398
Ο Πρωθυπουργός ρίχνει το πήλινο κανάτι από το μπαλκόνι του ιστορικού δημαρχείου της Κέρκυρας | Youtube

Ο Τσίπρας έσπασε «μπότη» στην Κέρκυρα με… Σόιμπλε και Ιθάκες

Protagon Team Protagon Team 15 Απριλίου 2017, 13:39
Ο Πρωθυπουργός ρίχνει το πήλινο κανάτι από το μπαλκόνι του ιστορικού δημαρχείου της Κέρκυρας
|Youtube

Ο Τσίπρας έσπασε «μπότη» στην Κέρκυρα με… Σόιμπλε και Ιθάκες

Protagon Team Protagon Team 15 Απριλίου 2017, 13:39

Νωρίς, από το μεσημέρι του Μεγάλου Σαββάτου έκανε (την πρώτη) Ανάσταση ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, καθώς βρέθηκε στην Κέρκυρα, το νησί όπου πραγματοποιείται ιστορικά μία συγκεκριμένη παράδοση για την εβδομάδα του Πάσχα.

Από το μπαλκόνι του Ιστορικού Δημαρχείου Σαν Τζιάκομο ο Πρωθυπουργός έριξε τον «μπότη», όπως απαιτεί το έθιμο. Προτού αφήσει την πήλινη κανάτα από τα χέρια του είπε αστειευόμενος: «Κάτσε μήπως περνάει ο Σόιμπλε από κάτω!»

Βγαίνοντας από το δημαρχείο, ο ίδιος τόνισε ότι: «Αρκεί να πιστέψουμε ότι υπάρχει Ιθάκη και θα φτάσουμε σύντομα». Καθώς, όπως είπε, βρισκόταν στο νησί των Φαιάκων, τόνισε ότι ο «Ομηρος μας έχει δώσει το δίδαγμα ότι για να ξεπεράσουμε τις δυσκολίες και να φτάσουμε στην Ιθάκη δεν χρειάζεται μόνο δύναμη αλλά χρειάζεται και μυαλό». Συνεχίζοντας, λοιπόν, κάλεσε «να διδαχθούμε από τον πολυμήχανο Οδυσσέα, να κλείσουμε τα αυτιά μας στα σειρήνες, και να ξεπεράσουμε και τις τελευταίες συμπληγάδες». Πρόσθεσε ότι «είναι ίσως συμβολικό ότι το νησί των Φαιάκων ήταν η τελευταία στάση πριν από την Ιθάκη». 

Μιλώντας στους δημοσιογράφους, ο κ. Τσίπρας ευχήθηκε καλή ανάσταση, υγεία και ευτυχία σε όλους επισημαίνοντας ότι είναι μια ημέρα χαράς για όλους τους Ελληνες και όλες τις Ελληνίδες. «Είναι μια ημέρα που το αναστάσιμο πνεύμα πρέπει να ζεστάνει τις καρδιές όλων μας και να μας δώσει κουράγιο να προχωρήσουμε. Είμαι σε ένα πανέμορφο νησί. Εντυπωσιάστηκα από τα έθιμα της (πρώτης) Ανάστασης», είπε ο ίδιος.

Ο Πρωθυπουργός έφτασε το βράδυ της Μεγάλης Παρασκευής, μαζί με τη σύντροφό του, Μπέτι Μπαζιάνα τα δύο του παιδιά και τον υπουργό Επικρατείας, Αλέκο Φλαμπουράρη, στο νησί των Φαιάκων. Το βράδυ του Μεγάλου Σαββάτου αναμένεται να παρακολουθήσει την τελετή της Αναστάσεως που θα πραγματοποιηθεί στην πλατεία Σπιανάδας, τη μεγαλύτερη πλατεία της Ελλάδας αλλά και των Βαλκανίων.

Στην Κέρκυρα, η Ανάσταση του Κυρίου γιορτάζεται νωρίς το μεσημέρι, όπου και αναβιώνει το έθιμο «Μπότηδες», το οποίο διατηρείται από την περίοδο της Ενετοκρατίας στο νησί. Οι Κερκυραίοι τότε, σύμφωνα με τις ιστορικές αναφορές και τις θρησκευτικές παραδόσεις, λόγω της απαγόρευσης των θρησκευτικών εκδηλώσεων αργά το βράδυ ήταν αναγκασμένοι να γιορτάσουν το Πάσχα νωρίς το μεσημέρι. Έτσι μέχρι σήμερα η λεγόμενη πρώτη Ανάσταση του Κυρίου τιμάται στις 12:00 το μεσημέρι. Μετά το πέρας της Ακολουθίας στη Μητρόπολη, οι καμπάνες χτυπούν χαρμόσυνα και από τα παράθυρα των σπιτιών πέφτουν εκατοντάδες «μπότηδες», πήλινα κανάτια, γεμάτα νερό, με στενό στόμιο και δυο χερούλια στο πλάι για τη μεταφορά τους, δεμένα με κόκκινες κορδέλες. Το εν λόγω έθιμο αποτελεί ένα συνδυασμό ενετικών και ορθόδοξων παραδόσεων.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...