320
Ο καθηγητής Νίκος Τζανάκης στην πρωινή εκπομπή του Σκάι | ΣΚΑΙ

Τζανάκης: Να αναβληθούν οι σχολικές εκδρομές – Πάμε για 10.000 κρούσματα

Protagon Team Protagon Team 12 Νοεμβρίου 2021, 09:24
Ο καθηγητής Νίκος Τζανάκης στην πρωινή εκπομπή του Σκάι
|ΣΚΑΙ

Τζανάκης: Να αναβληθούν οι σχολικές εκδρομές – Πάμε για 10.000 κρούσματα

Protagon Team Protagon Team 12 Νοεμβρίου 2021, 09:24

Τα κρούσματα σύντομα θα ξεπεράσουν τα 10.000 την ημέρα, εκτίμησε ο καθηγητής Πνευμονολογίας Νίκος Τζανάκης, ο οποίος ζήτησε τη λήψη μέτρων στο σχολικό περιβάλλον για τις πολυήμερες εκδρομές.

Μιλώντας την Παρασκευή στον Σκάι, είπε ότι «προς το τέλος Νοεμβρίου, θα ανεβούμε πάνω από τα 9.000 κρούσματα κατά μέσο όρο και σύμφωνα με τα μοντέλα μας, μπορεί σε μία ημέρα να δούμε 10.000-11.000 κρούσματα». Αποκλιμάκωση, με σταδιακή μείωση του ρυθμού αύξησης των κρουσμάτων, εκτιμά ότι θα δούμε στις αρχές Δεκεμβρίου.

Σε ό,τι αφορά τον αριθμό των διασωληνωμένων, εκτίμησε ότι δεν αναμένεται να ξεπεράσει τους 600 (σήμερα είναι λίγο πάνω από τους 500). Για τους θανάτους, διευκρίνισε ότι λόγω του εμβολίου, δεν θα φτάσουμε σε τριψήφιο αριθμό όπως πέρσι.

Ο κ. Τζανάκης εξέφρασε την ανησυχία του για τη διεξαγωγή πολυήμερων μαθητικών εκδρομών και πρότεινε μάλιστα την αναβολή τους: «Μαθαίνω ότι πάρα πολλά σχολεία ετοιμάζουν σχολικές εκδρομές 5-7 ημερών. Εν μέσω πανδημίας να μετακινούνται μαθητικοί πληθυσμοί σε κόκκινες περιοχές και να επιστέφουν; Νομίζω πρέπει να το δούμε πολύ σοβαρά το θέμα. Πρέπει με κάποιο τρόπο να αναβληθούν. Οι γονείς να δουν ότι το πρόβλημα είναι σοβαρό, όχι μόνο για τα παιδιά, αλλά και για όλη την κοινωνία».

Επιπλέον, δήλωσε ότι πρέπει να εξεταστεί το ενδεχόμενο επέκτασής της υποχρεωτικότητας του εμβολιασμού, παραβλέποντας οποιοδήποτε πολιτικό κόστος και παίρνοντας παράδειγμα από χώρες του εξωτερικού: «Να αρχίσουμε να σκεφτόμαστε την επέκταση της υποχρεωτικότητας. Είναι εθνική ανάγκη και πρέπει να βρούμε τρόπο να συνεργαστούμε με συναίνεση και χωρίς πολιτικά κόστη μεταξύ των κομμάτων. Να δούμε και το παράδειγμα της Γαλλίας που έβαλε υποχρεωτικότητα στους άνω των 65 ετών για την τρίτη δόση, παρά τις αντιδράσεις».

Τέλος, εξήγησε γιατί δεν πρέπει να μας τρομάζουν οι μεγάλοι αριθμοί κρουσμάτων, αλλά τι ποσοστό εξ αυτών αφορά ανεμβολίαστους άνω των 50-60 ετών. Αυτή η πληθυσμιακή ομάδα, είπε ο κ. Τζανάκης, είναι «η δεξαμενή του προβλήματος. Από τα ημερήσια κρούσματα, το 35%-40% αυτών αποδίδεται σε ανεμβολίαστους άνω των 50-60 ετών, που συνήθως δίνουν τις περισσότερες διασωληνώσεις και θανάτους».

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...