460
Το σημείο της επίθεσης αποκλείστηκε άμεσα από δυνάμεις του στρατού και της αστυνομίας | REUTERS/Francois Lenoir

Εξουδετερώθηκε και ταυτοποιήθηκε ο καμικάζι στις Βρυξέλλες

Protagon Team Protagon Team 20 Ιουνίου 2017, 23:05
ΕΝΗΜΕΡΩΘΗΚΕ: 21/06/2017, 13:55
Το σημείο της επίθεσης αποκλείστηκε άμεσα από δυνάμεις του στρατού και της αστυνομίας
|REUTERS/Francois Lenoir

Εξουδετερώθηκε και ταυτοποιήθηκε ο καμικάζι στις Βρυξέλλες

Protagon Team Protagon Team 20 Ιουνίου 2017, 23:05
ΕΝΗΜΕΡΩΘΗΚΕ: 21/06/2017, 13:55

Ενας 36χρονος με καταγωγή από το Μαρόκο, που ζούσε στη συνοικία των Βρυξελλών, Μολενμπέκ, ήταν ο άνθρωπος που επιχείρησε να πυροδοτήσει εκρηκτικά μέσα σε σιδηροδρομικό σταθμό στη βελγική πρωτεύουσα, το βράδυ της Τρίτης. Εξουδετερώθηκε από δυνάμεις του στρατού πριν προλάβει να εκπληρώσει το σχέδιό του και να σκοτώσει περαστικούς στην αποβάθρα.

«Γλιτώσαμε μία επίθεση που θα μπορούσε να είναι πολύ χειρότερη», είπε ο βέλγος πρωθυπουργός, Σαρλ Μισέλ την επόμενη ημέρα.

Ο δράστης ο οποίος έπεσε από τα πυρά στρατιωτών μετά την έκρηξη μικρής ισχύος που προκάλεσε στον σταθμό, ταυτοποιήθηκε. Οι αντιτρομοκρατικές Αρχές αρκέστηκαν να δώσουν τα αρχικά του ονόματός του: Ο.Ζ. Σύμφωνα με πηγές προσκείμενες στην έρευνα, ο δράστης δεν βρισκόταν στο ραντάρ των Αρχών.

«Η ταυτότητα του τρομοκράτη είναι γνωστή. Μπορέσαμε να τον ταυτοποιήσουμε» δήλωσε ο βέλγος υπουργός Εσωτερικών Γιαν Γιαμπόν, χωρίς ωστόσο να αποκαλύψει το όνομά του. Οταν ρωτήθηκε για το ενδεχόμενο να μην εξερράγη η βόμβα που έφερε ο δράστης, αρκέστηκε να σχολιάσει ότι «είναι ξεκάθαρο ότι δεν σημειώθηκε μεγάλη έκρηξη», επισημαίνοντας ότι «αποφύγαμε κάτι πολύ χειρότερο». 

2017-06-21T084702Z_410141150_RC1A2DED2C80_RTRMADP_3_EUROPE-ATTACKS-BRUSSELS
Σημάδια από τις σφαίρες των στρατιωτικών στον σταθμό όπου έγινε η επίθεση (REUTERS/Francois Lenoir)

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο ύποπτος φορούσε γιλέκο με εκρηκτικά και ότι φώναξε «Αλλάχ ακμπάρ», πριν δεχθεί τα πυρά που τον «αδρανοποίησαν», σύμφωνα με τον όρο που χρησιμοποίησε η βελγική αστυνομία. Ο ύποπτος προκάλεσε μια μικρή έκρηξη χωρίς τραυματίες, που με τη σειρά της προκάλεσε φλόγες από την οποία δεν υπήρξαν ζημιές στο χώρο.

Το περιστατικό αντιμετωπίζεται από τις Αρχές ως τρομοκρατική επίθεση.

Fire is seen at Brussels central station in Brussels, Belgium June 20, 2017. Courtesy Twitter/@remybonnaffe/via REUTERS ATTENTION EDITORS - THIS IMAGE WAS PROVIDED BY A THIRD PARTY. NO RESALES. NO ARCHIVES. MUST ON SCREEN COURTESY REMY BONNAFFE. THIS PICTURE WAS PROCESSED BY REUTERS TO ENHANCE QUALITY. AN UNPROCESSED VERSION HAS BEEN PROVIDED SEPARATELY. TPX IMAGES OF THE DAY
Φωτιά στο χώρο του σταθμού μετά από έκρηξη, όπως καταγράφηκε από αυτόπτη μάρτυρα (Twitter/@remybonnaffe/via REUTERS)

Βελγικά μέσα ενημέρωσης αναφέρουν ότι ο ύποπτος είχε σακίδιο πλάτης και ζώνη με εκρηκτικά . Τον πυροβόλησαν οι στρατιώτες, καθώς τράβηξε την προσοχή τους την ώρα που επιχείρησε να ενεργοποιήσει τα εκρηκτικά, σύμφωνα με τη βελγική εφημερίδα La Libre.

Εν τω μεταξύ, οι αστυνομικές αρχές διέταξαν την εκκένωση του κεντρικού σιδηροδρομικού σταθμού των Βρυξελλών, έπειτα από αναφορές για έκρηξη.

https://www.youtube.com/watch?v=YbHwhXYWVfU

Σύμφωνα με τη βελγική αστυνομία, έπειτα από αυτά, η κατάσταση βρισκόταν υπό έλεγχο.

Στο σημείο είχαν φτάσει πυροτεχνουργοί.

Η πόλη βρίσκεται σε υψηλή επιφυλακή για περισσότερο από 18 μήνες, έπειτα από τις επιθέσεις στο Παρίσι τον Νοέμβριο του 2015 και τις βομβιστικές ενέργειες στο αεροδρόμιο των Βρυξελλών και το μετρό της πόλης τον Μάρτιο του περασμένου έτους. Το περιστατικό συνέβη επίσης μία ημέρα πριν από την έναρξη της Συνόδου Κορυφής της ΕΕ.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...