396
Η βασίλισσα, το 1981, εκφωνεί τον λόγο της προς τους κατοίκους της Νέας Ζηλανδίας | Youtube

Eφηβος είχε αποπειραθεί να σκοτώσει τη βασίλισσα Ελισάβετ Β’ στη Νέα Ζηλανδία

Protagon Team Protagon Team 1 Μαρτίου 2018, 17:53
Η βασίλισσα, το 1981, εκφωνεί τον λόγο της προς τους κατοίκους της Νέας Ζηλανδίας
|Youtube

Eφηβος είχε αποπειραθεί να σκοτώσει τη βασίλισσα Ελισάβετ Β’ στη Νέα Ζηλανδία

Protagon Team Protagon Team 1 Μαρτίου 2018, 17:53

Ενας ψυχικά διαταραγμένος έφηβος αποπειράθηκε, το 1981, να δολοφονήσει τη βασίλισσα Ελισάβετ Β΄ η οποία πραγματοποιούσε επίσκεψη στη Νέα Ζηλανδία, αλλά η τοπική αστυνομία αποφάσισε να κρατήσει την υπόθεση μυστική.

Αυτά προκύπτουν από αποχαρακτηρισμένα έγγραφα τα οποία δόθηκαν την Πέμπτη στη δημοσιότητα.

Ο 17χρονος Κρίστοφερ Λιούις πυροβόλησε με καραμπίνα στις 14 Οκτωβρίου 1981 κατά τη διάρκεια της διέλευσης της βασιλικής αυτοκινητοπομπής από τη νότια πόλη Ντούνεντιν της Νέας Ζηλανδίας, σύμφωνα με το έγγραφο που αποκάλυψε η υπηρεσία πληροφοριών εσωτερικού (SIS) της Νέας Ζηλανδίας.

Ο πυροβολισμός δεν προκάλεσε κανέναν τραυματισμό και η αστυνομία διαβεβαίωσε τα μέλη της συνοδείας της βασίλισσας ότι θα διενεργούσε έρευνα για τα αίτια της εκπυρσοκρότησης που, όπως ισχυρίστηκαν οι αστυνομικές αρχές, οφειλόταν σε έκρηξη κροτίδας.

Ο σκοπευτής συνελήφθη λίγο αργότερα, στο πλαίσιο έρευνας, και ομολόγησε την απόπειρα δολοφονίας της βασίλισσας.

Η αστυνομία, που αρχικά ήταν πεπεισμένη ότι ο έφηβος ήταν «σε παραλήρημα και ζούσε στον κόσμο του», βρήκε στη συνέχεια την καραμπίνα και τη φυσιγγιοθήκη άδεια σε ένα κτίριο απ’ όπου ο Λιούις είπε ότι πυροβόλησε.

Η Ελισάβετ Β', σήμερα (REUTERS/Mary Turner)
Η Ελισάβετ Β’, σήμερα (REUTERS/Mary Turner)

Ο ίδιος δήλωσε ότι ανήκε σε ακροδεξιά οργάνωση που είχε δύο ακόμη μέλη, όπως είχε πει, την «Πολική αρκούδα» και τον «Χιονάνθρωπο». Μετά, δήλωσε ότι η οργάνωση αυτή ήταν προϊόν της φαντασίας του.

Οι Αρχές αποφάσισαν τότε να ασκήσουν δίωξη σε βάρος τού Λιούις όχι για προδοσία ή απόπειρα φόνου, αλλά για κατοχή πυροβόλου και κλοπή.

Τα έγγραφα της SIS, ανάμεσά τους σημειώσεις και ένα σχεδιάγραμμα με πιθανές τροχιές της βολής, αποχαρακτηρίστηκαν έπειτα από μακρά έρευνα που δημοσιοποιήθηκε τον Ιανουάριο για την υπόθεση αυτή από τη νεοζηλανδική ιστοσελίδα stuff.co.nz.

Τα έγγραφα δείχνουν επίσης ότι οι Αρχές αποφάσισαν τότε να αποκρύψουν την υπόθεση, πιθανόν για να μην υποθηκευτούν μελλοντικές επισκέψεις της βασίλισσας στη χώρα εξαιτίας αυτού του σοβαρού κενού όσον αφορά την προστασία της αυτοκινητοπομπής.

Untitled
Κατεβαίνοντας τη σκάλα του αεροσκάφους, μετά του συζύγου της, αμέσως μετά την προσγείωσή τους στη Νέα Ζηλανδία (YouTube)

«Ο Λιούις είχε πρόθεση να δολοφονήσει τη βασίλισσα», αναφέρεται σε υπόμνημα του 1997. «Ωστόσο, η θέση την οποία είχε λάβει για να πυροβολήσει δεν ήταν προνομιακή, ούτε διέθετε αρκετά ισχυρό τουφέκι για να πλήξει τον στόχο του από την απόσταση αυτή».

Ο Λιούις αυτοκτόνησε το 1997, ενώ κρατείτο εν αναμονή της δίκης του για τον φόνο μιας γυναίκας και την απαγωγή του παιδιού της.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...