399
Ο αμερικανός πρόεδρος μιλά στο Νταβός | REUTERS

Τραμπ προς… Τούνμπεργκ στο Νταβός: Οχι «στους αιώνιους προφήτες της δυστυχίας» για το κλίμα

Protagon Team Protagon Team 21 Ιανουαρίου 2020, 16:12
Ο αμερικανός πρόεδρος μιλά στο Νταβός
|REUTERS

Τραμπ προς… Τούνμπεργκ στο Νταβός: Οχι «στους αιώνιους προφήτες της δυστυχίας» για το κλίμα

Protagon Team Protagon Team 21 Ιανουαρίου 2020, 16:12

Σε μία διάσκεψη που έχει κεντρικό της θέμα την κλιματική κρίση, ο Ντόναλντ Τραμπ πρωτοτύπησε για μία ακόμα φορά, εξαίροντας τις επιδόσεις των ΗΠΑ στην παραγωγή… πετρελαίου και αερίου και χωρίς να αναφερθεί ούτε μία φορά στην ομιλία του, στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.

Είπε μάλιστα, σαφώς απευθυνόμενος στην Γκρέτα Τούνμπεργκ -που βρισκόταν στο ακροατήριο- και τους υπόλοιπους ακτιβιστές για το κλίμα, πως ο κόσμος «πρέπει να απορρίψει τους αιώνιους προφήτες της δυστυχίας και τις προβλέψεις τους για την Αποκάλυψη».

Η Τούνμπεργκ βρισκόταν στο ακροατήριο καθ΄όλη τη διάρκεια της ομιλίας του αμερικανού προέδρου. Οταν αποχώρησε, περιστοιχιζόμενη από φρουρούς ασφαλείας και καταδιωκόμενη από κάμερες, κοιτούσε χαμηλά και δεν μίλησε στους δημοσιογράφους.

Ο Τραμπ μίλησε για την οικονομική σημασία του πετρελαίου και του αερίου, καυχώμενος για την άφθονη παραγωγή υδρογονανθράκων στις ΗΠΑ, που είναι «πρώτες στον κόσμο στο αέριο και στο πετρέλαιο», και για την ενεργειακή ανεξαρτησία τους, χωρίς να αναφερθεί ούτε μια φορά στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας. Εκτίμησε επίσης πως «ο φόβος και η αμφιβολία δεν είναι πια καλοί τρόποι σκέψης», πλέκοντας το εγκώμιο της τεχνολογικής καινοτομίας.

Ο αμερικανός πρόεδρος ανακοίνωσε ότι οι ΗΠΑ θα συμμετάσχουν σε μια πρωτοβουλία του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ για τη φύτευση τριών τρισεκατομμυρίων δέντρων.

«Πιστεύω πολύ στο περιβάλλον. Θέλω το πιο καθαρό νερό και τον πιο καθαρό αέρα», είπε.

Αργότερα, η Τούνμπεργκ δήλωσε πως η δενδροφύτευση δεν είναι αρκετή για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής.

Μιλώντας ενώπιον ενός ακροατηρίου που αποτελούνταν από πολιτικούς ηγέτες και ανώτατα στελέχη επιχειρήσεων, ο Τραμπ έδωσε στον… εαυτό του τα εύσημα για την «απελευθέρωση» της αμερικανικής οικονομίας με τη σύναψη νέων εμπορικών συμφωνιών και τη δημιουργία οικονομικών ευκαιριών για τους απλούς εργαζομένους και τις οικογένειές τους.

Η ισχυρή επίδοση της οικονομίας των ΗΠΑ υπό την παρούσα κυβέρνηση είναι ένα υπόδειγμα το οποίο πρέπει να ακολουθήσει ο υπόλοιπος κόσμος, δήλωσε επίσης.

Ο Ντόναλντ Τραμπ βγαίνει από το ελικόπτερο που τον έφερε στο Νταβός

Ο αμερικανός πρόεδρος ευχαρίστησε τις ξένες εταιρίες που επένδυσαν στις Ηνωμένες Πολιτείες και είπε πως οι ΗΠΑ είναι σε πολύ καλύτερη οικονομική θέση από ό,τι είχε φανταστεί όταν ανέλαβε καθήκοντα πριν από τρία χρόνια.

«Ο καιρός του σκεπτικισμού έχει παρέλθει», είπε απευθύνοντας πρόσκληση για περισσότερες ξένες επενδύσεις.

«Για κάθε εταιρία που αναζητεί ένα μέρος για να επιτύχει… δεν υπάρχει καλύτερο μέρος από τις ΗΠΑ», πρόσθεσε.

Δρακόντεια μέτρα ασφαλείας κατά την άφιξη του Ντόναλντ Τραμπ

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...