778
Ο υφυπουργός Κοινωνικών Υποθέσεων Πάνος Τσακλόγλου. | Intime/ΖΑΧΟΣ ΓΙΩΡΓΟΣ

Τσακλόγλου: «Να δούμε το Ασφαλιστικό από τη σκοπιά των νέων και όχι των συνταξιούχων»

Protagon Team Protagon Team 27 Ιουνίου 2021, 14:51
Ο υφυπουργός Κοινωνικών Υποθέσεων Πάνος Τσακλόγλου.
|Intime/ΖΑΧΟΣ ΓΙΩΡΓΟΣ

Τσακλόγλου: «Να δούμε το Ασφαλιστικό από τη σκοπιά των νέων και όχι των συνταξιούχων»

Protagon Team Protagon Team 27 Ιουνίου 2021, 14:51

H μεταρρύθμιση στο Ασφαλιστικό και ο σχεδιασμός για το νέο επικουρικό Ταμείο λειτουργούν υπέρ της νέας γενιάς, αφοπλίζοντας τους κινδύνους από το δημογραφικό, τόνισε ο υφυπουργός Κοινωνικών Υποθέσεων, Πάνος Τσακλόγλου.

Σε συνέντευξη του στο «Βήμα της Κυριακής» και στον Κώστα Παπαδή, ο κ. Τσακλόγλου μεταξύ άλλων επισημαίνει ότι η επικουρική σύνταξη θα πάψει να έχει τον κίνδυνο από το δημογραφικό, όπως συμβαίνει σήμερα όπου η ασφάλιση είναι διανεμητική και επιρρεπής στις δημογραφικές πιέσεις. Με το νέο σύστημα, όπως εξηγεί, «η επικουρική σύνταξη κάθε ασφαλισμένου θα καθορίζεται από τις εισφορές που έχει πληρώσει και τις αποδόσεις των επενδύσεών του».

Τονίζει δε ότι «έχει έρθει η ώρα τόσο η κοινωνία, όσο και το πολιτικό σύστημα, να κοιτάξουμε το Ασφαλιστικό όχι μόνο από τη σκοπιά των συνταξιούχων αλλά και από τη σκοπιά των νέων εργαζόμενων. Το οφείλουμε στα παιδιά μας, στα οποία έχουμε κληροδοτήσει ουκ ολίγα».

Επισημαίνει ειδικότερα ο κ. Τσακλόγλου ότι: «Ενας από τους κύριους στόχους της επιχειρούμενης μεταρρύθμισης είναι η διαφοροποίηση του κινδύνου στην κοινωνική ασφάλιση συνολικά και ο περιορισμός της έκθεσής της στον δημογραφικό κίνδυνο.

» Οι μελλοντικοί συνταξιούχοι του σχεδιαζόμενου συστήματος θα έχουν τρεις πηγές εισοδήματος από την κοινωνική ασφάλιση: την εθνική σύνταξη, την ανταποδοτική σύνταξη και την επικουρική σύνταξη. Καθεμία τους υπόκειται σε διαφορετικό τύπο κινδύνων. Η εθνική σύνταξη υπόκειται στον δημοσιονομικό κίνδυνο, η ανταποδοτική στον δημογραφικό, ενώ η επικουρική θα έχει απαλλαγεί από τον δημογραφικό κίνδυνο αλλά θα υπόκειται στον κίνδυνο των αγορών. Λόγω του ότι αυτοί οι κίνδυνοι δεν έχουν υψηλή συσχέτιση μεταξύ τους, βελτιώνεται σημαντικά η βιωσιμότητα ολόκληρου του συστήματος κοινωνικής ασφάλισης».

Από την άλλη πλευρά, επισημαίνει ότι δεν υπάρχει κανένας λόγος αλλαγών και στην κύρια ασφάλιση: «Για τους τωρινούς συνταξιούχους δεν αλλάζει τίποτα. Και για να είμαστε ξεκάθαροι ως προς αυτό, θα υπάρχει ρητή αναφορά στον νόμο πως θα συνεχιστεί απρόσκοπτα η καταβολή των συντάξεων του τωρινού συστήματος με τους υφιστάμενους κανόνες, χωρίς καμία περικοπή».

Ο λόγος για τον οποίο δεν θα γίνουν αλλαγές στη κύρια σύνταξη, εξηγεί σε άλλο σημείο, «είναι απλός: θα αναιρούσαμε τη διαφοροποίηση του κινδύνου. Δηλαδή, δεν θέλουμε να εκθέσουμε υπερβολικά την κοινωνική ασφάλιση στον κίνδυνο των αγορών. Αυτό μας έχει διδάξει και η εμπειρία χωρών – κυρίως της Λατινικής Αμερικής – που επιχείρησαν την εξ ολοκλήρου μετατροπή του συστήματος ασφάλισής τους σε κεφαλαιοποιητικό. Αντιθέτως, η μεταρρύθμιση που προωθούμε είναι στα πρότυπα των αντίστοιχων συστημάτων ανεπτυγμένων ευρωπαϊκών χωρών, όπως της Σουηδίας και της Δανίας, όπου η εισαγωγή κεφαλαιοποιητικών στοιχείων έγινε για ένα μέρος μόνο του ασφαλιστικού συστήματος».

Ο υφυπουργός σημειώνει ακόμη ότι οι διαφορές στις αποδόσεις και στις συντάξεις των νέων που θα ενταχθούν στο κεφαλαιοποιητικό σύστημα «θα είναι εξόφθαλμες» σε σχέση με τις σημερινές. Ακόμη και οι ασφαλισμένοι με λιγότερα από 15 χρόνια, όπως σημειώνει,  θα πάρουν πίσω τα χρήματα των εισφορών τους, «ενώ σήμερα δεν παίρνουν τίποτα».

«Εχουμε την εμπειρία πολλών ανεπτυγμένων χωρών όπου κεφαλαιοποιητικά συνταξιοδοτικά συστήματα λειτουργούν εδώ και πολλές δεκαετίες. Η εμπειρία αυτή δείχνει ότι παρά τις διακυμάνσεις που έχουν οι αποδόσεις αυτών των συστημάτων, σε βάθος χρόνου οι αποδόσεις τους είναι ιδιαίτερα ικανοποιητικές και σίγουρα πολύ υψηλότερες από τις αποδόσεις των διανεμητικών συστημάτων γερασμένων κοινωνιών», είπε.

Πρόσθεσε ότι «στη Σουηδία, όπου οι κύριες συντάξεις απονέμονται με σύστημα νοητής κεφαλαιοποίησης παρόμοιο με αυτό που ισχύει σήμερα για την επικουρική ασφάλιση, ενώ παράλληλα υπάρχει και υποχρεωτική κεφαλαιοποιητική ασφάλιση που καλύπτει όλους τους εργαζομένους παρόμοια με αυτή που σχεδιάζουμε. Οι αποδόσεις της κεφαλαιοποιητικής ασφάλισης γνώρισαν μεγαλύτερες διακυμάνσεις, αλλά σε βάθος εικοσιπενταετίας, οι μέσες ετήσιες αποδόσεις της κεφαλαιοποιητικής ασφάλισης ήταν 4,2% ενώ αυτές του συστήματος νοητής κεφαλαιοποίησης 1,7%. Οι διαφορές είναι κάτι παραπάνω από εξόφθαλμες».

Παράλληλα, οι ασφαλισμένοι θα είναι πλήρως προστατευμένοι από ακραίες αρνητικές διακυμάνσεις των αγορών, ενώ ακόμη και στην ακραία απίθανη περίπτωση που θα υπάρξουν αρνητικές αποδόσεις στις επενδύσεις, το κράτος θα συμπληρώνει τη διαφορά και θα εγγυάται ότι η επικουρική σύνταξη αντιστοιχεί στις εισφορές του.

Πώς θα λειτουργεί ο «ατομικός κουμπαράς»

«Οι εισφορές των ασφαλισμένων θα επενδύονται σε χαρτοφυλάκια τα οποία θα έχουν προδιαμορφωθεί από το Δημόσιο Ταμείο που θα δημιουργηθεί. Τα χαρτοφυλάκια αυτά θα αντιστοιχούν σε τρία προφίλ ασφαλιστικών προϊόντων. Το ένα θα είναι πιο συντηρητικό, το δεύτερο πιο ισορροπημένο και το τρίτο πιο επιθετικό. Οι ασφαλισμένοι θα μπορούν να επιλέξουν σε ποιο χαρτοφυλάκιο θα επενδυθούν τα χρήματά τους ή ακόμα και να τα “μοιράσουν” ανάμεσα στα χαρτοφυλάκια.

» Η επιλογή του χαρτοφυλακίου θα μπορεί να αλλάζει κάθε τρία χρόνια. Επιπλέον, όλα τα χαρτοφυλάκια θα ακολουθούν επενδυτική πολιτική η οποία θα συνδέεται με την ηλικία του ασφαλισμένου. Για παράδειγμα, όσο μεγαλύτερος σε ηλικία είναι ο ασφαλισμένος τόσο θα φθίνει το ρίσκο της επένδυσής του. Πάντως, θα ήθελα να τονίσω ότι δεν ζητάμε από τους ασφαλισμένους να μετατραπούν σε “γκουρού των αγορών”. Η διαχείριση των πόρων του Ταμείου θα γίνεται από τα επαγγελματικά στελέχη του, τα οποία προβλέπεται να επιλεγούν με αυστηρά αξιοκρατικές διαδικασίες».

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...