411
Με μάσκες Anonymous οι διαδηλωτές ενάντια στην κρατική απαγόρευση | REUTERS/Jorge Silva

Χονγκ Κονγκ: Μαζικά στον δρόμο οι διαδηλωτές, αψηφούν τον νόμο που απαγορεύει τις μάσκες

Protagon Team Protagon Team 5 Οκτωβρίου 2019, 12:38
Με μάσκες Anonymous οι διαδηλωτές ενάντια στην κρατική απαγόρευση
|REUTERS/Jorge Silva

Χονγκ Κονγκ: Μαζικά στον δρόμο οι διαδηλωτές, αψηφούν τον νόμο που απαγορεύει τις μάσκες

Protagon Team Protagon Team 5 Οκτωβρίου 2019, 12:38

Εικόνα πόλης υπό διαρκή αναστάτωση έχει αποκτήσει πλέον το Χονγκ Κονγκ, με σχεδόν καθημερινές διαδηλώσεις κατά της κυβέρνησης που συνεχίζονται για σχεδόν τρεις μήνες.

Το βράδυ της Παρασκευής σημειώθηκαν νέες συγκρούσεις με την αστυνομία, με βανδαλισμούς σταθμών μετρό και τον τραυματισμό ενός 14χρονου από αστυνομικά πυρά.

Αφορμή ήταν η επίκληση από τις Αρχές ενός παλιού νόμου περί έκτακτης ανάγκης για να απαγορεύσουν στους διαδηλωτές να φορούν μάσκες και γενικά να καλύπτουν ή να βάφουν το πρόσωπο, αναφέρει το BBC. Ο νόμος του 1922 είχε να χρησιμοποιηθεί από το 1967, όταν ακόμη το Χονγκ Κονγκ ήταν βρετανικό έδαφος.

Η επικεφαλής της κυβέρνησης του Χονγκ Κονγκ Κάρι Λαμ διευκρίνισε ότι η χρήση του νόμου αυτού δεν σημαίνει ότι η κυβέρνησή της κηρύττει κατάσταση έκτακτης ανάγκης, έστω και αν στη διατύπωσή του ο νόμος περιλαμβάνει τον όρο «έκτακτη ανάγκη».

Οι ομπρέλες, οι μάσκες και τα μαύρα ρούχα είναι η «στολή» των διαδηλωτών τις τελευταίες εβδομάδες. Τα μέσα των Αρχών εναντίον τους περιλαμβάνουν -πέρα από τα δακρυγόνα, τις πλαστικές σφαίρες και ενίοτε τα πραγματικά πυρά– τις κάμερες με το προηγμένο λογισμικό αναγνώρισης προσώπου και τη μπογιά για τον εύκολο εντοπισμό τους.

Μόλις ανακοινώθηκε το μέτρο για τις μάσκες, πλήθος κόσμου που κατέβηκε αυθόρμητα στον δρόμο μπλόκαρε οδικές αρτηρίες στην καρδιά της επιχειρηματικής συνοικίας. Πολλοί φοβούνται ότι η μάσκα είναι το πρώτο από μια σειρά μέτρων για την όλο και πιο σκληρή καταστολή των διαδηλώσεων – το υπονόησε εξάλλου και η Λαμ, που είπε ότι η πόλη ακόμη δεν είναι σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης.

Η αστυνομία χρησιμοποίησε δακρυγόνα για να διαλύσει διαδηλωτές που πέταγαν βόμβες μολότοφ στους αστυνομικούς, έκαψαν την σημαία της Κίνας και βανδάλισαν σταθμούς μετρό και επιχειρήσεις.

Τοπικά μέσα ενημέρωσης μετέδωσαν ότι ένας 14χρονος διαδηλωτής στην Γιουέν Λονγκ δέχθηκε πυρά στα πόδια. Η διοίκηση του νοσοκομείου της πόλης ανέφερε ότι ο νεαρός σε κρίσιμη κατάσταση. Η αστυνομία ανακοίνωσε ότι ένας αστυνομικός πυροβόλησε ενώ ήταν σε αυτοάμυνα, καθώς ένας διαδηλωτής τού πέταξε βόμβα μολότοφ.

Σήμερα Σάββατο δεν θα λειτουργήσουν τα μέσα μεταφοράς, συμπεριλαμβανομένης της σιδηροδρομικής γραμμής που εξυπηρετεί το διεθνές αεροδρόμιο, λόγω των βανδαλισμών και των επιθέσεων κατά του προσωπικού. Η κατάσταση θα επανεξεταστεί μέσα στην ημέρα.

Το Χονγκ Κονγκ αντιμετωπίζει από τον Ιούνιο την χειρότερη πολιτική κρίση στην ιστορία του από τη μεταβίβαση της κυριαρχίας του από τη Βρετανία στο Πεκίνο το 1997, με σχεδόν καθημερινές διαδηλώσεις και ολοένα και πιο βίαιες συγκρούσεις ανάμεσα στις δυνάμεις της τάξης και σε διαδηλωτές.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...