768
Ο Κων. Μπογδάνος: ο Νίκος Δένδιας τον έβαλε στη θέση του, ο Κυριάκος Μητσοτάκης τον έβγαλε από τη ΝΔ | ΙΝΤΙΜΕΝΕWS

Με απόφαση Μητσοτάκη εκτός ΝΔ ο Μπογδάνος μετά το παραλήρημα στη Βουλή

Protagon Team Protagon Team 5 Οκτωβρίου 2021, 20:08
Ο Κων. Μπογδάνος: ο Νίκος Δένδιας τον έβαλε στη θέση του, ο Κυριάκος Μητσοτάκης τον έβγαλε από τη ΝΔ
|ΙΝΤΙΜΕΝΕWS

Με απόφαση Μητσοτάκη εκτός ΝΔ ο Μπογδάνος μετά το παραλήρημα στη Βουλή

Protagon Team Protagon Team 5 Οκτωβρίου 2021, 20:08

Η συμπεριφορά του Κωνσταντίνου Μπογδάνου στη Βουλή την Τρίτη, την ώρα που η κυβέρνηση αναζητούσε εθνική ομοψυχία για την ιστορική αμυντική συμφωνία Ελλάδας – Γαλλίας, ήταν τελικά το όριο της υπομονής του Κυριάκου Μητσοτάκη. Ηλθε να προστεθεί σε άλλα ατοπήματα το τελευταίο διάστημα του γνωστού και μη εξαιρετέου βουλευτή της Α’ Αθηνών, όπως αυτό με τη δημοσιοποίηση του καταλόγου μαθητών νηπιαγωγείου ή με τον κομπασμό του για την παρουσία του στο Βίτσι. Και οδήγησε τον Πρωθυπουργό, ο οποίος βρίσκεται στη Σλοβενία για τη σύνοδο της ΕΕ για τα Δυτικά Βαλκάνια, να πάρει την απόφαση να τον διαγράψει από την Κοινοβουλευτική Ομάδα της Νέας Δημοκρατίας.

Μετά τη διαγραφή Μπογδάνου η ΝΔ αριθμεί πλέον 157 βουλευτές.

Κυβερνητικές πηγές υπενθύμισαν ότι «είχαμε προειδοποιήσει ότι τέτοιες συμπεριφορές δεν θα γίνουν ανεκτές στο μέλλον»· όντως, μετά το θέμα με τα νήπια στα μέσα Σεπτεμβρίου, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου είχε προειδοποιήσει τον κ. Μπογδάνο ότι αυτή ήταν και η τελευταία φορά. Οι ίδιες πηγές υπογράμμισαν πως για τον Πρωθυπουργό τα ζητήματα αρχής είναι αδιαπραγμάτευτα. Και προσέθεσαν ότι τα όσα είπε ο συγκεκριμένος βουλευτής στη Βουλή ήταν «απόψεις απαράδεκτες, που βρίσκονται εκτός του αξιακού και ιδεολογικού συστήματος της ΝΔ και παραπέμπουν σε εποχές διχασμού – δεν έχουν χώρο στη σύγχρονη ευρωπαϊκή κεντροδεξιά παράταξη».

«Εμείς κοιτάζουμε μπροστά, άλλοι είναι εκείνοι που κοιτάζουν προς τα πίσω», κατέληξαν με νόημα από το Μαξίμου.

Ο Νίκος Δένδιας τον έβαλε στη θέση του

Ο κ. Μπογδάνος είχε δημιουργήσει ένα ακόμη θέμα νωρίτερα στη Βουλή, με αναφορές περί κομμουνιστών, Γράμμου και Βίτσι, σε μια κρίσιμη συζήτηση για το αμυντικό σύμφωνο Γαλλίας – Ελλάδας. Αυτές οι ακραίες θέσεις του —για τις οποίες ουδέποτε κρύφτηκε βέβαια— προκάλεσαν όχι μόνο την αναμενόμενα οργισμένη αντίδραση του ΚΚΕ και του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και την καθοριστική παρέμβαση του υπουργού Εξωτερικών Νίκου Δένδια, ο οποίος εκπροσωπώντας την κυβέρνηση στη συζήτηση, τον αποδοκίμασε ευθέως, ανοίγοντας πια διάπλατα την πόρτα της εξόδου του βουλευτή από το κόμμα.

«Δεν βρισκόμαστε εδώ για να επιστρέψουμε στο κακό παρελθόν της χώρας μας, αλλά να συζητήσουμε την επιβίωση της πατρίδας στο μέλλον», είπε σε έντονο ύφος και κοιτώντας προς τον κ. Μπογδάνο ο υπουργός Εξωτερικών, για να συνεχίσει στον ίδιο τόνο: «Εγώ δεν γνωρίζω, κύριοι συνάδελφοι, ποιος παρέστη στην εκδήλωση για το Βίτσι. Γνωρίζω ότι ο πατέρας μου παρέστη στο Βίτσι! Λέω λοιπόν ότι οποιαδήποτε προσπάθεια σήμερα προβολής στη σύγχρονη πολιτική ζωή των οδυνηρών στιγμών της χώρας στο παρελθόν για αποκόμιση μικροπολιτικού οφέλους είναι απαράδεκτη. Και η συμπαράταξη με τον Κασιδιάρη είναι πάντοτε απαράδεκτη. Διαχρονικά απαράδεκτη. Και η κατάθεση στεφάνου με την Χρυσή Αυγή στο όνομα νεκρών για τη Δημοκρατία είναι δις απαράδεκτη! Και είναι ώρα να σοβαρευτούμε γιατί η χώρα αντιμετωπίζει αυτή την ώρα εθνική απειλή. Και όσο εγώ εκπροσωπώ την κυβέρνηση εδώ δεν θα ξαναγίνει ανεκτή στην αίθουσα τέτοια προσπάθεια. Να είμαστε συνεννοημένοι».

Ο διαγραφείς πλέον βουλευτής της ΝΔ είχε φτάσει στο σημείο, στην αρχική του τοποθέτηση κατά τη συζήτηση του νομοσχεδίου για το σύμφωνο Γαλλίας – Ελλάδας, να πει: «Ο Γρίβας έλεγε έχουμε τρεις εχθρούς: τους Αγγλους, τους Τούρκους και τους κομμουνιστές. Ο μεγαλύτερος κίνδυνος έλεγε ότι ήταν οι κομμουνιστές».

Το σχόλιο αυτό προκάλεσε την έντονη αντίδραση της αντιπολίτευσης. «Δεν ήμουν στην αίθουσα την ώρα που μίλαγε ο ακροδεξιός Μπογδάνος και σας ζητώ να καταδικάσετε τον εμφυλιοπολεμικό λόγο κατά του ΚΚΕ», είπε η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Σία Αναγνωστοπούλου.

Από την πλευρά του, ο βουλευτής του ΚΚΕ Θανάσης Παφίλης, αφού ζήτησε το λόγο είπε: «Ο κ. Μπογδάνος έχει στενοχωρηθεί που πιάσανε τους φασίστες που κάνανε επίθεση. Και βρήκε τον χώρο να ρίξει αντικομουνιστικό δηλητήριο! Γνωριζόμαστε στον τόπο αυτό, είναι γεμάτος από το αίμα των κομμουνιστών! Εκτός του τι Μπογδάνος, τι ρουφιάνος υπάρχουν και χειρότερα, τι Μπογδάνος, τι ΧΑ».

«Έχετε μπερδευτεί κ. Παφίλη», είπε καλώντας το προεδρείο να επιληφθεί «για τη σύνδεση βουλευτή Α’ Αθήνας της ΝΔ με οτιδήποτε θυμίζει, φασιστική, ναζιστική ολοκληρωτική, ρατσιστική ιδεολογία που επιχειρήθηκε με τρόπο επικίνδυνο και προσωπικά στοχοποιητικό ενάντια σε άνθρωπο που έχει δεχθεί επιθέσεις από τη ΧΑ και την άκρα αριστερά». Σε αυτό ο κ. Μπογδάνος πρόσθεσε ότι «ο αντικομμουνισμός είναι φιλελεύθερη επιλογή που αποτελεί δικαίωμά μας! δεν είστε στο απυρόβλητο!»

Η παρουσία, πάντως, του κ. Μπογδάνου στη ΝΔ ήταν πάντα ένα δύσκολο σημείο. Χαρακτηριστικά είναι τα όσα είχαν συμβεί πριν τις εκλογές του 2019 με εκείνη την περιβόητη ανάρτηση περί τανκς στην ΕΡΤ. Εκείνη η διαδικτυακή συμπεριφορά του είχε κάνει την τότε εκπρόσωπο Τύπου του κόμματος και νυν ευρωβουλευτή Μαρία Σπυράκη να ανακοινώσει ότι ο συγκεκριμένος πολιτευτής δεν θα είναι στα ψηφοδέλτια των επικείμενων εκλογών —για να διαψευστεί από την ίδια τη ζωή, λίγες εβδομάδες αργότερα, όταν ο κ. Μπογδάνος όχι μόνο συμπεριλήφθηκε στα ψηφοδέλτιο της Α΄Αθηνών αλλά και εξελέγη πανηγυρικά.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...