943
Καστανίδης, Λοβέρδος, Γεννηματά, Ανδρουλάκης στις ομιλίες τους στη συνεδρίαση της ΚΕ του ΚΙΝΑΛ | ΙΝΤΙΜΕΝΕWS

Εξήντα δύο μέρες στο ΚΙΝΑΛ: Καβγάδες και συμμαχίες στον δρόμο προς τις κάλπες

Protagon Team Protagon Team 4 Οκτωβρίου 2021, 13:05
Καστανίδης, Λοβέρδος, Γεννηματά, Ανδρουλάκης στις ομιλίες τους στη συνεδρίαση της ΚΕ του ΚΙΝΑΛ
|ΙΝΤΙΜΕΝΕWS

Εξήντα δύο μέρες στο ΚΙΝΑΛ: Καβγάδες και συμμαχίες στον δρόμο προς τις κάλπες

Protagon Team Protagon Team 4 Οκτωβρίου 2021, 13:05

Εξήντα δύο ημέρες απέμειναν ως τις εκλογές για την ανάδειξη νέου αρχηγού του Κινήματος Αλλαγής (ή την επανεκλογή της νυν αρχηγού, Φώφης Γεννηματά) και οι υποψήφιοι σε ελάχιστα συμφωνούν.

«Να κάνουμε ό,τι κάναμε το 2017, έχασα και χάρηκα!», παρακάλεσε κατά τη διάρκεια της Κεντρικής Επιτροπής του ΚΙΝΑΛ την Κυριακή ο ευρωβουλευτής και εκ των υποψηφίων Νίκος Ανδρουλάκης, ο οποίος είχε ηττηθεί στον β’ γύρο στις προηγούμενες εκλογές από την Φώφη Γεννηματά, αλλά μάλλον ήταν μια μοναχική φωνή.

Οι τέσσερις –δηλαδή η κυρία Γεννηματά, ο κ. Ανδρουλάκης, ο Ανδρέας Λοβέρδος και ο Χάρης Καστανίδης– και οι υποστηρικτές τους κατάφεραν να συμφωνήσουν σε δύο μόνο σημεία, αυτά που ήταν απολύτως αναγκαία για να βρεθεί μια κοινή συνισταμένη: στο χρονοδιάγραμμα, δηλαδή, στο να στηθούν οι κάλπες στις 5 Δεκεμβρίου (με τον β’ γύρο αν χρειαστεί στις 12 του μήνα), και στο ποιος θα έχει δικαίωμα ψήφου, με ανοιχτό μητρώο ακόμα και την ημέρα της ψηφοφορίας (με την προϋπόθεση εγγραφής μέλους ή φίλου ακόμα και επιτόπου).

Κατά τα άλλα, διαφωνούσαν για πολλά θέματα και φυσικά τσακώθηκαν μεγαλοπρεπώς.

«Λένε ότι θα γίνω δορυφόρος της ΝΔ. Οποιος τα λέει αυτά ή τα έχει βρει με τον ΣΥΡΙΖΑ ή γλυκοκοιτάει προς τα εκεί», κατήγγειλε τους αντιπάλους του ο κ. Λοβέρδος.

«Οποιος μιλάει για το ΠΑΣΟΚ να έρθει στη Χαριλάου Τρικούπη, στο δεύτερο σπίτι μου, να του εξηγήσω όσα φωνήεντα και σύμφωνα θέλει. Είναι οι ίδιοι άνθρωποι που λέγανε ότι το ΠΑΣΟΚ τελείωσε ή ότι το κόμμα πρέπει να διαλυθεί και να γίνει Επινέ», είπε από την πλευρά της η κυρία Γεννηματά, σε μια μάλλον δυσερμήνευτη αναφορά στο ιστορικό συνέδριο του 1971 που σηματοδότησε την αναγέννηση του γαλλικού Σοσιαλιστικού Κόμματος. Η ίδια πάντως ζήτησε από όλους «να πουν τις θέσεις τους γιατί αν κοιτάξουμε λίγο δεξιά ή λίγο αριστερά, η διάσπαση είναι προ των πυλών και αυτή τη φορά θα είναι η χαριστική βολή».

Για Επινέ έχει μιλήσει στο παρελθόν ο κ. Ανδρουλάκης. Και στην ομιλία του είπε ότι «η ανεπάρκεια της κυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας γίνεται όλο και πιο εμφανής καθημερινά, ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ αδυνατεί να αποτελέσει μία αξιόπιστη εναλλακτική. Ομως ενώ βρισκόμαστε σε αυτό το πολιτικό πεδίο, αντί να κερδίζουμε σαν χώρος, σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις, στην καλύτερη των περιπτώσεων μένουμε στάσιμοι. Η στασιμότητα αυτή, η οποία δεν είναι καινούργια, πρέπει να μας προβληματίσει». Ο ίδιος δε διαμαρτυρήθηκε: «Γιατί να στερηθεί η δική μου η γενιά μια μεγάλη ευκαιρία; Δεν θα μας τη στερήσετε». Σε ηλικία 42 ετών, ο κ. Ανδρουλάκης είναι ο νεότερος των υποψηφίων.

Ο κ. Καστανίδης σημείωσε πως η «συγκυβέρνηση Σαμαρά – Βενιζέλου κατέστρεψε εκλογικά το ΠΑΣΟΚ» και ότι «το επόμενο διάστημα θα τεθούμε μπροστά σε ένα δίλημμα αντίστοιχο του 2009 – μνημόνιο ή χρεοκοπία». Πρότεινε «αυτόνομη πορεία και αυτόνομη πολιτική χωρίς εξάρτηση» –ενδιαφέρον αυτό– «από μεγάλους οικονομικούς ομίλους».

Η μάχη για τις 5.000 υπογραφές

Ενα ακανθώδες ζήτημα ήταν το πώς θα μετρήσουν και θα μετρηθούν οι απαραίτητες 5.000 υπογραφές για την ανακήρυξη ενός ως υποψηφίου –θέμα που ταλαιπωρεί περισσότερο την υποψηφιότητα του κ. Καστανίδη. Ο βουλευτής Α’ Θεσσαλονίκης πρότεινε να ληφθεί «πολιτική» απόφαση της ΚΕ ώστε όλα να θεωρηθούν καταστατικά σωστά ή όσοι δεν θα είναι μέλη ή φίλοι να θεωρηθούν ότι πράγματι είναι.

Η πρόταση του κ. Καστανίδη θεωρήθηκε αντικαταστατική από τον προεδρεύοντα, Γιάννη Κουτσούκο, ο οποίος δεν την έθεσε καν σε ψηφοφορία, γεγονός που προκάλεσε έντονες διαμαρτυρίες από τη πλευρά των υποστηρικτών του κ. Λοβέρδου.

Το ενδιαφέρον σε αυτό το σημείο είναι ότι στην «πλευρά Λοβέρδου» ενεγράφησαν επισήμως –με τις διαμαρτυρίες τους στο συγκεκριμένο θέμα– ο βουλευτής Αιτωλοακαρνανίας Δημήτρης Κωνσταντόπουλος και η βουλευτής Δυτικού Τομέα Αθηνών Νάντια Γιαννακοπούλου, ενώ παράλληλα και η βουλευτής Δράμας Χαρά Κεφαλίδου και η ευρωβουλευτής Εύα Καϊλή (άλλοτε υποστηρίκτρια του κ. Ανδρουλάκη) δήλωσαν επισήμως ότι στηρίζουν την υποψηφιότητα Λοβέρδου.

Οσον αφορά το θέμα των υπογραφών και όπως ανέφεραν «Τα Νέα» στο ρεπορτάζ της Μυρτώς Λιαλιούτη, ισχύει πως πρέπει να προέρχονται από μέλη του κόμματος εγγεγραμμένα έως τις 15 Οκτωβρίου – καταληκτική ημερομηνία κατάθεσης των υπογραφών. Κανονικός έλεγχος, προφανώς, είναι αδύνατο να γίνει, και έτσι οι υπογραφές θα εξεταστούν «δειγματοληπτικά».

Ενα άλλο θέμα που μπήκε τελικά σε ψηφοφορία και εγκρίθηκε με μεγάλη πλειοψηφία ήταν η τροποποιημένη πρόταση της ΕΔΕΚΑΠ στην οποία συμπεριελήφθησαν οι ενστάσεις που διατύπωσαν μέλη που στηρίζουν την υποψηφιότητα του κ. Ανδρουλάκη.

Αφορούσαν: α) τη συμπλήρωση της σύνθεσης της Επιτροπής, λόγω του ότι έχει αποβιώσει ένα μέλος της, με τη Ρένια Ζαρκαδούλα, στέλεχος που τάσσεται υπέρ Ανδρουλάκη, β) το να μην πληρώνουν εκ νέου στον β’ γύρο όσοι ψηφίσουν, πέραν των τριών ευρώ για το α’ γύρο, και γ) το να μην συμμετέχει στην Εφορευτική Επιτροπή ο αναπληρωτής γραμματέας της νομαρχιακής Επιτροπής σε κάθε περιοχή.

Τις ενστάσεις αποδέχθηκε η πλευρά της κυρίας Γεννηματά, αλλά μειοψηφία ήταν οι υποστηρικτές του κ. Λοβέρδου και του κ. Καστανίδη.

Ο καβγάς με τον Κεγκέρογλου

Φυσικά δεν έλλειψαν και οι προσωπικοί καβγάδες. Χαρακτηριστικός αυτός που πήγε να ξεκινήσει ο Βασίλης Κεγκέρογλου, βουλευτής Ηρακλείου, γραμματέας της ΚΟ και πιστός της προέδρου.

Ο κ. Κεγκέρογλου κατήγγειλε ότι από το 2014 οι ευρωβουλευτές δεν πληρώνουν στο ταμείο του κόμματος την εισφορά στο κόμμα που πάει απευθείας στην αποπληρωμή των χρεών, όπως κάνουν οι βουλευτές ακόμα και σήμερα. Το γεγονός ότι από το 2014 δύο μόνο ευρωβουλευτές υπάρχουν, η κυρία Καϊλή και ο κ. Ανδρουλάκης, μαρτυρούσε την προφανή στόχευση του γραμματέα της ΚΟ του ΚΙΝΑΛ.

Ετσι στον κ. Κεγκέρογλου απάντησε ενοχλημένος, από το βήμα της συνεδρίασης, ο κ. Ανδρουλάκης, κατηγορώντας τον για προσπάθεια δημιουργίας εντυπώσεων και εξηγώντας πως η ευρωπαϊκή νομοθεσία απαγορεύει απευθείας ενίσχυση κομμάτων με τον μισθό του ευρωβουλευτή. Γι’ αυτό οι ευρωβουλευτές ενισχύουν με άλλο τρόπο, είπε ο κ. Ανδρουλάκης, υπενθυμίζοντας ότι για όλα αυτά έχει απαντήσει αναλυτικά στον γενικό διευθυντή του ΚΙΝΑΛ, Νίκο Σαλαγιάννη. Σύμφωνα με παρατηρητές, η μία κουβέντα έφερε την άλλη και ο καβγάς πήρε και προσωπικό χαρακτήρα.

Μια ωραία ατμόσφαιρα δηλαδή, αλλά υπομονή. Εξήντα δύο ημέρες απέμειναν…

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...