1447
Ο Ιβάν Σαββίδης σε παλαιότερη φωτό κατά την επίσκεψη Πούτιν στο Αγιον Ορος | Konstantinos Tsakalidis / SOOC

Εντονη αντίδραση της αντιπολίτευσης για τη συνέντευξη Σαββίδη

Protagon Team Protagon Team 2 Μαΐου 2017, 17:16
Ο Ιβάν Σαββίδης σε παλαιότερη φωτό κατά την επίσκεψη Πούτιν στο Αγιον Ορος
|Konstantinos Tsakalidis / SOOC

Εντονη αντίδραση της αντιπολίτευσης για τη συνέντευξη Σαββίδη

Protagon Team Protagon Team 2 Μαΐου 2017, 17:16

Εντονες πολιτικές αντιδράσεις, κυρίως από την πλευρά της Νέας Δημοκρατίας, αλλά και της Δημοκρατικής Συμπαράταξης και του Ποταμιού, έχει προκαλέσει η εφ’ όλης της ύλης συνέντευξη που παραχώρησε ο Ιβάν Σαββίδης στον ιστότοπο protothema.gr. Ο ομογενής μεγαλοεπιχειρηματίας μίλησε μεταξύ άλλων –με αφορμή τη συζήτηση στη Βουλή για τη ΣΕΚΑΠ- για τον Αλέξη Τσίπρα χαρακτηρίζοντάς τον, εμμέσως πλην σαφώς, ως «τον Πούτιν της Ελλάδας» αλλά και επιτέθηκε σφοδρά στον Κυριάκο Μητσοτάκη (και όχι στη ΝΔ, όπως διευκρίνισε) προβλέποντας ότι «δεν θα γίνει ποτέ Πρωθυπουργός».

Σκληρή ήταν η απάντηση της ΝΔ για τις αιτιάσεις του Ιβάν Σαββίδη κατά του Κυριάκου Μητσοτάκη.

«Το μέλλον της χώρας θα το αποφασίσει ο ελληνικός λαός και όχι οι διαπλεκόμενοι ολιγάρχες», ανέφερε η ΝΔ σε ανακοίνωσή της η οποία έχει ως εξής:

«Η συνέντευξη του κ. Σαββίδη είναι αποκαλυπτική της διαπλοκής που επεκτείνεται με προκλητικό τρόπο, με ευθύνη της κυβέρνησης Τσίπρα – Καμμένου. Δεν είναι στοιχείο δημοκρατίας, διαφάνειας και δικαιοσύνης οι σκανδαλώδεις χαριστικές τροπολογίες στη Βουλή. Δεν είναι δείγμα πλουραλισμού τα τηλεοπτικά κανάλια με στελέχη των ΑΝΕΛ, αυτών που ομολογούσαν ότι είναι “λαγοί” στον ακυρωμένο διαγωνισμό των τηλεοπτικών αδειών. Το μέλλον της χώρας θα το αποφασίσει ο ελληνικός λαός και όχι οι διαπλεκόμενοι ολιγάρχες. Ας μην προκαλούν την αξιοπρέπεια και τη δημοκρατική συνείδηση των Ελλήνων» καταλήγει η ανακοίνωση της ΝΔ.

Εντονη αντίδραση υπήρξε και από την πλευρά της Δημοκρατικής Συμπαράταξης. Σε δήλωσή του, ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος Ανδρέας Λοβέρδος, ανέφερε:

«Η διαπλοκή στην αποθέωσή της! Τέτοια ξετσιπωσιά δεν έχει προηγούμενο!

Ο Αλέξης Τσίπρας ήρθε προχθές στη Βουλή για να υπερασπιστεί την (ν)τροπολογία υπέρ του Σαββίδη και ο επιχειρηματίας τον χειροκροτεί σήμερα δημόσια και με τα δυο τα χέρια.

Η συνέντευξη του Ιβάν Σαββίδη στο “Πρώτο Θέμα” και η απροκάλυπτη υποστήριξή του στο πρόσωπο του Πρωθυπουργού δεν αφήνει περιθώρια για καμία αμφιβολία: Οι άνθρωποι τα έχουν κάνει πλακάκια και μας το λένε χωρίς ίχνος ντροπής. 

Τέτοια πράγματα δεν ξανάγιναν στην πολιτική ζωή του τόπου.

Το μόνο που απομένει είναι να έρχονται στη Βουλή με φανέλες “Σαββίδης”, να του φτιάξουν και ένα θεωρείο-σουίτα για να παρακολουθεί τις συνεδριάσεις και να κάθεται πλάι του και ο κ. Τσακαλώτος με κασκόλ».

Και ο Σταύρος Θεοδωράκης με ανάρτησή του στο Twitter σχολίασε τη συνέντευξη Σαββίδη…

Τη δική του οπτική έδωσε και το Ποτάμι με ανακοίνωσή του στην οποία καυτηριάζει τη συνέντευξη και τις «πολιτικές σχέσεις» που προκύπτουν από αυτή:

«Το δούναι και λαβείν ανάμεσα σε αυτόν και τον κ. Τσίπρα παραδέχεται o ολιγάρχης κ. Σαββίδης.

Τρείς μέρες μόλις μετά την αποκάλυψή μας ότι οι ρυθμίσεις για το λαθρεμπόριο γίνονται για να τον διευκολύνουν να αγοράσει ΜΜΕ και να τα θέσει στην υπηρεσία των ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ, ο κ. Σαββίδης σε μια συνέντευξη-ποταμό παραδέχεται:

-Την απεριόριστη στήριξή του στον κ. Τσίπρα

-Την εμπλοκή του στα μικροπολιτικά παιγνίδια

-Την πρόθεσή του να αγοράσει άμεσα κανάλι και εφημερίδες

Η παρέμβαση ενός επιχειρηματία στα πολιτικά πράγματα δεν είναι κάτι ασύνηθες στην χώρα μας. Τώρα όμως γίνεται με τον πιο ωμό και απροκάλυπτο τρόπο. Με φανερά τα ανταλλάγματα. Το γεγονός πάντως ότι ο κ. Σαββίδης βλέπει στο πρόσωπο του κ. Τσίπρα τον Έλληνα Πούτιν μαρτυρά τι ονειρεύονται κάποιοι για το μέλλον της Ελλάδας και τι απεργάζονται κάποια επιτελεία».

Τι είχε αναφέρει στη συνέντευξη ο Ιβάν Σαββίδης

Σχολιάζοντας τη συζήτηση της περασμένης Παρασκευής στη Βουλή, όπου επικεντρώθηκε στο ζήτημα της καπνοβιομηχανίας ΣΕΚΑΠ, συμφερόντων Σαββίδη, ο μεγαλοεπιχειρηματίας τόνισε:

«Aκουσα την ομιλία του Πρωθυπουργού και μου φάνηκε ότι ήταν ένας πραγματικός λόγος. Είμαι απόλυτα πεπεισμένος πως πίστευε αυτά που έλεγε. Κι αυτό ήταν το πιο σημαντικό. Στο συγκεκριμένο θέμα της ΣΕΚΑΠ ήταν πραγματιστής κι έπραξε με υψηλό συναίσθημα ηθικής και πρακτικής» υπογράμμισε στη συνέντευξή του ο κ. Σαββίδης για να συνεχίσει:

«Oταν την Παρασκευή είδα την ομιλία του, αισθάνθηκα αυτό ακριβώς που είχα αισθανθεί το 2000 όταν άκουσα τον Βλαντίμιρ Πούτιν. Εγώ θέλω έναν τέτοιο πρόεδρο. Όταν άκουγα τον κ. Τσίπρα, ήμουν έτοιμος να χειροκροτήσω. Κι αυτό διότι δεν είπε τίποτα παραπανίσιο στην ομιλία του κι επειδή κάλεσε σε διάλογο επί της ουσίας. Όταν εγώ το άκουσα αυτό, περίμενα μια σκληρή αντιπαράθεση κι ότι βουλευτές της ΝΔ θα επιτεθούν στον κ. Τσίπρα επί της ουσίας όμως. Γιατί το ότι δηλαδή δεν θα έπρεπε να γίνει αυτή η τροπολογία. Αλλά ο κ. Μητσοτάκης συνέχιζε και ζητούσε χρόνο. Ζητούσε μελέτη του Γενικού Λογιστηρίου. Έξι μήνες δεν ήταν αρκετοί να μελετηθεί το θέμα; Αυτό που έκανε ο κ. Μητσοτάκης λοιπόν ήταν πολιτική δημαγωγία».

Ο κ. Σαββίδης μίλησε και για τη σχέση του με τον Κώστα Καραμανλή: «Για εμένα όμως είναι εντελώς αδιάφορο το τι σκέφτεται ο Μητσοτάκης – για εμένα. Μου είναι αδιάφορο. Εγώ δεν τον γνωρίζω και λένε ότι κάπου τυχαία κάναμε μεταξύ μας μια χειραψία. Δεν το θυμάμαι καν. Γνώριζα τον κ. Σημίτη. Δεν λέω ότι ήμασταν φίλοι. Έχω υπέροχη και φιλική σχέση με τον κ. Καραμανλή. Εάν ο κ. Καραμανλής έκανε όσα κάνει ο Μητσοτάκης γενικώς, εγώ μάλλον δεν θα προχωρούσα στις ίδιες ενέργειες επειδή τον σέβομαι πάρα πολύ και τον αγαπώ. Να γνωρίζετε ότι έχω κάνει πάρα πολλά πράγματα στην περίοδο Καραμανλή και έχω βοηθήσει. Με τα μέλη της οικογένειας του κ. Μητσοτάκη, με την κυρία Μπακογιάννη ξεκίνησα μια νορμάλ επαφή όταν ήταν ακόμα δήμαρχος Αθηναίων. Επίσης παρακολουθούσα με πολύ προσοχή πολύ τη θητεία του πατέρα Μητσοτάκη στις αρχές του ’90. Δεν θα μπορούσα λοιπόν ποτέ να φανταστώ ότι ο γιος Μητσοτάκης θα μπορούσε ποτέ να κάνει τόσο σκληρά πράγματα» συνέχισε ο κ. Σαββίδης για να προχωρήσει στην πολιτική εκτίμηση: «Το να καταθέσω λοιπόν ένα εξώδικο ή μετά και δικαστική αίτηση κατά του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης Κυριάκου Μητσοτάκη ή αν θέλετε όπως κάποιοι προβλέπουν “μελλοντικού πρωθυπουργού της Ελλάδος” – του υποτιθέμενου πρωθυπουργού θα έλεγα, παρόλο που δεν θα γίνει ποτέ του – δεν σημαίνει ότι καταθέτω αγωγή κατά του κόμματος».

 Κατά του Μητσοτάκη και όχι της ΝΔ

Σε ερώτηση του δημοσιογράφου αν είναι ξεκάθαρα κατά του προσώπου Μητσοτάκη και όχι της ΝΔ, ο Ιβάν Σαββίδης απαντά: «Ακριβώς. Αυτό το πρόσωπο μίλησε προσβλητικά εναντίον μου. Εγώ θεωρώ πως αυτή η επίθεση έγινε χωρίς καμία βάση κι αυτό δεν βελτιώνει τον πρόεδρο του κόμματος ο οποίος επιτρέπει στον εαυτό του να λέει τέτοια πράγματα. Και εδώ εγώ βγάζω το καπέλο στον κ. Τσίπρα. Είδα στο βίντεο την απάντηση του κ. Τσίπρα στο Κοινοβούλιο. Έτσι πρέπει να συμπεριφέρονται οι πρωθυπουργοί, προστατεύοντας τον οποιονδήποτε επενδυτή. Εμείς με τον κ. Τσίπρα δεν είμαστε φίλοι».

Η αναφορά στον Αντώνη Σαμαρά

Ο κ. Σαββίδης συνέχισε την έκθεση των απόψεών του για την ΣΕΚΑΠ αναφερόμενος και στον πρώην πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά.

Είπε συγκεκριμένα: «Εάν εγώ ήμουν εισαγγελέας του Αρείου Πάγου, θα ρωτούσα τον κ. Μητσοτάκη “για ποιο λόγο το κόμμα σας όταν ήταν κυβέρνηση συνέχιζε και χρηματοδοτούσε τη ΣΕΚΑΠ κατά της οποίας υπήρχε δίωξη για λαθρεμπόριο;”. Μην ξεχνάτε πως η κυβέρνηση ήταν που διαμέσω κρατικής τράπεζας συνέχιζε να τη χρηματοδοτεί παρά τη συγκεκριμένη υπόθεση. Τι περίμενα λοιπόν εγώ την περασμένη εβδομάδα στη συζήτηση που έγινε στη Βουλή; Κατ’ αρχήν ότι θα έλθει ο κ. Σαμαράς στη Βουλή. Κατά τη δική μου άποψη, έπρεπε να έλθει και να σηκωθεί να μιλήσει. Να πει στον κ. Τσίπρα “εγώ σε στηρίζω επειδή εσύ διορθώνεις εκείνα τα λάθη τα οποία έκανε το κόμμα μου”. Ο κ. Σαμαράς έπρεπε να πει την αλήθεια. Στην απόκτηση της ΣΕΚΑΠ δεν υπήρχε καμία επιχειρηματική ιδέα. Καμία! Η πρώτη κουβέντα με τον πρωθυπουργό Σαμαρά για την εξαγορά της ΣΕΚΑΠ ολοκληρώθηκε με τη δική μου κατηγορηματική άρνηση να αγοράσω τη συγκεκριμένη εταιρεία. Απάντησα μάλιστα πως “ακόμα κι αν μου πληρώσετε λεφτά, δεν θέλω να την αγοράσω επειδή η ΣΕΚΑΠ δεν έχει προοπτική, δεν έχει ιδέα, δεν έχει τίποτα”. Θέλω να γνωρίζετε πως τη ΣΕΚΑΠ εγώ τη γνώριζα 20 χρόνια πριν. Ο πρόεδρός της τότε ήταν ο κ. Σεϊτανίδης, αν θυμάμαι καλά. Κανονικά θα έπρεπε να τον λένε ΣΑΪΤΑΝίδη (σ.σ.: Σαϊτάν στα τουρκικά σημαίνει διάβολος). Εγώ γνώριζα πως η εταιρεία αυτή είχε πολύ δύσκολη ιστορία. Και το δεύτερο είναι πως η ευρωπαϊκή αγορά προϊόντων τσιγάρου είναι ρυθμισμένη με πάρα πολύ αυστηρό τρόπο και έχει πολύ υψηλό επίπεδο ανταγωνισμού. Άρα με τη ΣΕΚΑΠ δεν μπορείς να βρεις εύκολα χώρο εκεί. Ως επιχειρηματίας, λοιπόν, εγώ έλεγα πως η εταιρεία δεν με ενδιαφέρει ακόμα κι αν με πλήρωναν να την πάρω. Όχι που τελικά έδωσα και χρήματα από πάνω. Είναι αλήθεια πως ο Αντώνης Σαμαράς μπόρεσε -εισπράττοντας πολύ καλά λεφτά για το ελληνικό Δημόσιο- να μου πουλήσει τον… πονοκέφαλό του. Γιατί η ΣΕΚΑΠ ήταν ο πονοκέφαλός του και εξελίχθηκε σε δικό μου».

«Ενδιαφέρον για MEGA, Πήγασο και ΔΟΛ»

Στην ερώτηση αν το MEGA Channel είναι ο στόχος του και αν θα το αγοράσει, ο επιχειρηματίας τονίζει: «Έτσι κι αλλιώς θα πάρω ένα από τα κεντρικά τηλεοπτικά κανάλια. Έτσι κι αλλιώς! Πολύ σύντομα. Όταν λέω σύντομα, ενδέχεται να τελειώσω μέχρι και τον Μάιο. Όσον αφορά τον Πήγασο και τον ΔΟΛ, δεν κρύβω πως έχω ενδιαφέρον και για τα δύο. Έχοντας όμως μια θλιβερή εμπειρία με τη ΣΕΚΑΠ, περιμένω την ανάλυση κάθε σελίδας εκ μέρους των ειδικών και του due diligence. Κάποιοι μιλάνε για 100 εκατ. ευρώ, άλλοι για 500 εκατ. ευρώ άλλοι για 50 εκατ. ευρώ κούρεμα. Το κούρεμα όμως έχει γίνει κατά κάποιο τρόπο σαν… νόρμα».

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...