567
Ο βρετανός σταρ, Μάικλ Σιν, στην πρεμιέρα της ταινίας «Passengers» στο Λος Αντζελες | REUTERS/Mario Anzuoni

Ο Μάικλ Σιν εγκαταλείπει την καριέρα του για να πολεμήσει τον λαϊκισμό

Protagon Team Protagon Team 19 Δεκεμβρίου 2016, 07:22
Ο βρετανός σταρ, Μάικλ Σιν, στην πρεμιέρα της ταινίας «Passengers» στο Λος Αντζελες
|REUTERS/Mario Anzuoni

Ο Μάικλ Σιν εγκαταλείπει την καριέρα του για να πολεμήσει τον λαϊκισμό

Protagon Team Protagon Team 19 Δεκεμβρίου 2016, 07:22

Πότε συνειδητοποιεί ένας ηθοποιός ότι έφτασε η στιγμή να τα παρατήσει όλα και να κάνει ένα διάλειμμα; Οταν δεν μπορεί να δώσει το 100% του εαυτού του στην καριέρα του γιατί η προσοχή είναι στραμμένη αλλού. Το ένα μάτι είναι διαρκώς στραμμένο στο κινητό του ή στον υπολογιστή του. Ο ίδιος αναζητεί μανιωδώς νέες ειδήσεις στο Twitter, παρακολουθεί τη συνέχεια των πολιτικών εξελίξεων σε ηλεκτρονικές εφημερίδες, σε τηλεοπτικές εκπομπές, ακόμη και σε μπλογκς, τις νέες δηλώσεις πολιτικών και τις νέες αναλύσεις δημοσιογράφων. Ο Βρετανός Μάικλ Σιν έχει εθιστεί στην επικαιρότητα. Δεν του αρέσει, την έχει σιχαθεί. Αυτή η «δημαγωγική, φασιστική τάση στην πολιτική του δυτικού κόσμου», που αρχίζει στην Ευρώπη και τελειώνει στις ΗΠΑ, του γυρνάει τα έντερα. Αλλά δεν μπορεί να μείνει άπραγος μπροστά σε αυτό που συμβαίνει.

Θα αφοσιωθεί στην αντιμετώπιση του δεξιού λαϊκισμού. «Οταν κάνω κάτι, αφοσιώνομαι σε αυτό 100%», είπε σε συνέντευξη που παραχώρησε στους λονδρέζικους Times. Αφορμή της συζήτησης ήταν η νέα ταινία «Passengers», όπου ο ίδιος υποδύεται τον μπάρμαν – ανδροειδές, αλλά αναπόφευκτα η συνέντευξη απέκτησε άλλη χροιά. Ο ταλαντούχος ηθοποιός αποκάλυψε ότι δεν έχει υπογράψει καμία συνεργασία είτε στο σινεμά είτε στο θέατρο για το άμεσο μέλλον, ότι δεν σκοπεύει να δουλέψει ως ηθοποιός το επόμενο διάστημα. Το μαντέψατε, η εκλογική νίκη του Ντόνταλντ Τραμπ ήταν η σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι. Είχε προηγηθεί το Brexit. Για τον ηθοποιό που στο ευρύ κοινό έγινε γνωστός υποδυόμενος τον Τόνι Μπλερ στο oσκαρικό «Queen» με την Ελεν Μίρεν, όλα έγιναν «πιο πολιτικά» τώρα.

Η εκλογή του Τραμπ «εξέθεσε τη χρεοκοπία των ιδεολογιών των συμβατικών κομμάτων», λέει. Η νίκη του ρεπουμπλικανού υποψήφιου «είναι το αποτέλεσμα μίας επιφανειακής κουλτούρας που αναδεικνύει την Κιμ Καρντάσιαν ως τον πιο δημοφιλή και δυναμικό άνθρωπο στο Διαδίκτυο», σύμφωνα με τον 47χρονο Σιν. Ο ίδιος πιστεύει ότι αυτό που συμβαίνει σήμερα πρέπει να αντιμετωπισθεί όπως κάποτε έπρεπε να αντιμετωπιστούν οι Ναζί στη Γερμανία! Αλλά πριν δράσεις, πρέπει να το συνειδητοποιήσεις. Γι’ αυτό θα αναλάβει να αφυπνίσει τον κόσμο γύρω του.

Αποφάσισε να εγκαταλείψει το Λος Αντζελες ύστερα από 14 χρόνια που διαμένει εκεί για να είναι κοντά στην κόρη του. Και πού επιστρέφει; Στην ιδιαίτερη πατρίδα του, το Πορτ Τάλμποτ, που ψήφισε υπέρ του Brexit. Εκεί θα αρχίσει την πολιτική του παρέμβαση. «Τι θα κάνω; Πώς μπορώ να φανώ χρήσιμος;», λέει στον δημοσιογράφο χτυπώντας το χέρι του με δύναμη στο τραπέζι. Εχει ήδη συνεργαστεί με έναν σύμβουλο ειδικό στις πολιτικές δραστηριότητες, τον Τόνι Κόλβιλ, έχει ήδη κάνει κάποια έρευνα στην Ουαλία, το Μπέρμινγκχαμ και τη Χώρα των Βάσκων προς αναζήτηση κοινωνικών πρότζεκτ που μπορούν να προσαρμοστούν και στην περίπτωση του Πορτ Τάλμποτ.

Ο πολιτικός ακτιβιστής μέσα του ξύπνησε το 2011, όταν έκανε έρευνα για το θεατρικό έργο «The Passion». Μέχρι το 2015 είχε ήδη οργανώσει την άμυνα του βρετανικού ΕΣΥ κατά των πολιτικών κάθε είδους –Συντηρητικών και Εργατικών- έχει δώσει το στίγμα του σε εκστρατείες της Unicef, στον αγώνα για την κατοχύρωση κι εφαρμογή του αμερικανικού νόμου για την Ελεύθερη Πρόσβαση στην Πληροφορία, την καταπολέμηση της φτώχειας και στην αντιμετώπιση των ζημιογόνων μεθόδων εξόρυξης πετρελαίου (fracking). Μα τώρα τα βάζει με κάτι που ξεπερνά τις πηγές πετρελαίου στην Αμερική, το βρετανικό σύστημα υγείας ή την πρόσβαση κατοίκων σε απόρρητες πληροφορίες. Τα βάζει με μία ολόκληρη τάση. Και; «Δεν υπάρχει ποτέ δικαιολογία για κάποιον που δεν εκφράζεται για αυτό που θεωρεί ότι είναι δίκαιο», λέει ο ίδιος. «Πρέπει να υποστηρίζεις αυτό που πιστεύεις. Αλλά μα το Θεό, πρώτα απ’ όλα βρες κάτι στο οποίο πιστεύεις!»

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...