920
Τα ρουμπινί γοβάκια που φορούσε η Τζούντι Γκάρλαντ στον «Μάγο του Οζ» είχαν κλαπεί, βρέθηκαν από το FBI και κοστίζουν μια περιουσία! | Courtesy FBI/Handout via REUTERS

Βρήκαν τα κλεμμένα γοβάκια της Τζούντι Γκάρλαντ από τον «Μάγο του Οζ»

Protagon Team Protagon Team 6 Σεπτεμβρίου 2018, 08:30
Τα ρουμπινί γοβάκια που φορούσε η Τζούντι Γκάρλαντ στον «Μάγο του Οζ» είχαν κλαπεί, βρέθηκαν από το FBI και κοστίζουν μια περιουσία!
|Courtesy FBI/Handout via REUTERS

Βρήκαν τα κλεμμένα γοβάκια της Τζούντι Γκάρλαντ από τον «Μάγο του Οζ»

Protagon Team Protagon Team 6 Σεπτεμβρίου 2018, 08:30

Αυτά τα γοβάκια, ρουμπινί χρώματος, που στραφταλίζουν στο φως και ήταν φτιαγμένα ειδικά για τα πόδια της Τζούντι Γκάρλαντ ώστε να τα φορέσει ως «Ντόροθι» στην αξέχαστη ταινία του 1939 «Ο Μάγος του Οζ», έχουν τη δική τους ιστορία. Και τι ιστορία!

Είχαν κλαπεί πριν από μία δεκαετία από το Μουσείο Τζούντι Γκάρλαντ στη Μινεσότα. Το FBI επιτέλους τα ανακάλυψε, βάζοντας τέλος σε χρόνια παραφιλολογίας, σκανδάλων και περίεργων ιστοριών που ακολουθούν αυτά τα παράξενα παπούτσια.

Κέρινο ομοίωμα της Τζούντι Γκάρλαντ φορά τα ρουμπινί γοβάκια της στην ταινία «Ο Μάγος του Οζ», χωρίς να έχει την παραμικρή ιδέα για το πόσες ίντριγκες θα προκαλούσε η κλοπή τους, πολλές δεκαετίες αργότερα (Metro Goldwyn Mayer)

Τα γοβάκια της Γκάρλαντ-με το όνομά της να είναι γραμμένο στο εσωτερικό τους-ήρθαν στην κατοχή της αστυνομίας ύστερα από μία μυστική επιχείρηση που πραγματοποιήθηκε στη Μινεάπολη, όπως αποκάλυψε σε συνέντευξη τύπου το FBI και όπως αναφέρει δημοσίευμα του Guardian. 

Το κουβάρι της μπερδεμένης υπόθεσης άρχισε να ξετυλίγεται το καλοκαίρι του 2017, όταν κάποιος πλησίασε την εταιρεία που είχε ασφαλίσει τα γοβάκια και ισχυρίστηκε ότι είχε πληροφορίες για τα παπούτσια και για το πώς θα μπορούσαν να επιστραφούν. Πολύ γρήγορα έγινε σαφές, ότι προσπαθούσε να εκμεταλλευτεί τους ιδιοκτήτες αυτών των δύο πολύτιμων κινηματογραφικών αντικειμένων κι έτσι ειδοποιήθηκε η αστυνομία.

Η Τζούντι Γκάρλαντ ως «Ντόροθι» ανάμεσα στους υπόλοιπους ήρωες της κλασικής ταινίας (Metro Goldwyn Mayer)

Ο ειδικός πράκτορας του FBI Κρίστοφερ Ντάντλεϊ, που ήταν επικεφαλής της έρευνας από το τμήμα του FBI στη Μινεάπολη, τόνισε ότι «βασική μας προτεραιότητα ήταν η ασφαλής απόκτηση των παπουτσιών». Και πρόσθεσε ότι εμπλέκονται πολλοί ύποπτοι, αλλά ακόμη προσπαθούν να τους εντοπίσουν όλους: και εκείνους που έκαναν την αρχική κλοπή και εκείνους που αποπειράθηκαν πρόσφατα να εκμεταλλευτούν τους ιδιοκτήτες των παπουτσιών.

Τα πολύτιμα γοβάκια είχαν δοθεί στο Μουσείο Τζούντι Γκάρλαντ ως δάνειο το 2005 από τον συλλέκτη Μάικλ Σο. Το μουσείο είχε προτείνει στον Σο να φυλάσσονται τα παπούτσια σε ειδικό χώρο κάθε βράδυ. Ο Σο αρνήθηκε την πρόταση. Δεν ήθελε τα γοβάκια να αγγίζονται καθημερινά από ανθρώπους και ήταν σίγουρος ότι η ασφάλεια του μουσείου ήταν αρκετή για να μην κινδυνεύσουν.

Λεπτομέρεια του πολύτιμου παπουτσιού, με το θρυλικό όνομα της Τζούντι Γκάρλαντ γραμμένο στο εσωτερικό του (Courtesy FBI/Handout via REUTERS)

Αυτό αποδείχτηκε λάθος. Ηταν Αύγουστος του 2005, όταν το προσωπικό του μουσείου είδε ότι τα γοβάκια της Γκάρλαντ είχαν κάνει φτερά, καθώς η γυάλινη προθήκη μέσα στην οποία φυλάσσονταν, είχε θρυμματιστεί. Ο συναγερμός είχε προγραμματιστεί, αλλά για κάποιον λόγο δεν είχε χτυπήσει ώστε να ειδοποιήσει εγκαίρως την αστυνομία.

«Η κλοπή αυτών των παπουτσιών ήταν ό,τι χειρότερο συνέβη ποτέ στο μουσείο μας. Κλαίγαμε όλοι, στην κυριολεξία» είχε δηλώσει τότε ο συνιδρυτής του μουσείου, Τζον Μίλερ.

Στα χρόνια που ακολούθησαν, είχαν γίνει διάφορες απόπειρες προκειμένου να εντοπιστούν τα κλεμμένα γοβάκια. Η αστυνομία είχε αρχικά προσφέρει 250.000 δολάρια αμοιβή για οποιαδήποτε σχετική πληροφορία. Λίγο αργότερα, ένας ανώνυμος δότης είχε προσφέρει 1 εκατομμύριο δολάρια (!) σε οποιονδήποτε μπορούσε να αποκαλύψει πού βρίσκονταν τα γοβάκια, καθώς και το όνομα εκείνου που τα είχε κλέψει.

(Metro Goldwyn Mayer)

Η φρενίτιδα με τα μαγικά παπούτσια της Γκάρλαντ αποδεικνύεται και από το ότι συχνά πυκνά, πολλοί εθελοντές βουτούσαν σε μία απύθμενη λίμνη που βρίσκεται κοντά στο μουσείο, καθώς είχε δημιουργηθεί ήδη ο θρύλος ότι κάποιος αγχωμένος και άπειρος ληστής είχε τελικά αποφασίσει να τα ξεφορτωθεί πετώντας τα εκεί!

Το μουσείο είχε προσλάβει ιδιωτικό ντετέκτιβ το 2013 για να συνεχίσει την έρευνα, αν και όπως αποδείχτηκε, ήταν το FBI που τελικά βρήκε φως στο τούνελ.

Κι αν αναρωτιέστε ήδη τι το ξεχωριστό έχουν αυτά τα γοβάκια, η αλήθεια είναι ότι διαθέτουν μία σχεδόν μυθική θέση ανάμεσα στα κινηματογραφικά memorabilia. Θεωρείται ότι είχαν κατασκευαστεί συνολικά επτά ίδια ζευγάρια για να φορέσει η Γκάρλαντ κατά τη διάρκεια των γυρισμάτων. Κάποτε, τα περισσότερα από αυτά ανήκαν στον Κεντ Γουόρνερ, έναν εκκεντρικό σινεφίλ που είχε ένα σπίτι γεμάτο με παράδοξα κινηματογραφικά «σουβενίρ», τα οποία είχε αποκτήσει από την εποχή που δούλευε ως ενδυματολόγος στο Χόλιγουντ. Ηταν γνωστός για τις ιδιωτικές προβολές ταινιών στο σπίτι του, ενώ ο ίδιος παρήλαυνε φορώντας τα αυθεντικά φορέματα από τα γυρίσματα.

(Metro Goldwyn Mayer)

Ο Γουόρνερ πήρε στα χέρια του τα ζεύγη των παπουτσιών της Γκάρλαντ όταν είχε αναλάβει να φτιάξει τον κατάλογο και να ετοιμάσει μία δημοπρασία με διάφορα κινηματογραφικά αντικείμενα της εταιρείας Metro Goldwyn Mayer. Κατάφερε να ξεγελάσει τους υπεύθυνους του διάσημου στούντιο, λέγοντας ότι υπήρχε ένα μόνο ζευγάρι. Το έδωσε στη δημοπρασία, βάζοντας παράλληλα τα υπόλοιπα σε μία τσάντα και παίρνοντας τα πολύτιμα λάφυρα στο σπίτι του.

Ο δαιμόνιος σινεφίλ πέθανε το 1984, έχοντας προσπαθήσει να δημοπρατήσει στα κρυφά τα περισσότερα από τα ζευγάρια που είχε στην κατοχή του, λίγα χρόνια πριν από τον θάνατό του.

Εκτοτε, υπήρξε τόσο μυστήριο γύρω από το πού βρίσκονταν και ποιος είχε τα γοβάκια, που γυρίστηκε ακόμα και ντοκιμαντέρ με τίτλο «The Slippers» σε σκηνοθεσία Μόργκαν Γουάιτ.

Τα γοβάκια που εκλάπησαν από το μουσείο είχαν ασφαλιστεί για 1 εκατομμύριο δολάρια. Κάποιοι πιστεύουν ότι ήταν ο ίδιος ο συλλέκτης Μάικλ Σο που τα είχε αρχικά δωρίσει στο μουσείο, εκείνος που οργάνωσε τη ληστεία, προκειμένου να εισπράξει τα χρήματα από την ασφάλεια.

Η ασφαλιστική εταιρεία, έχοντας υποψιαστεί μία τέτοια απάτη, έκανε μήνυση στον Σο, στο μουσείο και στον διευθυντή του, αλλά τελικά το ζήτημα διευθετήθηκε, με την ασφαλιστική εταιρεία να δίνει στον Σο 800.000 δολάρια.

Ποιος θα περίμενε, ότι θα δημιουργούνταν τόσες ίντριγκες γύρω από δύο κοριτσίστικα γοβάκια;

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...