1068
| Menelaos Myrillas / SOOC /CreativeProtagon

Υπόθεση Μπογδάνου: Το απεριτίφ, το μήνυμα, οι αντιδράσεις

Protagon Team Protagon Team 6 Οκτωβρίου 2021, 09:38
ΕΝΗΜΕΡΩΘΗΚΕ: 06/10/2021, 10:03
| Menelaos Myrillas / SOOC /CreativeProtagon

Υπόθεση Μπογδάνου: Το απεριτίφ, το μήνυμα, οι αντιδράσεις

Protagon Team Protagon Team 6 Οκτωβρίου 2021, 09:38
ΕΝΗΜΕΡΩΘΗΚΕ: 06/10/2021, 10:03

Ηταν 16 Σεπτεμβρίου όταν ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου προειδοποίησε τον Κωνσταντίνο Μπογδάνο ότι στο μέλλον δεν θα γίνει άλλο ανεκτή η συμπεριφορά του· είχαν προηγηθεί η απαράδεκτη και άκρως ρατσιστική δημοσιοποίηση ονομάτων μαθητών νηπιαγωγείου της Κυψέλης από τον βουλευτή Α’ Αθηνών και οι φαιδρές δικαιολογίες του. Χρειάστηκαν τελικά 20 ημέρες για να καταλάβει ο κ. Μπογδάνος ότι ο κυβερνητικός πορτ παρόλ το εννοούσε.

Η αποπομπή του βουλευτή Α’ Αθηνών από την ΚΟ της ΝΔ έγινε με συνοπτικές διαδικασίες το βράδυ της Τρίτης. Τα όσα εμφυλιοπολεμικά ξέρασε από το βήμα της Βουλής, σε μια συζήτηση όπου η κυβέρνηση αναζητούσε εθνική ομοψυχία για το ιστορικό, από κάθε άποψη, αμυντικό σύμφωνο Ελλάδας – Γαλλίας, έκαναν πρώτα τον Νίκο Δένδια να τον επιπλήξει με έναν εντυπωσιακό σε ευθύτητα και συμβολισμούς λόγο· με την κατσάδα μάλιστα να συνεχίζεται και εκτός αιθούσης της Ολομέλειας. Και ακολούθησε το τηλεφώνημα στον Κυριάκο Μητσοτάκη.

Ο Πρωθυπουργός βρισκόταν ήδη στη Σλοβενία, για την κρίσιμη σύνοδο ΕΕ – Δυτικών Βαλκανίων και το τηλεφώνημα τον βρήκε περίπου 20 χλμ. από τη Λουμπλιάνα, την ώρα ενός απεριτίφ με τους ομολόγους του, προτού όλοι καθίσουν για το δείπνο. Από το κινητό του ο κ. Μητσοτάκης έδωσε εντολή άμεσης διαγραφής του βουλευτή από την ΚΟ.

Αυτά για τη σύντομη αλλά ταραχώδη πορεία του κ. Μπογδάνου στη ΝΔ, που ξεκίνησε το 2019, όταν ως διά μαγείας συμπεριλήφθηκε στα γαλάζια ψηφοδέλτια, μολονότι μετά από ένα άλλο ατόπημα τότε –τις χουντολάγνες διαδικτυακές κουβέντες του με χρυσαυγίτες για την ανάγκη να μπουν τανκς στην ΕΡΤ– η εκπρόσωπος του κόμματος και νυν ευρωβουλευτής Μαρία Σπυράκη περιέγραφε ως αυτονόητο ότι ο συγκεκριμένος πολιτευτής δεν θα είναι υποψήφιος. Τελικά ο κ. Μπογδάνος όχι μόνο ήταν υποψήφιος, αλλά εξελέγη τον Ιούλιο του 2019 και «αξιοποιήθηκε» ως μέλος στη Διαρκή Επιτροπή Εθνικής Αμυνας και Εξωτερικών Υποθέσεων της Βουλής, κατά τη συνεδρίαση της οποίας εξάλλου εκτόξευσε και το νέο του παραλήρημα.

Σε κάθε περίπτωση, η αποπομπή του κ. Μπογδάνου από την ΚΟ της ΝΔ –καθυστερημένη λένε από την αντιπολίτευση– δεν είναι μια συνηθισμένη απομάκρυνση ενός κομματικού παρία. Εστειλε ένα σαφές μήνυμα του τι είναι η ΝΔ του κ. Μητσοτάκη, καθώς η κυβέρνηση δεν θέλει να αφήσει περιθώρια για κατηγορίες περί «ακροδεξιού κατήφορου», όπως της καταλογίζει σε βαθμό ρητορικής εμμονής ο ΣΥΡΙΖΑ.

Το σχόλιο-διαρροή των κυβερνητικών πηγών πως όλα αυτά «δεν έχουν χώρο στη σύγχρονη ευρωπαϊκή κεντροδεξιά παράταξη, γιατί εμείς κοιτάζουμε μπροστά, άλλοι είναι εκείνοι που κοιτάζουν προς τα πίσω», είναι χαρακτηριστικό του ιδεολογικού στίγματος που επιχειρεί να θέσει το Μέγαρο Μαξίμου.

Μια δεύτερη ανάγνωση έχει να κάνει με τον χρόνο των εκλογών. Το έγραψε στην ανάλυσή του για «Τα Νέα» ο Διονύσης Νασόπουλος, ο οποίος παρατήρησε ότι με αυτήν την ενέργεια ο κ. Μητσοτάκης επιβεβαιώνει ότι η στόχευσή του είναι για εκλογές στο τέλος της τετραετίας. Εγραψε συγκεκριμένα:

«Η πρόσφατη προειδοποίηση του Μαξίμου, ότι ο Μπογδάνος είχε μια τελευταία ευκαιρία, όντως δεν αποσκοπούσε στο να διασκεδαστούν οι αντιδράσεις της αντιπολίτευσης για την απαράδεκτη δημοσιοποίηση της λίστας με τα ονόματα των νηπίων. Οι ισορροπίες και η κομματική συνοχή προφανώς λαμβάνονταν υπόψη, αλλά ήταν σαφές το μήνυμα προς τον βουλευτή ότι στην επόμενη πρόκληση, όσο πιο μακριά θα βρίσκονται οι κάλπες, τόσο πιο κοντά στην έξοδο θα βρισκόταν εκείνος. Μόλις προχθές ο Κυριάκος Μητσοτάκης κατέστησε σαφές στο Υπουργικό Συμβούλιο ότι ο ορίζοντας για τις κάλπες δεν είναι κοντά – συνεπώς υπάρχει χρόνος να απορροφηθούν οι όποιοι κραδασμοί. Ο Μπογδάνος αγνόησε και αυτό το σήμα».

Το ζήτημα τώρα είναι πώς θα «χωνέψει» η ΝΔ την αποπομπή του κ. Μπογδάνου, που είχε ένα κοινό εκεί στα ακροδεξιά του κόμματος. Ο Αδωνις Γεωργιάδης, υπουργός Ανάπτυξης, αντιπρόεδρος της ΝΔ και θεωρούμενος πολιτικός «προστάτης» του κ. Μπογδάνου, βγήκε την Τετάρτη στην ΕΡΤ1 και δεν εξέφρασε τη διαφωνία του στην απόφαση του κ. Μητσοτάκη.

«Ο Μπογδάνος έκανε πολύ μεγάλο λάθος, παρότι τον συμπαθώ και είναι φίλος μου, αποφάσισε να αλλάξει την ατζέντα για λόγους που δεν καταλαβαίνω. Την τελευταία φορά τον υποστήριξα για να μπορέσει να ξεπεράσει την κρίση που είχε δημιουργηθεί με τη λίστα με τα παιδιά. Ομως όταν είμαστε στην πολιτική, φερόμαστε με υπευθυνότητα, καταλαβαίνουμε τη στιγμή, τον χώρο και τον τρόπο. Και ο φίλος μου ο Κωνσταντίνος τα παραβίασε», είπε ο κ. Γεωργιάδης.

Αλλοι όμως δεν έδειξαν τόση διπλωματικότητα. Ο Κωνσταντίνος Κυρανάκης, για παράδειγμα, βουλευτής Νοτίου Τομέα Αθηνών, βγήκε στο κανάλι Kontra το βράδυ της Τρίτης και ερωτηθείς για την απομάκρυνση του κ. Μπογδάνου είπε ότι «είναι μια απόφαση του Πρωθυπουργού, είναι ξεκάθαρο αυτό. Θεωρώ ότι τις επόμενες ώρες και πιθανότατα μέρες θα υπάρξουν εξηγήσεις για αυτή την κίνηση. Είναι η πρώτη διαγραφή που γίνεται αυτά τα δύο χρόνια». Στη δε δημοσιογραφική ερώτηση αν εννοεί ότι πρέπει να δοθούν εξηγήσεις και από τις δύο πλευρές, ο κ. Κυρανάκης απάντησε «ναι, προφανώς αυτό εννοώ ενώ θα γίνει και κουβέντα στην κοινοβουλευτική μας ομάδα, είτε επίσημα είτε ανεπίσημα».

Επειτα πάντως και ο κ. Κυρανάκης είπε ότι έλαβε τις απαραίτητες εξηγήσεις. Βγήκε το πρωί της Τετάρτης στο Open και δικαιολογήθηκε ότι έμαθε για τη διαγραφή 10 λεπτά πριν μπει στο στούντιο του Kontra και γι’ αυτό μίλησε για ανάγκη «εξηγήσεων». «Μετά ήρθε το βράδυ αργά ένα ενημερωτικό σε όλα τα μέλη της κοινοβουλευτικής ομάδας», είπε, για να παραπέμψει και σε νεότερες δηλώσεις του κυβερνητικού εκπροσώπου. «Αρα εξηγήσεις δόθηκαν», σημείωσε. Και προσέθεσε ότι ο ίδιος ο κ. Μητσοτάκης «μου έχει πει ότι τις αναφορές για τον Εμφύλιο τις απεχθάνεται».

Οικονόμου: Μας χωρίζει άβυσσος με το ΚΚΕ αλλά…

Από την πλευρά του ο κ. Οικονόμου βγήκε στον ΣΚΑΪ και ανέφερε για την υπόθεση Μπογδάνου.

«Ο Πρωθυπουργός μίλησε με αρκετούς συνεργάτες του και όταν πληροφορήθηκε τα γεγονότα πήρε την απόφαση για τη διαγραφή του Κωνσταντίνου Μπογδάνου από την ΚΟ της ΝΔ. Μας χωρίζει άβυσσος με το ΚΚΕ αλλά δεν μπορεί βουλευτής της ΝΔ να λέει ότι οι κομμουνιστές είναι οι χειρότεροι εχθροί της πατρίδας», τόνισε χαρακτηριστικά για να προσθέσει ότι «έχουμε κανει κόπο να ξεφύγουμε από διχασμούς, δεν μπορούμε να τους επαναφέρουμε».

«Ο καθένας αναλαμβάνει την ευθύνη των πράξεών του», συμπλήρωσε.

«Δεν μπορώ να ερμηνεύσω τις επιδιώξεις του και πώς σκέφτεται και πώς αναλύει τα πράγματα. Αυτό που ξέρω είναι ότι η ΝΔ είναι μια παράταξη που είναι προσανατολισμένη στο μέλλον και τιμά την ιστορία της», είπε ο κ. Οικονόμου, ενώ αναφορικά με την αντίδραση του κ. Δένδια τόνισε ότι ήταν «η αντίδραση που θα έπρεπε να έχει ένας υπουργός της ΝΔ».

Στην ερώτηση αν πρέπει ο κ. Μπογδάνος να παραδώσει την έδρα του, ο κ. Οικονόμου απάντησε πως «αυτό είναι θέμα που αφορά τον ίδιο».

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...