879
O Aλέξης Τσίπρας στη συνέντευξή του στη δημοσιογράφο Ολγα Τρέμη | ΥοuΤube

Τσίπρας: Με Μητσοτάκη έχουμε ΙΧ εξωτερική πολιτική – Δεν κοιμάμαι πια τα βράδια

Protagon Team Protagon Team 2 Ιουνίου 2022, 12:21
O Aλέξης Τσίπρας στη συνέντευξή του στη δημοσιογράφο Ολγα Τρέμη
|ΥοuΤube

Τσίπρας: Με Μητσοτάκη έχουμε ΙΧ εξωτερική πολιτική – Δεν κοιμάμαι πια τα βράδια

Protagon Team Protagon Team 2 Ιουνίου 2022, 12:21

Αφού δήλωσε βέβαιος για τη νίκη του ΣΥΡΙΖΑ στις επόμενες εκλογές, όποτε αυτές και αν γίνουν, ο Αλέξης Τσίπρας είπε ότι αγωνιά -σε σημείο που δεν κοιμάται πια τα βράδια, όπως χαρακτηριστικά ανέφερε, για την τύχη της χώρας και το τι θα παραλάβει όταν αναλάβει ξανά τα ηνία της.

«Δεν έχω καμία μα καμία αμφιβολία ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα νικήσει. Αυτό που με απασχολεί, αυτό που με κάνει τα βράδια να μην κοιμάμαι, είναι γι’ αυτό που θα παραλάβουμε την επόμενη μέρα», ανέφερε επί λέξει ο αρχηγός της αξιωματικής αντοπολίτευσης σε συνέντευξή του στην Ολγα Τρέμη για το newsbomb.gr και περνώντας στους προσφιλείς για τον ίδιο απαξιωτικούς χαρακτηρισμούς για τον Πρωθυπουργό, πρόσθεσε:

«Οταν ήμουν στο Μαξίμου δεν ήμουν happy traveler, καθόμουν μέχρι τις 3 και 4 το πρωί για να βρω λύσεις σε ασφυκτικές συνθήκες. Και βρήκαμε λύσεις, ρυθμίσαμε το χρέος, βγάλαμε τη χώρα από τα μνημόνια, φέραμε την ανάπτυξη…» και «ήρθαν τώρα πάλι κάποιοι που εφαρμόζουν τις ίδιες συνταγές που μας οδήγησαν στη χρεοκοπία και τρώνε από τα έτοιμα».

«Ναι, με τρομάζει η επόμενη μέρα», είπε, «διότι ο κ. Μητσοτάκης δεν αφήνει μονάχα χάος στα δημόσια οικονομικά και στην κοινωνική συνοχή της χώρας, αλλά αφήνει χάος και σε ό,τι αφορά τη διεθνή θέση της χώρας και τους μεγάλους γεωπολιτικούς κινδύνους που γεννά η στρατηγική του στην εξωτερική πολιτική, η οποία δεν έχει αρχή, μέση και τέλος».

«ΙΧ εξωτερική πολιτική»

Στη σχετική αναφορά του, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ μίλησε για «μονοπρόσωπη», «ΙΧ εξωτερική πολιτική».

«Στερούμαστε -υποστήριξε- μιας εθνικής στρατηγικής με αρχή, μέση και τέλος» και πλέον η χώρα «από τη στρατηγική του πυλώνα ασφάλειας και ειρήνης στην περιοχή, της γέφυρας μεταξύ λαών και πολιτισμών σ’ ένα σταυροδρόμι με την Ανατολική Μεσόγειο, έχει περάσει σ’ ένα άλλο δόγμα. Εχουμε περάσει ξαφνικά στη στρατηγική Παπάγου, το προκεχωρημένο φυλάκιο της Δύσης απέναντι στην Ανατολή».

«Για πρώτη φορά η χώρα έχει μια ΙΧ εξωτερική πολιτική, μονοπρόσωπη», παρατήρησε χαρακτηριστικά, στην οποία όπως ισχυρίστηκε, πολλές φορές δεν συμμετέχει ούτε καν και ο ίδιος ο υπουργός Εξωτερικών.

Πρόκειται επανέλαβε, για «μονοπρόσωπες αποφάσεις που εγκυμονούν κινδύνους» και στο πλαίσιο αυτό έθεσε μία σειρά από ερωτήματα για την αποστολή όπλων στην Ουκρανία – απόφαση που από την πρώτη στιγμή προκάλεσε τη ενόχληση του ΣΥΡΙΖΑ :

«Πόσο βαθιά μάς εμπλέκει σ’ έναν πόλεμο και τι κινδύνους εγκυμονεί η απόφασή του να δώσει βαρύτατο οπλισμό και τεθωρακισμένα. Από πού θα φύγουν αυτά τα τεθωρακισμένα για να πάνε στην Ουκρανία; Από τον Εβρο και τα νησιά; Και πότε θα αντικατασταθούν από τα γερμανικά; Γιατί δεν δίνει απευθείας η Γερμανία στην Ουκρανία τεθωρακισμένα και δίνει μέσω της Ελλάδας; Γιατί δεν θέλει να εμπλακεί τόσο σκληρά στον πόλεμο. Αλλά εμείς να εμπλακούμε;».

Ανησυχία εξέφρασε ο κ. Τσίπρας και για τα Ελληνοτουρκικά «με την έννοια -όπως επανέλαβε- ότι δεν έχουμε στρατηγική, με την έννοια ότι ο Ερντογάν εμφανίζεται ως ο ειρηνοποιός και μάλιστα θέλει να γίνει και ο διαμεσολαβητής, αποδεκτός απ’ όλους διαμεσολαβητής για την ουκρανο-ρωσική κρίση που κατέχει το βόρειο τμήμα της Κύπρου και εμφανίζεται μάλιστα και ως αμυνόμενος».

Το… αξιόμαχο…

«Ευτυχώς έχουμε το αξιόμαχο των Ενόπλων Δυνάμεων, για το οποίο δεν πρέπει να έχει καμία αμφιβολία κανένας έλληνας πολίτης», αναφώνησε τη στιγμή που έχει διαφωνήσει με όλες τις κινήσεις ενίσχυσης του εν λόγω αξιόμαχου και το κόμμα του έχει καταψηφίσει ακόμη και τις αμυντικές δαπάνες, «αλλά με αυτήν τη στρατηγική στην εξωτερική πολιτική δεν μπορεί να κοιμάται κανένας ασφαλής», επέμεινε.

…και η ισχυρή Ρωσία

Η αναφορά Τσίπρα στα της εξωτερικής πολιτικής είχε και ολίγον από… Ρωσία, καθώς όπως σημείωσε ενώ «είναι απολύτως δεδομένο ότι πρέπει να είμαστε απέναντι στην εισβολή στην Ουκρανία, η Ρωσία παραμένει μια χώρα πάρα πολύ κρίσιμη και ισχυρή».

«Ποια θα είναι η θέση της την επόμενη μέρα στο Κυπριακό; Ποια θα είναι η θέση της στο αίτημα Ερντογάν για την αποστρατιωτικοποίηση των νησιών; Ιδίως όταν γνωρίζουμε ότι η σύμβαση αυτή που προέβλεπε αποστρατιωτικοποίηση αφορούσε τη Σοβιετική Ενωση και άρα αυτός που έχει δικαιώματα τώρα είναι η Ρωσία, δεν είναι η Τουρκία», ήταν τα ερωτήματα που έθεσε.

Απάντηση Οκονόμου

Ελπίζουμε [οι αυπνίες] να είναι κάτι παροδικό. Το μόνο σίγουρο είναι ότι όσο είναι στην αντιπολίτευση, κοιμούνται ήσυχοι οι έλληνες πολίτες, απάντησε σε ειρωνικό τόνο  ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γιάννης Οικονόμου, στο «δεν κοιμάμαι πια τα βράδια» που ενέταξε στην αντιπολιτευτική ρητορική του ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ.

«Η πραγματική αιτία της “αγωνίας” του κ. Τσίπρα είναι το γεγονός ότι, παρά την εξαιρετικά δυσχερή παγκόσμια συγκυρία, η κυβέρνηση διατηρεί υψηλότατα ποσοστά αποδοχής από την κοινωνία, όπως αποτυπώνεται σε όλες τις δημοσκοπήσεις. Για αυτό, κάνοντας διαχείριση ήττας, ασχολείται αποκλειστικά με τη διευθέτηση των εσωτερικών του ΣΥΡΙΖΑ ώστε να εδραιώσει τη θέση του», σχολίασε για τη συνέντευξη Τσίπρα ο κ. Οικονόμου

«Οι αναφορές του για την κατάσταση της χώρας είναι, πέρα από υποκριτικές, και ψευδείς. Γιατί παρά τις δυσκολίες που αντιμετωπίζει η ελληνική κοινωνία εξαιτίας της εισαγόμενης ακρίβειας, η κυβέρνηση εφαρμόζει ουσιαστικά μέτρα στήριξης των πολιτών, συνεχίζει με συνέπεια να αφαιρεί φορολογικά και ασφαλιστικά βάρη από το σύνολο της κοινωνίας, αυξάνει το διαθέσιμο εισόδημα για όλους, δημιουργεί θέσεις απασχόλησης και θωρακίζει την ασφάλεια της χώρας. Όλοι θυμούνται ότι ο κ. Τσίπρας δημιούργησε μια κρίση που έφερε τη χώρα στο χείλος της καταστροφής, ενώ ο Κυριάκος Μητσοτάκης διαχειρίζεται με αποτελεσματικότητα εξωγενείς κρίσεις, ενισχύοντας την Ελλάδα», σημείωσε ο κ. Οικονόμου και κλείνει τη σχετική δήλωσή με ένα υστερόγραφο:

«ΥΓ: Σχετικά με τις αϋπνίες του κ. Τσίπρα, ελπίζουμε να είναι κάτι παροδικό. Το μόνο σίγουρο είναι ότι όσο είναι στην αντιπολίτευση κοιμούνται ήσυχοι οι έλληνες πολίτες».

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...