264
Πρωτοφανές το πλήθος στο κέντρο του Χονγκ Κονγκ | REUTERS/Jorge Silva

Χονγκ Κονγκ: Λαοθάλασσα δύο εκατ. πολιτών κατά του νόμου για την έκδοση στην Κίνα

Protagon Team Protagon Team 16 Ιουνίου 2019, 20:14
Πρωτοφανές το πλήθος στο κέντρο του Χονγκ Κονγκ
| REUTERS/Jorge Silva

Χονγκ Κονγκ: Λαοθάλασσα δύο εκατ. πολιτών κατά του νόμου για την έκδοση στην Κίνα

Protagon Team Protagon Team 16 Ιουνίου 2019, 20:14

Σχεδόν δύο εκατομμύρια άνθρωποι κατέκλυσαν την Κυριακή τους δρόμους του Χονγκ Κονγκ με αίτημα την απόσυρση του νομοσχεδίου για τις εκδόσεις υπόπτων στην Κίνα, ανέφεραν οι διοργανωτές.

Είναι σχεδόν ο διπλάσιος αριθμός διαδηλωτών σε σύγκριση με τη περασμένη Κυριακή και, σε κάθε περίπτωση, μια συμμετοχή-ρεκόρ μετά την επιστροφή του Χονγκ Κονγκ στην Κίνα από τη Βρετανία το 1997.

Ντυμένοι στα μαύρα, οι διαδηλωτές έκαναν πορεία από το κέντρο του Χονγκ Κονγκ μέχρι το Νομοθετικό Συμβούλιο, την έδρα του τοπικού κοινοβουλίου.

Την ίδια ώρα, η επικεφαλής της κυβέρνησης του Χονγκ Κονγκ Κάρι Λαμ ζήτησε συγγνώμη για τον τρόπο με τον οποίο οι Αρχές επιχείρησαν να υιοθετήσουν το αμφιλεγόμενο νομοσχέδιο για την έκδοση υπόπτων στην Κίνα, γεγονός που προκάλεσε, κατά την ίδια, «διενέξεις και φιλονικίες».

«Η επικεφαλής της εκτελεστικής εξουσίας παραδέχεται ότι ελλείψεις στο έργο της κυβέρνησης προκάλεσαν πολλές διενέξεις και φιλονικίες στην κοινωνία του Χονγκ Κονγκ και απογοήτευσαν και ταλαιπώρησαν πολλούς πολίτες», ανέφερε η ανακοίνωση που εξέδωσε το γραφείο της.

Η Κάρι Λαμ «ζητά συγγνώμη από τους πολίτες και υπόσχεται ότι θα δεχτεί την κριτική με τη μεγαλύτερη δυνατή ειλικρίνεια και ταπεινότητα», προστίθεται.

Αυτό όμως δεν φαίνεται να συγκινεί τους διαδηλωτές που έχουν ζητήσει την παραίτησή της.

Την ίδια ώρα, έγινε γνωστό ότι ο ηγέτης των φοιτητών Τζόσουα Γουόνγκ, που αναδείχθηκε το 2014 στο κεντρικό πρόσωπο των κινητοποιήσεων υπέρ της δημοκρατίας στο Χονγκ Κονγκ, θα αποφυλακιστεί αύριο Δευτέρα.

Ο 22χρονος ακτιβιστής, που είχε καταδικαστεί για τον ρόλο του στην «Επανάσταση των Ομπρελών» θα φύγει από το σωφρονιστικό κατάστημα Λάι Τσι Κοκ στις 10:30 το πρωί τοπική ώρα (05:30 ώρα Ελλάδας), διευκρίνισε το Demosito, το κόμμα του οποίου είναι συνιδρυτής.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...