236
Ο Σωτήρης Τσιόδρας παρουσιάζει τα νεότερα δεδομένα για τον κορονοϊό | ΕΡΤ

Τσιόδρας: Σε ποια θερμοκρασία πεθαίνει ο ιός – πόσο μειώνεται η μεταδοτικότητα το καλοκαίρι

Protagon Team Protagon Team 25 Απριλίου 2020, 18:57
Ο Σωτήρης Τσιόδρας παρουσιάζει τα νεότερα δεδομένα για τον κορονοϊό
|ΕΡΤ

Τσιόδρας: Σε ποια θερμοκρασία πεθαίνει ο ιός – πόσο μειώνεται η μεταδοτικότητα το καλοκαίρι

Protagon Team Protagon Team 25 Απριλίου 2020, 18:57

Νεότερα δεδομένα για τον χρόνο που μπορεί να ζήσει ο κορονοϊός σε υψηλές θερμοκρασίες παρουσίασε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας Σωτήρης Τσιόδρας.

Σύμφωνα με μελέτη του Τμήματος Επιστήμης και Τεχνολογίας του υπουργείου Ασφάλειας των ΗΠΑ που επικαλέστηκε ο καθηγητής Σωτήρης Τσιόδρας, η «δύναμη» μετάδοσης και ο χρόνος ζωής του κορονοϊού σε επιφάνειες, αναμένεται να μειωθεί τους καλοκαιρινούς μήνες με την αύξηση της θερμοκρασίας.

Από την εν λόγω μελέτη προκύπτουν δεδομένα που αφορούν την αντοχή του ιού στη θερμοκρασία και την υγρασία. Σύμφωνα με αυτά ο κορονοϊός:

  • Σε 18 ώρες χάνει τη δύναμή του σε μη πορώδεις επιφάνειες, όπως το ατσάλι και σε σκοτεινό και χαμηλής υγρασίας περιβάλλον
  • Στις 6 ώρες σε υψηλής υγρασίας περιβάλλον χάνει τη δύναμη της μετάδοσής του
  • Σε 35 βαθμούς Κελσίου με φως και υγρασία, η ζωή του ιού πέφτει στα δύο λεπτά

Σύμφωνα με τον κ. Τσιόδρα, η έκθεση του ιού στην ηλιακή ακτινοβολία φαίνεται ότι βοηθάει στη μείωση της παρουσίας του ιού στο περιβάλλον και αυτό είναι κάτι που θα το δούμε, όπως είχε τονίσει την Παρασκευή.

Δεν υπήρξε τοποθέτηση όσον αφορά τη θερμοκρασία, την υγρασία ή την υπεριώδη ακτινοβολία και αν αυτοί οι παράγοντες θα μπορούσαν συνδυαστικά να μειώσουν τη μετάδοση του ιού.

Με βάση μαθηματικές εκτιμήσεις, προβλέπεται ότι μπορεί να μειωθεί η μετάδοσή του το καλοκαίρι περίπου 20%.

«Αλλά, αυτό το 20% μπορεί να οδηγήσει στη γένεση σημαντικών επιδημιών, εάν δεν υπάρχουν μέτρα ελέγχου της επιδημίας σε μία χώρα», έσπευσε να ενημερώσει ο κ. Τσιόδρας.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...