560
| George Vitsaras / SOOC

Βενιζέλος: Να μας πουν γιατί είμαστε στις δύο πρώτες χώρες της Ευρώπης σε θανάτους

Protagon Team Protagon Team 4 Οκτωβρίου 2021, 14:19
|George Vitsaras / SOOC

Βενιζέλος: Να μας πουν γιατί είμαστε στις δύο πρώτες χώρες της Ευρώπης σε θανάτους

Protagon Team Protagon Team 4 Οκτωβρίου 2021, 14:19

Ας ελπίσουμε ότι η ιστορία (με την Covid-19 στη Βόρεια Ελλάδα) δεν επαναλαμβάνεται. Διότι τα σημάδια είναι εφιαλτικά ίδια. Ακόμα και οι προειδοποιήσεις εκείνων που ανησυχούν για την κατάσταση.

Τη Δευτέρα, τη φωνή του στους ανησυχούντες για την πορεία της πανδημίας του κορονοϊού στη χώρα μας, προσέθεσε ο πρώην πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ και άλλοτε αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, Βαγγέλης Βενιζέλος, ο οποίος –για όσους το ξεχνούν– και πέρυσι προειδοποιούσε για την απουσία λήψης μέτρων στη Θεσσαλονίκη, αλλά ελάχιστοι τον άκουγαν· για να φτάσουμε τελικά να θρηνούμε εκατοντάδες νεκρούς και να απολογείται ο Πρωθυπουργός στη Βουλή ότι δεν αποφασίστηκαν εγκαίρως περιορισμοί επειδή κάποιοι ήθελαν να γιορτάσουν τον Αγιο Δημήτριο στις 26 Οκτωβρίου…

Ο κ. Βενιζέλος μίλησε στο Ράδιο Θεσσαλονίκη και δεν δίστασε να παραλληλίσει την τρέχουσα επιδημιολογική κατάσταση στη Θεσσαλονίκη με την περυσινή, επιρρίπτοντας την ευθύνη σε πολιτικούς παράγοντες.

«Το πολιτικό σύστημα είναι στενότερο της κοινωνίας και θα μου επιτρέψετε να πω ότι είναι και στενότερο των προβλημάτων της χώρας. Διότι, για παράδειγμα τώρα, τον Οκτώβριο του 2020 είχα κάνει μία έντονη δήλωση γιατί είχε μείνει απροστάτευτη και άνευ μέτρων περιοριστικών η Θεσσαλονίκη και γλίστρησε σε τραγικά ποσοστά κρουσμάτων πανδημίας. Το ίδιο συμβαίνει και τώρα, τώρα βλέπω ότι ανακοινώνεται ότι η παρέλαση και ο εορτασμός θα γίνει άνευ διακρίσεως για εμβολιασμένους και ανεμβολίαστους. Λοιπόν, δεν μπορεί να μην παίρνουμε κόστος για τίποτα, δεν μπορεί να είμαστε εμείς αυτή τη στιγμή με 17 νεκρούς ανά εκατομμύριο κατοίκων και η Πορτογαλία με δύο νεκρούς ανά εκατομμύριο και η Γερμανία με τέσσερις. Είμαστε μέσα στις δύο πρώτες χώρες της Ευρώπης σε θανάτους ανά εκατομμύριο» σημείωσε ο κ. Βενιζέλος.

Στο ερώτημα αν πρέπει να γίνουν τελικά παρελάσεις στη Θεσσαλονίκη, στη σκιά των δηλώσεων του Μάκη Βορίδη ότι θα γίνουν κανονικά, ο κ. Βενιζέλος απάντησε:

«Θα έπρεπε καταρχάς η ιατρική κοινότητα να μας πει τι συμβαίνει, και μετά, αφού μας το πουν οι γιατροί επισήμως και με το επιστημονικό τους κύρος και με την επιστημονική τους ευθύνη, η κυβέρνηση και όλο το πολιτικό σύστημα να τοποθετηθεί επί των ιατρικών δεδομένων. Οφείλει η ιατρική κοινότητα επειγόντως, σήμερα, να μας πει τι σημαίνει, γιατί έχουμε τόσο μεγάλο αριθμό θανάτων εμείς».

Και αναρωτήθηκε: «Το πρόβλημα είναι οι εμβολιασμοί, είναι οι ΜΕΘ, ποιο είναι το πρόβλημα; Καλώ την επιστημονική κοινότητα να μας πει τι συμβαίνει στη χώρα, γιατί είμαστε μέσα στις δύο πρώτες χώρες σε θανάτους στην Ευρώπη, γιατί έχουμε τόση διαφορά», πρόσθεσε.

Ο ίδιος στάθηκε και στο γεγονός ότι το τελευταίο διάστημα έχουν αλλάξει όλοι όσοι διαχειρίστηκαν την πανδημία από την αρχή.

«Κάτι συμβαίνει. Δεν μπορεί στη φάση αυτή να έχουμε αλλαγή στην ηγεσία του Υπουργείου Υγείας, αλλαγή στην προεδρία του ΕΟΔΥ, ακύρωση της Επιτροπής των Ειδικών, των λοιμωξιολόγων και επιδημιολόγων», σημείωσε αναφερόμενος και στην πρόσφατη παραίτηση του Παναγιώτη Αρκουμανέα από τη θέση του επικεφαλής του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας.

Και ο κ. Βενιζέλος επανέλαβε το αίτημα να υπάρξουν εξηγήσεις.

«Να καταλάβει ο κόσμος ότι έχουμε πολλούς θανάτους σε σχέση με τις άλλες ευρωπαϊκές χώρες, πάρα πολλούς, ότι πεθαίνει κόσμος και έχουμε αποκτήσει αυτή την ανοσία, όλοι κάνουν σαν να μη βλέπουν το πρόβλημα, έχουμε εξοικειωθεί με το ότι πεθαίνουν σχεδόν 300 άνθρωποι την εβδομάδα, σαν να μη συμβαίνει τίποτα, απόλυτη αδιαφορία όλων. Αρα δεν δικαιούται η επιστημονική κοινότητα να σιωπά. Έχει όργανα, υπάρχουν ιατρικοί σύλλογοι, υπάρχουν ιατρικές σχολές, υπάρχουν επιστημονικές εταιρείες, υπάρχει η Επιτροπή, πριν διαλυθεί, των ειδικών, των λοιμωξιολόγων και επιδημιολόγων, να μας πει τι συμβαίνει».

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...