440
Ο Τζορτζ Κλούνεϊ με την σύζυγό του Αμάλ (φωτογραφία αρχείου) | EPA

Τζορτζ Κλούνεϊ: Μποϊκοτάρετε τα ξενοδοχεία του σουλτάνου του Μπρουνέι

Protagon Team Protagon Team 29 Μαρτίου 2019, 11:05
Ο Τζορτζ Κλούνεϊ με την σύζυγό του Αμάλ (φωτογραφία αρχείου)
|EPA

Τζορτζ Κλούνεϊ: Μποϊκοτάρετε τα ξενοδοχεία του σουλτάνου του Μπρουνέι

Protagon Team Protagon Team 29 Μαρτίου 2019, 11:05

Συνεχίζονται οι αντιδράσεις κατά του σουλτάνου του Μπρουνέι για την απόφασή του να λιθοβολούνται μέχρι θανάτου οι ομοφυλόφιλοι στη χώρα του, η οποία θα αρχίσει να εφαρμόζεται την ερχόμενη εβδομάδα.

Την Πέμπτη, ο Τζορτζ Κλούνεϊ κάλεσε σε μποϊκοτάζ εννέα πολυτελών ξενοδοχείων που ανήκουν στην επενδυτική εταιρεία του σουλτάνου Χασανάλ Μπολκιάχ και τα οποία βρίσκονται σε Λονδίνο, Παρίσι, Ρώμη, Μιλάνο και Λος Αντζελες. Σε αυτά, διαμένουν συνήθως, καλλιτέχνες, πολιτικοί, εφοπλιστές και μεγιστάνες,

Σε άρθρο του που δημοσιεύθηκε στον Deadline.com, ο διάσημος ηθοποιός και σκηνοθέτης ανέφερε τα ονόματα εννέα πεντάστερων ξενοδοχείων, ανάμεσα στα οποία, τα υπερπολυτελή Beverly Hills Hotel και Bel-Air στο Λος Αντζελες, το Dorchester στο Λονδίνο, το Le Meurice στο Παρίσι και το Eden στη Ρώμη.

Το ξενοδοχείο Beverly Hills Hotel, στο Μπέβερλι Χιλς του Λος Αντζελες, ανήκει στην εταιρεία του σουλτάνου
Το ξενοδοχείο Dorchester στο Λονδίνο

«Κάθε φορά που μένουμε ή συμμετέχουμε σε συναντήσεις ή δειπνούμε σε αυτά τα εννέα ξενοδοχεία δίνουμε χρήματα κατευθείαν στους άνδρες που επιλέγουν να λιθοβολούν μέχρι θανάτου τους ίδιους τους τους πολίτες επειδή είναι ομοφυλόφιλοι ή επειδή έχουν κατηγορηθεί για μοιχεία», λέει ο Κλούνεϊ, ο οποίος παραδέχεται ότι έχει μείνει στα περισσότερα, πρόσφατα μάλιστα σε δύο από αυτά, γιατί δεν γνώριζε σε ποιον ανήκουν.

Το ξενοδοχείο Le Meurice στο Παρίσι
Ενα από τα εστιατόρια του ξενοδοχείου Eden στη Ρώμη

Από τις 3 Απριλίου όποιος επιδίδεται σε ομοφυλοφιλικές πράξεις στο Μπρουνέι κινδυνεύει να μαστιγωθεί ή να λιθοβοληθεί μέχρι θανάτου. Βάσει του τρέχοντα ποινικού κώδικα στο μικρό αυτό και πάμπλουτο αυτό κράτος της νοτιοανατολικής Ασίας, όσοι έχουν ομοφυλοφιλικές σχέσεις τιμωρούνται με έως και 10 χρόνια κάθειρξη.

Ο σουλτάνος του Μπρουνέι είναι μεταξύ των πιο πλούσιων ανθρώπων παγκοσμίως.

Ο σουλτάνος του Μπρουνέι μαζί με τη σύζυγό του βασίλισσα Σαλέχα – EPA

«Με τα χρόνια έμαθα ότι όταν έχεις να αντιμετωπίσεις αιματηρά καθεστώτα δεν μπορείς να τους προκαλέσεις ντροπή», σημειώνει ο Κλούνεϊ, γνωστός για το ακτιβιστικό του έργο του. «Όμως μπορείς να ντροπιάσεις τις τράπεζες, τους επενδυτές και τους θεσμούς που έχουν συναλλαγές μαζί τους και επιλέγουν να κάνουν τα στραβά μάτια».

Αυτό δεν είναι το πρώτο μποϊκοτάζ εναντίον των πολυτελών ξενοδοχείων που ανήκουν στον σουλτάνο του Μπρουνέι: Το 2014 η Οπρα Γουίνφρι και η Ελεν Ντετζενέρις στήριξαν μια αντίστοιχη δράση όταν η αυστηρή ισλαμική χώρα αποφάσισε να πατάξει τις ομοφυλοφιλικές συμπεριφορές. Εξαιτίας του μποϊκοτάζ τότε ακυρώθηκαν αρκετές εκδηλώσεις σε ξενοδοχεία του Λος Αντζελες, σημείωσε ο Κλούνεϊ.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

3

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...