424
Η Νίκι Χέιλι σε πρόσφατη προεκλογική της εμφάνιση | REUTERS/Joel Page

Χωρίς αντίπαλο ο Τραμπ: Αποσύρθηκε η Χέιλι

Protagon Team Protagon Team 6 Μαρτίου 2024, 13:46
Η Νίκι Χέιλι σε πρόσφατη προεκλογική της εμφάνιση
|REUTERS/Joel Page

Χωρίς αντίπαλο ο Τραμπ: Αποσύρθηκε η Χέιλι

Protagon Team Protagon Team 6 Μαρτίου 2024, 13:46

Την Σούπερ Τρίτη, ο Ντόναλντ Τραμπ κέρδισε πανηγυρικά τις προκριματικές εκλογές για το χρίσμα των Ρεπουμπλικανών, σε 14 από τις 15 αμερικανικές πολιτείες. Εχασε μόνο στο Βερμόντ, όπου κέρδισε η Νίκι Χέιλι. Ηταν η δεύτερη νίκη της -μετά την Περιφέρεια της Κολούμπια, της αμερικανικής πρωτεύουσας- και από ό,τι φαίνεται και η τελευταία.

Η Χέιλι, η μοναδική αντίπαλος του πρώην προέδρου που είχε απομείνει στην κούρσα για το χρίσμα, αναμενόταν να ανακοινώσει την Τετάρτη ότι αποσύρεται από τη προσπάθεια να διεκδικήσει την προεδρία των ΗΠΑ, σύμφωνα με πηγές του περιβάλλοντός της, που μίλησαν σε αμερικανικά ΜΜΕ.

Μάλιστα, αναμενόταν να ανακοινώσει την απόφασή της κατά την διάρκεια ομιλίας της από το Τσάρλεστον, πρωτεύουσα της Νότιας Καρολίνας, της οποίας υπήρξε κυβερνήτης.

Η πρώην πρεσβευτής των ΗΠΑ στον ΟΗΕ, ήταν αυτή που προτίμησαν οι μετριοπαθείς, με υψηλή μόρφωση και καλύτερη ενημέρωση, Ρεπουμπλικανοί στο Βερμόντ και στην Ουάσινγκτον, έναντι του Τραμπ, ο οποίος «τρομάζει» ακόμα και μερίδα των ψηφοφόρων του κόμματός του, με την ασταθή συμπεριφορά του και τις ακραίες θέσεις του. Οι ίδιοι δεν ξεχνούν επίσης την εισβολή του όχλου στο Καπιτώλιο, την οποία ενθάρρυνε ο ίδιος, στις 6 Ιανουαρίου του 2021 και για την οποία διώκεται ποινικά.

Παρόλα αυτά, η συντριπτική πλειοψηφία των Ρεπουμπλικανών τον προτιμά και έτσι η Χέιλι αποφάσισε να διακόψει την εκστρατεία της. Αλλωστε, η ίδια είχε δηλώσει εδώ και καιρό ότι θα περιμένει μέχρι την Σούπερ Τρίτη και ανάλογα των αποτελεσμάτων θα αποφασίσει για το μέλλον.

Δεν είναι στρωμένος με ρόδα ο δρόμος του Τραμπ

Πάντως, μολονότι ο Τραμπ νίκησε σχεδόν παντού, την Τρίτη, τα στοιχεία δείχνουν ότι μετά τις προκριματικές εκλογές, η διεύρυνση που απαιτείται της εκλογικής του βάσης δεν θα είναι εύκολη.

Στις ελάχιστες αμφίρροπες πολιτείες, οι οποίες θα κρίνουν τον Νοέμβριο το αποτέλεσμα των προεδρικών εκλογών, ο Τραμπ θα χρειαστεί να συγκεντρώσει τις ψήφους μετριοπαθών Ρεπουμπλικανών και ανεξάρτητων ψηφοφόρων, πέραν των πολύ πιστών υποστηρικτών του.

Δημοσκοπήσεις κατά την έξοδο από τις κάλπες, που έγιναν την Σούπερ Τρίτη, έδειξαν τις  δυσκολίες που φαίνεται πως θα αντιμετωπίσει ο πρώην πρόεδρος.

Στη Βόρεια Καρολίνα για παράδειγμα, το 66% των ψηφοφόρων της Νίκι Χέιλι πιστεύει ότι ο πρώην πρόεδρος δεν είναι κατάλληλος, λόγω διανοητικής, αλλά και φυσικής κατάστασης, να γίνει πρόεδρος, σύμφωνα με δημοσκόπηση του CNN.

Και το 81% από αυτούς, δηλώνει ότι δεν θα υποστηρίξει αυτόματα τον νικητή των προκριματικών εκλογών του κόμματός του.

Αυτή η μερίδα των ψηφοφόρων δεν είναι διόλου αμελητέα: αντιστοιχεί σε περίπου 30% των ψηφοφόρων των Ρεπουμπλικανών. Ο Ντόναλντ Τραμπ, περικυκλωμένος από δίκες, «θα πρέπει να ανησυχεί για την ενότητα του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος», σημείωσε ο Καρλ Ρόουβ, σύμβουλος στελεχών του Ρεπουμπλικανικού κόμματος.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...