469
H εικονιζόμενη αγριόγατα της Αφρικής θεωρείται πρόγονος όλων των σημερινών γατών | .

Από πού κρατάει η σκούφια της γάτας;

Protagon Team Protagon Team 20 Ιουνίου 2017, 18:27
H εικονιζόμενη αγριόγατα της Αφρικής θεωρείται πρόγονος όλων των σημερινών γατών
|.

Από πού κρατάει η σκούφια της γάτας;

Protagon Team Protagon Team 20 Ιουνίου 2017, 18:27

Οπως φαίνεται ένας από τους παλαιότερους και πιο αγαπημένους συντρόφους του ανθρώπου κατάγεται από το ίδιο μέρος. Οπως αναφέρει σε δημοσίευμά του ο Guardian μια νέα μελέτη αναφέρει ότι η αφρικανική αγριόγατα Felis silvestris lybica είναι ο πρόγονος όλων των εξημερωμένων ειδών γάτας που υπάρχουν σήμερα. Η συμβίωση ανθρώπων – γατών θεωρείται ότι άρχισε όταν οι άνθρωποι συνειδητοποίησαν πόσο χρήσιμες μπορούσαν να είναι για να τους απαλλάξουν από τα ποντίκια και να προστατεύσουν έτσι τα αποθέματά τους σε δημητριακά και άλλα τρόφιμα.

Ομάδα γενετιστών με επικεφαλής επιστήμονες του Ινστιτούτου Ζαν Μονό και του Πανεπιστημίου Ντενί Ντιντερό του Παρισιού ανέλυσαν μιτοχονδριακό DNA από περισσότερες από 200 αρχαίες γάτες, που βρέθηκαν σε νεολιθικές τοποθεσίες, σε τάφους Βίκινγκ αλλά και αιγυπτιακούς τάφους.

Δείτε ένα βίντεο για την συγκεκριμένη μελέτη:

Τα ευρήματα των ερευνητών είναι πολύ πιο πλούσια και εντυπωσιακά από τον εντοπισμό του τόπου καταγωγής της γάτας αφού χαρτογράφησαν την εξέλιξή της από την στιγμή που εξημερώθηκε για πρώτη φορά πριν από περίπου 10 χιλιάδες έτη.

Σύμφωνα με την μελέτη που δημοσιεύεται στην επιθεώρηση Nature Ecology and Evolution οι γάτες εξημερώθηκαν σε δύο φάσεις. Οι σημερινές γάτες φέρουν στο DNA τους ίχνη και από τις δύο βασικές εξελικτικές γραμμές τους: η μία με αφετηρία την Εγγύς Ανατολή και η δεύτερη -και πιο πρόσφατη- την Αίγυπτο. Η πρώτη εξημέρωση από την αφρικανική αγριόγατα φαίνεται ότι έγινε από αγρότες στην Εγγύς και στη Μέση Ανατολή και ιδίως στη σημερινή Τουρκία πριν από 9-10 χιλιάδες έτη.

Η δεύτερη φάση εξημέρωσης συνέβη στην Αίγυπτο μερικές χιλιάδες χρόνια αργότερα και ήταν η πιο αποφασιστική. Πρώτον γιατί οι εξημερωμένες γάτες έγιναν αναπόσπαστο τμήμα της ζωής της αρχαίας Αιγύπτου αλλά κυρίως επειδή από τα λιμάνια της Αιγύπτου έφυγαν πλοία πάνω στα οποία υπήρχαν γάτες και έτσι τα συμπαθή θηλαστικά επεκτάθηκαν γρήγορα αρχικά στην Μεσόγειο. Στην συνέχεια καθώς οι αγρότες μετανάστευαν από την Ανατολία προς τη Δύση, μετέφεραν μαζί τους τις γάτες στην Ευρώπη και δια της χερσαίας οδού. Έτσι, έχουν βρεθεί στα Βαλκάνια οστά γατών που χρονολογούνται προ 6.000 ετών. Σήμερα, οι γάτες υπάρχουν σε κάθε ήπειρο πλην της παγωμένης και αφιλόξενης Ανταρκτικής.

Τα χρώματα

Η ανάλυση δείχνει ότι κατά την πρώτη χιλιετία μ.Χ., οι  γάτες που είχαν εξημερωθεί στην Αίγυπτο είχαν πλέον ξεπεράσει σε αριθμό και δημοφιλία εκείνες που εξημερώθηκαν στην Εγγύς Ανατολή. Αυτό, κατά τους επιστήμονες, οφείλεται στο ότι οι αρχαίοι Αιγύπτιοι πρώτοι είχαν πειραματισθεί με το ζευγάρωμα των γατών, ώστε να γίνουν πιο δυνατές και πιο όμορφες.

Παρόλα αυτά η χρωματική ποικιλομορφία των γατών εκτιμάται ότι εμφανίσθηκε αρκετά αργά και πιο συγκεκριμένα στη διάρκεια του Μεσαίωνα, αρχικά στην Τουρκία. Γρήγορα οι γάτες με τα διαφορετικά χρώματα έγιναν πολύ δημοφιλείς και εξαπλώθηκαν σε όλο τον πλανήτη. Σε αντίθεση με τους σκύλους, ο άνθρωπος έκανε λίγες προσπάθειες για επιλεκτική αναπαραγωγή ώστε να προκύπτουν διαφορετικές ράτσες. Πρόσφατα εντάθηκε το κατευθυνόμενο ζευγάρωμα γατών και έχουν προκύψει πολλές ράτσες με ποικίλα χρώματα και τριχώματα ή και καθόλου τρίχες.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

3

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...