461
Διαδηλωτές στο κέντρο του Χονγκ Κονγκ | REUTERS

Χονγκ Κονγκ: Προειδοποιητικές «βολές» για επέμβαση του κινεζικού στρατού κατά των διαδηλωτών

Protagon Team Protagon Team 1 Αυγούστου 2019, 11:58
Διαδηλωτές στο κέντρο του Χονγκ Κονγκ
|REUTERS

Χονγκ Κονγκ: Προειδοποιητικές «βολές» για επέμβαση του κινεζικού στρατού κατά των διαδηλωτών

Protagon Team Protagon Team 1 Αυγούστου 2019, 11:58

Φόβους για κινεζική επέμβαση στο Χονγκ Κονγκ προκάλεσε το ξεκάθαρο προειδοποιητικό μήνυμα του διοικητή της φρουράς του κινεζικού στρατού, που βρίσκεται στην περιοχή, ότι οι διαδηλώσεις «απειλούν σοβαρά τη ζωή και την ασφάλεια των κατοίκων» και ότι δεν θα γίνουν ανεκτές.

Ο διοικητής της κινεζικής φρουράς αναφέρθηκε για πρώτη φορά στις διαδηλώσεις που συνταράσσουν το Χονγκ Κονγκ εδώ και δύο μήνες, οι οποίες ξεκίνησαν ως διαμαρτυρία για την πρόθεση της τοπικής κυβέρνησης να επιτρέπει την έκδοση κατηγορούμενων στην Κίνα για να δικαστούν.

Ο Τσεν Νταοσιάνγκ προειδοποίησε ότι «ήταν αποφασισμένος να προστατέψει την εθνική κυριαρχία, ασφάλεια, σταθερότητα και την ευημερία του Χονγκ Κονγκ».

Ο κινέζος διοικητής έκανε τις δηλώσεις την Τετάρτη σε μία δεξίωση για τον εορτασμό των 92 χρόνων από την ίδρυση του Κινεζικού Απελευθερωτικού Στρατού.

Την προηγούμενη ημέρα, 43 διαδηλωτές συνελήφθησαν για τα επεισόδια.

Ο ίδιος εξέφρασε την στήριξή του στην κυβερνήτη του Χονγκ Κονγκ, Κάρι Λαμ και στην αστυνομία για την επιβολή του νόμου.

Μάλιστα, στη δεξίωση, προβλήθηκε ένα βίντεο με τις κινήσεις του κινεζικού στρατού σε περίπτωση που έχουν να αντιμετωπίσουν διαδηλωτές, το οποίο θεωρήθηκε επίδειξη ισχύος και μήνυμα προς τους διαδηλωτές.

Κυβερνητικός αξιωματούχος του Χονγκ Κονγκ είχε κατηγορήσει τις ΗΠΑ και την Ταϊβάν ότι ενορχηστρώνουν τις μαζικές διαδηλώσεις, που έβγαλαν στους δρόμους ένα εκατομμύριο ανθρώπους και ανάγκασε την Λαμ να ακυρώσει το σχέδιο για έκδοση πολιτών στην Κίνα. Οι διαδηλώσεις όμως, συνεχίστηκαν με στόχο την κυβερνητική διαφθορά και την αστυνομική βία.

Πάνοπλοι αστυνομικοί κατά διαδηλωτών

Ο Τουνγκ Τσι-ουά ισχυρίστηκε ότι «ξένοι πολιτικοί και δυνάμεις εχθρικές προς την Κίνα έχουν κρυφά κίνητρα και εργάζονται υπόγεια για να προκαλέσουν τον φόβο στον λαό του Χονγκ Κονγκ και να δημιουργήσουν πρόβλημα στις σχέσεις της περιοχής με την Κίνα. Απευθυνόμενος στους διαδηλωτές, είπε ότι τους «χρησιμοποιούν».

Τα σχόλια αυτά είναι σύμφωνα με τη γραμμή του Κινεζικού Κομμουνιστικού Κόμματος, αναφορικά με τις διαδηλώσεις.

Την περασμένη εβδομάδα, ένας αξιωματούχος από το κινεζικό υπουργείο Αμυνας είχε πει ότι η Κίνα μπορεί νόμιμα να παρέμβει αν της ζητηθεί από την κυβέρνηση του Χονγκ Κονγκ να βοηθήσει στη διατήρηση της κοινωνικής τάξης.

Στο μεταξύ, αμερικανός ανώτερος αξιωματούχος στον Λευκό Οίκο δήλωσε ανώνυμα ότι οι ΗΠΑ παρακολουθούν τη συγκέντρωση κινεζικών δυνάμεων στα σύνορα του Χονγκ Κονγκ.

Ενας ειδικός σε θέματα Κίνας στο Πανεπιστήμιο του Νότινγχαμ είπε ότι τα σχόλια του διοικητή του στρατού είναι καθαρά ψυχολογικός πόλεμος εναντίον των ανθρώπων του Χονγκ Κονγκ και ο ίδιος θεωρεί σχεδόν απίθανη μία στρατιωτική επέμβαση των Κινέζων για μία παρατεταμένη κοινωνική αναταραχή.

«Η πόλη είναι πολύ σημαντικό οικονομικό κέντρο για το κομμουνιστικό κόμμα και οποιαδήποτε επέμβαση θα δημιουργήσει προβλήματα και στο εσωτερικό του κινεζικού στρατού», είπε ο Αντρέας Φούλντα στην Guardian.

Πάντως, οι διαδηλωτές συνεχίζουν απτόητοι, καθώς ήδη έχουν προγραμματίσει συγκεντρώσεις, πορείες, απεργίες και άλλες εκδηλώσεις διαμαρτυρίας για τις επόμενες δύο εβδομάδες.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...