845
Η Νίκη Κεραμέως ως γκράφιτι κοντά στο υπ. Παιδείας. Βρέθηκε εκτεθειμένη καθώς η τηλεκπαίδευση δεν λειτούργησε, ασχέτως αν δεν ήταν δική της η ευθύνη | Menelaos Myrillas / SOOC

Η Κεραμέως στο στόχαστρο του ΣΥΡΙΖΑ (και όχι μόνο) για το φιάσκο της τηλεκπαίδευσης

Protagon Team Protagon Team 9 Νοεμβρίου 2020, 16:48
Η Νίκη Κεραμέως ως γκράφιτι κοντά στο υπ. Παιδείας. Βρέθηκε εκτεθειμένη καθώς η τηλεκπαίδευση δεν λειτούργησε, ασχέτως αν δεν ήταν δική της η ευθύνη
|Menelaos Myrillas / SOOC

Η Κεραμέως στο στόχαστρο του ΣΥΡΙΖΑ (και όχι μόνο) για το φιάσκο της τηλεκπαίδευσης

Protagon Team Protagon Team 9 Νοεμβρίου 2020, 16:48

Πολιτικές διαστάσεις πήραν τα προβλήματα που παρουσιάστηκαν στην πρεμιέρα της τηλεκπαίδευσης η οποία (δεν) ξεκίνησε τη Δευτέρα σε Γυμνάσια και Λύκεια, εν μέσω lockdown. Μολονότι το πρόβλημα οφειλόταν τελικά στην εταιρεία Cisco πάροχο της πλατφόρμας webex, της εξ αποστάσεως εκπαίδευσης –και μάλιστα ήταν πανευρωπαϊκό–, η αντιπολίτευση έσπευσε να ασκήσει σφοδρή κριτική και ο ΣΥΡΙΖΑ να ζητήσει την άμεση παραίτηση-αποπομπή της υπουργού Παιδείας Νίκης Κεραμέως, με τον Αλέξη Τσίπρα μάλιστα να υπερθεματίζει.

Θαρρείς ενδεδυμένος Πολάκης, ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης σε ανάρτησή του στο Instagram επιδόθηκε σε ειρωνείες περί κυβέρνησης «αρίστων» και «επιτελικού κράτους», η οποία «συνεχίζει να αυτογελοιοποιείται».

Επικαλούμενος χιλιάδες –όπως υποστήριξε– περιπτώσεις νοικοκυριών τα οποία δεν διαθέτουν γρήγορο Internet ή ούτε καν υπολογιστές (ή/και πολλά ακόμη που «δυσκολεύονται να αγοράσουν δεύτερο ή τρίτο υπολογιστή για να αντεπεξέλθουν»), ο κ. Τσίπρας καταλόγισε στον Πρωθυπουργό, την υπουργό Παιδείας και την κυβέρνηση συνολικά, ότι απλά « δεν μπορούν να κατανοήσουν τις ανάγκες των ανθρώπων, γιατί είναι πολύ μακριά από την καθημερινότητα και τη ζωή τους».

Στην ανάρτηση του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ, απάντησαν από το Μέγαρο Μαξίμου:

«Ο κ. Τσίπρας αντί να διορθώσει τις επιπόλαιες ανακοινώσεις του κόμματός του για το ζήτημα της τηλεκπαίδευσης, επιχείρησε και αυτός με ανάρτησή του να επιρρίψει ευθύνες στο Υπουργείο Παιδείας. Και μάλιστα ενώ ήταν γνωστό ότι η ευθύνη για τις σημερινές δυσκολίες στην πλατφόρμα τηλεκπαίδευσης οφείλονταν σε πανευρωπαϊκό πρόβλημα και συγκεκριμένα σε τεχνικό σφάλμα ενός από τα data center της εταιρίας στο Λονδίνο. Η ανακοίνωση της Cisco δίνει καθαρή απάντηση στα μυθεύματα, όμως ο κ. Τσίπρας συνέχισε στον κατήφορο του λαϊκισμού. Ντροπή!», ανέφεραν χαρακτηριστικά κυβερνητικές πηγές.

Πάντως δεν ήταν μόνο ο ΣΥΡΙΖΑ που αντέδρασε.

Από το Κίνημα Αλλαγής η Χαρά Κεφαλίδου, σχολίασε:

Πρώτη ημέρα λειτουργίας του Webex και το σύστημα κατέρρευσε μέσα στις δύο πρώτες ώρες λειτουργίας του. Οι κατά καιρούς διαβεβαιώσεις ετοιμότητας “πήγαν περίπατο” από την πρώτη στιγμή! Πού είναι η αξιοπιστία που παρείχε η σύμβαση με την εταιρεία CISCO; Πού είναι η ίδια η σύμβαση που ουδέποτε ήρθε στη Βουλή αν και είχε ζητηθεί από όλα τα κόμματα.

Από τον περασμένο Μάρτιο το Υπουργείο όφειλε να γνωρίζει τις δυνατότητες και τις αντοχές του συστήματος. Όφειλε να έχει αξιοποιήσει υπάρχουσες μελέτες στα συρτάρια των αρμόδιων για την αναβάθμιση των υποδομών των σχολικών μονάδων. Το Πανελλήνιο Σχολικό Δίκτυο που κατέρρευσε σήμερα είναι η τρανταχτή απόδειξη της πλήρους ανετοιμότητας της ηγεσίας του Υπουργείου Παιδείας να αντιμετωπίσει τα φλέγοντα ζητήματα στην εκπαίδευση. Η εξ αποστάσεως από εδώ και πέρα θα αποτελέσει την κύρια μορφή εκπαίδευσης. Πρέπει όλοι, και κυρίως η Κυβέρνηση, να σταθούμε στο ύψος των δύσκολων περιστάσεων που επιβάλλει η πανδημία. Επιτέλους αναζητείται σοβαρότητα από σοβαροφάνεια έχουμε πλεόνασμα!»

Από την πλευρά του ΚΚΕ, η ΚΝΕ ανέφερε:

«Η κυβέρνηση έχει βάλει στόχο να ξεπερνά κάθε φορά τον εαυτό της! Δεν εξηγείται αλλιώς πώς από τις μάσκες-γίγαντες, τα παγουρίνο για νάνους, τον υποτιθέμενο μέσο όρο των 17 μαθητών ανά τάξη, φτάσαμε σήμερα να καταρρεύσει εντελώς το σύστημα της τηλεκπαίδευσης, μετά από δύο μόλις ώρες λειτουργίας και αυτές με προβλήματα!».

Πέτσας: «Αντιπολίτευση για κλάματα»

«Αντιπολίτευση για κλάματα», ήταν η άμεση απάντηση από τον κυβερνητικό εκπρόσωπο, Στέλιο Πέτσα, που μάλιστα αντιπαρέβαλε τη στάση του επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ με αυτή του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου του ΚΙΝΑΛ Ανδρέα Λοβέρδου, ο οποίος αρχικά είχε χαρακτηρίσει φιάσκο τα τεχνικά προβλήματα στην πλατφόρμα webex, για να ανασκευάσει λίγο αργότερα.

«Κάποιοι, όπως ο Ανδρέας Λοβέρδος, έχουν την ευθιξία να παραδεχθούν ένα λάθος λέγοντας “δεν είχα υπ’ όψιν μου ότι το πρόβλημα με την πλατφόρμα τηλεκπαίδευσης είναι πανευρωπαϊκό. Μόλις ενημερώθηκα και αποσύρω την σχετική προηγούμενη ανάρτησή μου”.

»Στον ΣΥΡΙΖΑ, όχι μόνον δεν βγαίνουν να αναγνωρίσουν ότι έκαναν λάθος χρεώνοντας στο υπουργείο Παιδείας ένα πρόβλημα της πλατφόρμας σε πολλές χώρες της Ευρώπης, αλλά επιμένουν κιόλας!

»Είτε κλεισμένοι στον μικρόκοσμό τους δεν ξέρουν τι γίνεται γύρω τους είτε, έστω με καθυστέρηση, έμαθαν τι έγινε, αλλά επιμένουν στην προσφιλή τους τακτική “πες πες, κάτι μένει”», παρατήρησε χαρακτηριστικά ο εκπρόσωπος της κυβέρνησης (αν και ο κ. Λοβέρδος επανήλθε στο θέμα με νέο tweet – δείτε το κάτω).

Αλλωστε και από τον ΣΥΡΙΖΑ απάντησαν στον κ. Πέτσα:

«Το μόνο που είναι αστείο κ. Πέτσα, είναι οι γελοίες δικαιολογίες για να καλύψετε την Υπουργό που με τις παλινωδίες της περνά κάθε μέρα σαν οδοστρωτήρας πάνω από τη δημόσια Παιδεία», ανέφεραν μεταξύ άλλων.

Mε ανακοίνωσή της πάντως, η Cisco ανέλαβε πλήρως την ευθύνη για τα τεχνικά προβλήματα στην πλατφόρμα webex, αποδίδοντάς τα σε τεχνικό σφάλμα σε ένα από τα data center της στο Λονδίνο

Σύμφωνα με τα στοιχεία της εταιρείας, τα πρώτα προβλήματα λόγω είτε αστοχίας εισόδου στην πλατφόρμα είτε μεγάλων καθυστερήσεων ξεκίνησαν στις 9.43 ώρα Ελλάδος και διήρκεσαν ως τις 10.27, όταν και οι τεχνικοί της κατάφεραν να αντιμετωπίσουν το πρόβλημα.

Τα προβλήματα ωστόσο επαναλήφθηκαν στις 12.12 ως και 12.28 ώρα Ελλάδος.

«Η Cisco έχει αποκαταστήσει τη λειτουργία της υπηρεσίας Webex που επηρέασε σήμερα για μικρό χρονικό διάστημα έναν περιορισμένο αριθμό χρηστών στην περιοχή EMEAR (Ευρώπη, Μέση Ανατολή, Αφρική και Ρωσία).

»Συνεχίζουμε να εξελίσσουμε τα συστήματα και τις διαδικασίες μας για να μετριάσουμε την πιθανότητα παρόμοιων συμβάντων στο μέλλον. Ευχαριστούμε τους χρήστες του Webex για την υπομονή τους κατά την επίλυση αυτού του ζητήματος», αναφέρεται στη σχετική ανακοίνωση.

 

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...