567
Είναι αυτή μία λύση για τα αδέσποτα; | IntimeNews

Αποσύρθηκε, λόγω αντιδράσεων, η τροπολογία για τα αδέσποτα

Protagon Team Protagon Team 8 Φεβρουαρίου 2018, 10:55
Είναι αυτή μία λύση για τα αδέσποτα;
|IntimeNews

Αποσύρθηκε, λόγω αντιδράσεων, η τροπολογία για τα αδέσποτα

Protagon Team Protagon Team 8 Φεβρουαρίου 2018, 10:55

Στην απόσυρση της τροπολογίας που ουσιαστικά επέτρεπε την δημιουργία «στρατοπέδων συγκέντρωσης» για κάθε είδους αδέσποτο ζώο προχώρησε η κυβέρνηση έπειτα από έντονες αντιδράσεις φιλοζωικών οργανώσεων.

Την απόσυρση της επίμαχης τροπολογίας ανακοίνωσε στη Βουλή ο αν. υπουργός Περιβάλλοντος Σωκράτης Φάμελλος ενώ συμπλήρωσε ότι θα την επαναφέρει σε άλλο νομοσχέδιο.

Η τροπολογία είχε κατατεθεί στη Βουλή εκπρόθεσμα, το βράδυ της Τρίτης 6 Φεβρουαρίου. Με αυτή δινόταν η δυνατότητα στους δήμους να ξεφορτώνονται τα αδέσποτά τους σε εγκαταστάσεις «νέου τύπου». Αυτές, σύμφωνα με την τροπολογία θα λειτουργούσαν σε απομακρυσμένες χορτολιβαδικές και άλλες πρώην δασικές εκτάσεις, ενώ ταυτόχρονα έκανε λόγο για παράνομη μεταχείριση αδέσποτων από ιδιώτες και σωματεία.

Την τροπολογία είχε καταθέσει ο αναπληρωτής Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Γιάννης Τσιρώνης, σε άσχετο σχέδιο νόμου που ήταν να ψηφιστεί την Πέμπτη στη Βουλή και σύμφωνα με αρκετούς, μετέτρεπε εκχερσωμένες δασικές εκτάσεις σε «στρατόπεδα συγκέντρωσης» αδέσποτων ζώων.

Η συγκεκριμένη τροπολογία είχε φέρει την άμεση αντίδραση των φιλοζωικών οργανώσεων.

Η ανακοίνωση της Πανελλήνιας Φιλοζωικής ομοσπονδίας και της Animal Action:

«Είναι εντελώς απαράδεκτη η τροπολογία με σκοπό δήθεν ”περίθαλψη και μείωση των αδέσποτων ζώων”, που αποτελεί αντικείμενο του Σχεδίου Νόμου (του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων), το οποίο ακόμη περιμένουμε να τεθεί σε διαβούλευση.

Πρώτον, με προσθήκη (εκπρόθεσμη τροπολογία που, παραδόξως, υπογράφουν τέσσερις υπουργοί) της τελευταίας στιγμής σε άσχετο σχέδιο νόμου (30 ώρες πριν τη συζήτησή του στην Ολομέλεια), τίθεται ξαφνικά ζήτημα ”εγκατάστασης και λειτουργίας κέντρων περίθαλψης και διαμονής κάθε είδους αδέποτων ζώων με σκοπό τον περιορισμό της παράνομης μεταχείρισης αδέσποτων ζώων από ιδιώτες και σωματεία αλλά και την προστασία της δημόσιας υγείας”. Η τροπολογία αυτή υπογράφεται από τον αρμόδιο υπουργό κ. Ι. Τσιρώνη, που οφείλει να εξηγήσει τι εννοεί αναφερόμενος σε ”παράνομη μεταχείριση αδέσποτων ζώων από ιδιώτες και σωματεία”.

Δεύτερον, δεν υπάρχουν στην ισχύουσα νομοθεσία οι όροι ”κέντρα περίθαλψης” και ”κέντρα διαμονής” αδέσποτων ζώων και επομένως είναι τουλάχιστον παράλογο, με την επίμαχη τροπολογία, να επιτρέπονται εγκαταστάσεις αρρύθμιστες από το Νόμο. Διερωτόμαστε εάν η τροπολογία φωτογραφίζει τις εγκαταστάσεις του ”Διαδημοτικού Κέντρου Περίθαλψης Αδέσποτων Ζώων (ΔΙΚΕΠΑΖ). Ολα αυτά, με ταυτόχρονη υποβάθμιση της δασικής προστασίας».

Έκτακτο δελτίο εξέδωσε και η Πανελλήνια Φιλοζωική και Περιβαλλοντική Οργάνωση

«Ψηφίζεται στην ολομέλεια της Βουλής τροπολογία που υπογράφει την καταδίκη των αδέσποτων ζώων. Ψηφίζεται νύχτα, ύπουλα και σκόπιμα από άλλο υπουργείο, το υπουργείο Περιβάλλοντος.

Παραθέτουμε την αιτιολογική έκθεση και ζητάμε από τους υπογράφοντες υπουργούς κους Σταθάκη, Αποστόλου και Φάμελλο να αποσύρουν από την ψήφιση την συγκεκριμένη διάταξη που μας γυρίζει χρόνια πολλά πίσω.

Μια επαίσχυντη τροπολογία που επιτρέπει  την λειτουργία χώρων μόνιμης διαμονής αδέσποτων ζώων σε βραχώδεις εκτάσεις και σε δάση  με σκοπό να τα προστατέψουν από τα παράνομα σωματεία και τους ιδιώτες !!!

Ποτέ μέσα  σε τόσες λίγες λέξεις δεν συμπεριελήφθη κάτι τόσο εφιαλτικό για τα ζώα. Η καταδίκη τους. Ρητορικά θα τους ρωτήσουμε, αν  συναισθάνονται τι ακριβώς ψηφίζουν :

Αν συνειδητοποιούν, ότι δημιουργούν χώρους εξορίας των ζώων το 2018  σε μια ευρωπαϊκή χώρα! Αν συνειδητοποιούν τις καταστροφικές συνέπειες αυτού που ανερυθρίαστα ψηφίζουν αύριο.

Πρόκειται για μια παράνομη τροπολογία, αντιφατική, αναποτελεσματική, κακογραμμένη και δυσφημιστική για τους φορείς της μέχρι τώρα άσκησης της  αρμοδιότητας διαχείρισης των ζώων , δημιουργεί σύγχυση στον εφαρμοστή του νόμου και ως εκ τούτου αντισυνταγματική.

Τους καλούμε να αποσύρουν αύριο την τροπολογία αυτή της ντροπής  της οποίας η αιτιολογική έκθεση αναφέρει:

”Σκοπός της διάταξης αποτελεί η περίθαλψη  και η μείωση των αδέσποτων ζώων. Με τη θέσπιση  της ρύθμισης αυτής επιτρέπεται σε δασικές, σε χορτολειβαδικές και βραχώδεις εκτάσεις η εγκατάσταση και λειτουργία κέντρων περίθαλψης και διαμονής κάθε είδους αδέσποτων ζώων με σκοπό τον περιορισμό της παράνομης  μεταχείρισης αδέσποτων ζώων από ιδιώτες και σωματεία αλλά και την προστασία της δημόσιας υγείας”».

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...