394
Περιμένετε και θα δείτε μοιάζει να νεύει στους ρεπόρτερ ο Τζο Τζόνσον στο κατώφλι της πρωθυπουργικής κατοικίας στο Λονδίνο | REUTERS/Peter Nicholls/File Photo

Υφυπουργός, αδελφός του Μπόρις Τζόνσον, παραιτείται ζητώντας νέο δημοψήφισμα περί Brexit

Protagon Team Protagon Team 9 Νοεμβρίου 2018, 22:52
Περιμένετε και θα δείτε μοιάζει να νεύει στους ρεπόρτερ ο Τζο Τζόνσον στο κατώφλι της πρωθυπουργικής κατοικίας στο Λονδίνο
|REUTERS/Peter Nicholls/File Photo

Υφυπουργός, αδελφός του Μπόρις Τζόνσον, παραιτείται ζητώντας νέο δημοψήφισμα περί Brexit

Protagon Team Protagon Team 9 Νοεμβρίου 2018, 22:52

Ο Τζο Τζόνσον, αδελφός του πρώην υπουργού Εξωτερικών Μπόρις Τζόνσον, παραιτήθηκε την Παρασκευή από τη θέση του υφυπουργού Μεταφορών επικρίνοντας σφοδρότατα την πρωθυπουργό Τερέζα Μέι και τη διαπραγμάτευσή της σχετικά με το Brexit.

Μάλιστα, θέτοντας ζήτημα δημοκρατικότητας, τάσσεται υπέρ της διενέργειας νέου δημοψηφίσματος σχετικά με τους όρους της εξόδου της Βρετανίας από την Ευρωπαϊκή Ενωση.

«Η Βρετανία βρίσκεται στο χείλος της μεγαλύτερης κρίσης μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο» γράφει ο Τζόνσον σε ανακοίνωση που εξέδωσε. «Δεδομένου ότι η πραγματικότητα του Brexit αποδεικνύεται πως απέχει πολύ από αυτό που κάποτε μας είχαν υποσχεθεί, το δημοκρατικό θα ήταν να δοθεί στον λαό ο τελευταίος λόγος» προσθέτει, καλώντας ευθέως να διεξαχθεί δημοψήφισμα για να εγκριθεί η τελική συμφωνία μεταξύ Λονδίνου και Βρυξελλών.

Ευρωπαϊστής

Σε αντίθεση με τον αδελφό του, που έκανε εκστρατεία υπέρ της αποχώρησης του Ηνωμένου Βασιλείου από την Ευρωπαϊκή Ενωση, ο Τζο στο δημοψήφισμα του 2016 ψήφισε υπέρ της παραμονής. Ο αδελφός του, Μπόρις, είχε παραιτηθεί από την κυβέρνηση της Μέι τον Ιούλιο.

«Καθίσταται ολοένα και σαφέστερο για μένα ότι η συμφωνία της αποχώρησης, η οποία βρίσκεται στο στάδιο της ολοκλήρωσης, θα ήταν ένα τρομερό λάθος» συνεχίζει ο Τζο Τζόνσον: «Το Brexit δίχασε τη χώρα. Δίχασε πολιτικά κόμματα. Δίχασε και οικογένειες. Μολονότι ψήφισα υπέρ της παραμονής, ήθελα απεγνωσμένα η κυβέρνηση, στην οποία υπηρέτησα με μεγάλη υπερηφάνεια, να πετύχει το Brexit, να επανενώσει τη χώρα, το κόμμα και, ναι, και την οικογένειά μου» τονίζει στην επιστολή παραίτησής του.

«Οι ελπίδες για την «ευκολότερη εμπορική συμφωνία στην ιστορία» αποδείχθηκαν απατηλές. Σε αντίθεση με τις υποσχέσεις που δόθηκαν, δεν υπάρχει καμία απολύτως συμφωνία για τη μελλοντική εμπορική σχέση μας με την ΕΕ» συνεχίζει, υποστηρίζοντας ότι το μοναδικό πράγμα που οριστικοποιείται με τη συμφωνία είναι ότι η Βρετανία θα καταβάλει «δεκάδες δισεκατομμύρια λίρες» στις Βρυξέλλες.

«Ακόμη και αν τελικά διασφαλίσουμε μια τελωνειακή συμφωνία για το εμπόριο αγαθών, θα είναι άσχημα τα νέα για τον τομέα των υπηρεσιών – για τις χρηματοπιστωτικές εταιρείες, για τις τηλεπικοινωνίες και την ψηφιακή τεχνολογία. Η διατήρηση της πρόσβασης στις ευρωπαϊκές αγορές για τα προϊόντα είναι σημαντική, όμως είμαστε κατά κύριο λόγο μια οικονομία υπηρεσιών» υποστηρίζει, επικαλούμενος ως παράδειγμα τους ψηφοφόρους της εκλογικής περιφέρειάς του που, όπως λέει, εργάζονται κυρίως σε χρηματοπιστωτικές υπηρεσίες στο Σίτι.

Ο Τζο Τζόνσον επισημαίνει επίσης ότι και ο αδελφός του είναι εξίσου δυσαρεστημένος με τις προτάσεις της κυβέρνησης. Προειδοποιεί ότι θα ακολουθήσει «χάος» και «βαθύτατη ζημιά στην οικονομία» αν αποχωρήσει το Ηνωμένο Βασίλειο χωρίς να έχει προηγηθεί μια συμφωνία.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News