463
Η Ράτζι με τον Γκρίλο σε συγκέντρωση για το «Οχι» στο δημοψήφισμα | REUTERS/Remo Casilli

Το μακρύ χέρι του Γκρίλο στη δήμαρχο της Ρώμης

Protagon Team Protagon Team 19 Δεκεμβρίου 2016, 09:22
Η Ράτζι με τον Γκρίλο σε συγκέντρωση για το «Οχι» στο δημοψήφισμα
|REUTERS/Remo Casilli

Το μακρύ χέρι του Γκρίλο στη δήμαρχο της Ρώμης

Protagon Team Protagon Team 19 Δεκεμβρίου 2016, 09:22

Σε μια ιδιότυπη αφαίρεση αρμοδιοτήτων κατά της δημάρχου της Ρώμης Βιρτζίνια Ράτζι προχώρησε το κίνημα των Πέντε Αστέρων του Μπέπε Γκρίλο, μετά τη σύλληψη στενού της συνεργάτη και στελέχους του Δήμου με την κατηγορία της διαφθοράς.

Αν και για την ίδια τη Ράτζι δεν έχουν διατυπωθεί κατηγορίες, το κόμμα του Γκρίλο αποφάσισε να της αφαιρέσει τη δυνατότητα να παίρνει «σημαντικές αποφάσεις». Είναι εντελώς παράδοξο, διότι δεν πρόκειται για μια απόφαση της προϊστάμενης αρχής, πχ. του υπουργείου Εσωτερικών, αλλά του κόμματος.

Πλέον όλες οι κινήσεις της δημάρχου, όπως οι διορισμοί, θα πρέπει να έχουν υιοθετηθεί και από την κομματική ηγεσία και βέβαια τον ίδιο τον Γκρίλο, ανέφερε ο Guardian.

Η δικαιολογία του ηγέτη του κόμματος Μπέπε Γκρίλο όπως τη διατύπωσε στο μπλογκ του ήταν λίγο-πολύ του τύπου «κοιτάμε μπροστά». Οπως έγραψε: «Από σήμερα αλλάζουμε ταχύτητα, πρέπει να διορθώσουμε τα λάθη και να μην αφήσουμε χώρο για αμφιβολίες».

Ωστόσο δεν απέφυγε να αφήσει και αιχμές κατά της δημάρχου: «Εγιναν λάθη και η Βιρτζίνια Ράτζι τα παραδέχτηκε. Εμπιστεύτηκε τους λιγότερο αξιόπιστους ανθρώπους».

Αφορμή ήταν η σύλληψη την Παρασκευή του Ραφαέλα Μάρρα, ο οποίος είναι επικεφαλής της διεύθυνσης προσωπικού του δήμου της Ρώμης. Είχε το προσωνύμιο «Ρασπούτιν της Ράτζι», αναφέρει ο Guardian.

Εναντίον του Μάρρα υπάρχουν υποψίες ότι έλαβε παρανόμως χρήματα από έναν κατασκευαστή το 2013, όταν ήταν επικεφαλής της στεγαστικής πολιτικής στο δήμο υπό τη δημαρχία του δεξιού Τζιάνι Αλεμάννο. Μερικές ημέρες νωρίτερα άλλος ένας δημοτικός σύμβουλος είχε παραιτηθεί γιατί είναι και αυτός υπό έρευνα για υπόθεση διαφθοράς.

Πληροφορίες του ιταλικού τύπου αναφέρουν ακόμη ότι η ηγεσία του Κινήματος έφτασε κοντά στην αποπομπή της Ράτζι από το κόμμα, ενώ προσθέτουν ότι η δήμαρχος αναγκάστηκε να αποπέμψει με τη σειρά της άλλους δύο συμβούλους, τον Ντανιέλε Φρόντζια και τον Σαλβατόρε Ρόμεο, επειδή ήταν συνεργάτες και του Μάρρα.

«Ο Μάρρα είχε διευθυντική θέση και τον εμπιστευτήκαμε. Πιθανόν κάναμε λάθος και λυπάμαι για αυτό. Ζητάω συγγνώμη από το λαό της Ρώμης, ζητάω συγγνώμη στο Κίνημα Πέντε Αστέρια και τον ηγέτη του Μπέπε Γκρίλο, ο οποίος ήγειρε αμφιβολίες», ήταν η αντίδραση της Ράτζι μετά τη σύλληψη του Μάρρα.

Η Ράτζι εξελέγη πριν από έξι μήνες στη δημαρχία, ακόμα όμως δεν έχει καταφέρει να συγκροτήσει πλήρως το επιτελείο της. Κεντρική της επιδίωξή της ήταν το νοικοκύρεμα των οικονομικών, η βελτίωση της εικόνας της πόλης και η αποφυγή μεγάλων δαπανών όπως η υποψηφιότητα για τους Ολυμπιακούς  του 2024 από τη διεκδίκηση των οποίων η Ρώμη αποσύρθηκε.

Το Κίνημα Πέντε Αστέρια, από την πλευρά του, έχει θέσει στο κέντρο της πολιτικής του δράσης την καταπολέμηση της διαφθοράς ενώ σε κάθε περίπτωση και σε όλους τους τόνους τονίζει ότι δεν έχει σχέση με το υπόλοιπο κομματικό σκηνικό που θεωρεί ότι είναι διεφθαρμένο.

Οι συλλήψεις είναι σε κάθε περίπτωση ένα πλήγμα κατά της εικόνας του κόμματος και της δημάρχου σαν ένα από τα πιο προβεβλημένα πρόσωπα, κάτι που εξηγεί και την άμεση και αποφασιστική αντίδραση.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...