δυναμωτικές χειμωνιάτικες παραλλαγές αφού μας απειλεί ο καιρός με κρύο, βροχές και χιόνια. Πάρτε από τον χασάπη μπόλικα κόκαλα (να τα κόψει με το πριόνι του σε μικρότερα κομμάτια) και λίγο κρέας (βάζουμε συνήθως κατσικίσιο ποδαράκι), προσθέστε στη μαρμίτα σας όσα λαχανικά έχετε στο σπίτι (εκτός από σέλινο, λέει η φίλη μου η Αννα Δελλατόλα, που είναι τρομερή μαγείρισσα και μας τρελαίνει με τις νοστιμιές της, και έχει δίκιο. Τελικά ούτε και μένα μ’ αρέσει το σέλινο με το κρέας). Βάλτε επίσης λίγα φασόλια χάντρες και λίγα μικρά ζυμαρικά και απολαύστε ένα υπέροχο χορταστικό πιάτο.

Δείτε εδώ τη συνταγή