381
Η Κάρι Λαμ ανακοινώνει την οριστική εγκατάλειψη του νομοσχεδίου | REUTERS

Χονγκ Κονγκ: Νίκη των διαδηλωτών – Στα σκουπίδια το επίμαχο νομοσχέδιο

Protagon Team Protagon Team 9 Ιουλίου 2019, 10:11
Η Κάρι Λαμ ανακοινώνει την οριστική εγκατάλειψη του νομοσχεδίου | REUTERS

Χονγκ Κονγκ: Νίκη των διαδηλωτών – Στα σκουπίδια το επίμαχο νομοσχέδιο

Protagon Team Protagon Team 9 Ιουλίου 2019, 10:11

Οριστικά έβαλε ταφόπλακα στο νομοσχέδιο έκδοσης υπόπτων στην Κίνα, η κυβέρνηση του Χονγκ Κονγκ, την Τρίτη, που προκάλεσε τη σοβαρότερη πολιτική κρίση στην περιοχή, εδώ και δεκαετίες.

Η κυβερνήτης του Χονγκ Κονγκ, Κάρι Λαμ, παραδέχθηκε ότι η δουλειά της κυβέρνησής της στο ζήτημα αυτό ήταν «εντελώς αποτυχημένη».

Το σχέδιο νόμου, που θα επέτρεπε την έκδοση υπόπτων από το Χονγκ Κονγκ στην ηπειρωτική Κίνα για να προσάγονται σε δίκες, πυροδότησε τεράστιες διαδηλώσεις και βίαια επεισόδια και βύθισε την πρώην βρετανική αποικία στο χάος.

Στα μέσα Ιουνίου, η Λαμ αντέδρασε στις μαζικές κινητοποιήσεις αποσύροντας το σχέδιο νόμου, αλλά δεν κατάφερε να κατευνάσει τους επικριτές της, που συνέχισαν να διαδηλώνουν απαιτώντας το κείμενο να μπει οριστικά στο συρτάρι καθώς και την παραίτησή της.

Αστυνομικοί επιτίθενται σε διαδηλωτές
Οι διαδηλωτές δεν υποχωρούν

Ομως, εκπρόσωποι των διαδηλωτών δηλώνουν ότι η οργή τους έχει επεκταθεί και ο κατάλογος των αιτημάτων τους έχει διευρυνθεί, ζητώντας πλέον περισσότερες δημοκρατικές ελευθερίες.

Οι διαδηλωτές δεν έχουν σταματήσει να ζητούν την απόσυρση του νομοσχεδίου από την ημερήσια διάταξη του Νομοθετικού Συμβουλίου (του τοπικού κοινοβουλίου), αντί να αναμένουν τη νομική του λήξη τον Ιούλιο του 2020.

«Η Κάρι Λαμ ισχυρίζεται ότι “το νομοσχέδιο είναι νεκρό”, ένα νέο, γελοίο ψέμα προς τον λαό του Χονγκ Κονγκ και τα ξένα μέσα γιατί το νομοσχέδιο παραμένει στην ημερήσια διάταξη του κοινοβουλίου ως τον επόμενο Ιούλιο», έγραψε στο Twitter ο Τζόσουα Γουόνγκ, από τους αρχηγούς του κινήματος υπέρ της δημοκρατίας του 2014, που πρόσφατα αποφυλακίστηκε.

Το Πολιτικό Μέτωπο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, που διοργάνωσε τις τελευταίες τεράστιες διαδηλώσεις, αλλά δεν συμμετείχε στις συγκρούσεις με την αστυνομία, ανακοίνωσε νέες κινητοποιήσεις.

Η Λαμ, την παραίτηση της οποίας ζητούν οι διαδηλωτές, είχε σχεδόν εξαφανιστεί τις τελευταίες εβδομάδες. Την Τρίτη, δέχθηκε να συναντηθεί δημοσίως και χωρίς όρους με εκπροσώπους των φοιτητών, αναγνωρίζοντας ότι το Χονγκ Κονγκ είναι αντιμέτωπο με οικονομικές, κοινωνικές και πολιτικές προκλήσεις άνευ προηγουμένου.

Ωστόσο, αρνήθηκε να υποκύψει στα αιτήματα για τη διεξαγωγή ανεξάρτητης έρευνας για την αστυνομική βία εναντίον των διαδηλωτών.

Σύμφωνα με τον αναλυτή Ντίξον Σινγκ, τίποτα από όσα είπε η Λαμ δεν πρόκειται να αμβλύνει την ένταση.

«Η εμπιστοσύνη στην κυβέρνηση έχει κατρακυλήσει σε τόσο χαμηλό επίπεδο που, αν δεν απαντήσει ξεκάθαρα στα βασικά αιτήματα (των διαδηλωτών), η πλειονότητα της κοινής γνώμης του Χονγκ Κονγκ θα αντιμετωπίζει με επιφυλάξεις την ειλικρίνειά της», εκτίμησε.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News