373
Από τη συνάντηση των δύο υπουργών στην ελληνική πρωτεύουσα | ΥΠΠΟ

Υπέρ της επιστροφής των Γλυπτών του Παρθενώνα στην Αθήνα η Σερβία

Protagon Team Protagon Team 22 Ιανουαρίου 2024, 16:49
Από τη συνάντηση των δύο υπουργών στην ελληνική πρωτεύουσα
|ΥΠΠΟ

Υπέρ της επιστροφής των Γλυπτών του Παρθενώνα στην Αθήνα η Σερβία

Protagon Team Protagon Team 22 Ιανουαρίου 2024, 16:49

Συνάντηση εργασίας με την αναπληρώτρια πρωθυπουργό και υπουργό Πολιτισμού της Σερβίας Μάγια Γκόικοβιτς είχε τη Δευτέρα η υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη.

Οπως ανακοίνωσε το ΥΠΠΟ, «κατά τη συνάντηση των δυο υπουργών επιβεβαιώθηκε το γόνιμο κλίμα συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών, ενώ επίκειται στον τομέα Πολιτισμού, το προσεχές διάστημα, η υπογραφή δύο συμφωνιών, για την Πολιτιστική Συνεργασία 2024-2028, καθώς και την προστασία των πολιτιστικών αγαθών από την παράνομη διακίνηση. Η παράνομη εμπορία έργων τέχνης και αρχαιοτήτων, ως προϊόντα λαθρανασκαφής ή κλοπής, αποτελεί ένα σημαντικό πρόβλημα που αντιμετωπίζουν, από κοινού, οι δύο χώρες. Οι δύο υπουργοί συμφώνησαν ότι η συμφωνία για την παράνομη διακίνηση πολιτιστικών αγαθών, παράλληλα με το υπάρχον διεθνές πλαίσιο, θα συμβάλλει ουσιαστικά στην καταπολέμησή του, επιταχύνοντας και τις διαδικασίες επιστροφής των έργων».

Επιπλέον, η Μάγια Γκόικοβιτς επανέλαβε την πρόσκλησή της προς την ελληνίδα υπουργό για να πραγματοποιήσει επίσημη επίσκεψη στο Βελιγράδι το προσεχές διάστημα υπενθυμίζοντας ότι ο σέρβος πρόεδρος, Αλεξάνταρ Βούτσιτς, στην πρόσφατη επίσκεψή του στην Ελλάδα, εξέφρασε την υποστήριξή του για την επανένωση των Γλυπτών του Παρθενώνα στην Αθήνα.

Η Λίνα Μενδώνη ευχαρίστησε τη Σερβία για την επίσημη, σταθερή και ξεκάθαρη στήριξή της προς το ελληνικό αίτημα, το οποίο, όπως εξήγησε, άπτεται της εθνικής ταυτότητας των Ελλήνων. «Το ίδιο το μνημείο, σύμβολο του δυτικού πολιτισμού, απαιτεί την επανένωσή του», ανέφερε χαρακτηριστικά η ίδια.

Εξάλλου, με την ευκαιρία της πραγματοποίησης της έκθεσης «Κρυφή γοητεία της πλαστογραφίας» στο Τελλόγλειο Ιδρυμα στη Θεσσαλονίκη, η Λίνα Μενδώνη πρότεινε την πραγματοποίηση σεμιναρίου με τη συμμετοχή Διευθυντών Μουσείων της Σερβίας και της Ελλάδας, προκειμένου να ανταλλάξουν εμπειρίες και απόψεις για τις προκλήσεις που αντιμετωπίζουν, θέτοντας παράλληλα τη βάση για την απευθείας συνεργασία μεταξύ των μουσείων των δύο χωρών. Η Μάγια Γκόικοβιτς αποδέχθηκε αμέσως την πρόταση.

Η υπουργός ευχαρίστησε, επίσης, τη σέρβα ομόλογό της για τη συμμετοχή της Σερβίας στο σεμινάριο το οποίο διοργανώνεται στη Θεσσαλονίκη, στις 8-9 Φεβρουαρίου τ.έ. από το ΥΠΠΟ, σε συνεργασία με την αμερικανική Πρεσβεία, στην Αθήνα, και το ICOM για τον σχεδιασμό της προστασίας της πολιτιστικής κληρονομιάς από τις συνέπειες της κλιματικής αλλαγής.

Η Μάγια Γκόικοβιτς ξεναγήθηκε, από τη Λίνα Μενδώνη και τη διευθύντρια της Εθνικής Πινακοθήκες Συραγώ Τσιάρα στην περιοδική έκθεση «Αστυγραφία, Η ζωή της πόλης τις δεκαετίες 1950-1970» στην Εθνική Πινακοθήκη και παρακολούθησε, μεταξύ άλλων, την παράσταση «Underground» του σέρβου σκηνοθέτη Νικίτα Μιλιβόγεβιτς.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...