328
Ο Ντόναλντ Τραμπ στον Λευκό Οίκο, σαν να πανηγυρίζει που... έβαλε τους συμμάχους των ΗΠΑ «στη θέση τους» | REUTERS

Τραμπ προς συμμάχους για Συρία: Εμείς φεύγουμε, βρείτε μόνοι σας τη λύση

Protagon Team Protagon Team 7 Οκτωβρίου 2019, 15:27
Ο Ντόναλντ Τραμπ στον Λευκό Οίκο, σαν να πανηγυρίζει που... έβαλε τους συμμάχους των ΗΠΑ «στη θέση τους»
|REUTERS

Τραμπ προς συμμάχους για Συρία: Εμείς φεύγουμε, βρείτε μόνοι σας τη λύση

Protagon Team Protagon Team 7 Οκτωβρίου 2019, 15:27

Με ένα απλό tweet, ο αμερικανός πρόεδρος έσβησε σε τέσσερις αράδες, τη διπλωματική πολιτική δεκαετιών των ΗΠΑ με τους συμμάχους τους, παροτρύνοντάς τους να λύσουν τα προβλήματα στην περιοχή της Συρίας μόνοι τους, χωρίς τη βοήθεια της χώρας του.

«Από δω και πέρα, θα πολεμάμε μόνο σε πολέμους που συμφέρουν εμάς και θα πολεμάμε μόνο για να νικήσουμε. Τουρκία, Ευρώπη, Συρία, Ιράν, Ιράκ, Συρία, Ρωσία και Κούρδοι, θα πρέπει να χειριστούν την κατάσταση μόνοι τους και το τι θέλουν να κάνουν με τους μαχητές του ISIS που έχουμε πιάσει στη γειτονιά τους. Ολοι μισούν τον ISIS, είναι εχθροί του εδώ και χρόνια. Εμείς είμαστε 7.000 μίλια μακριά και θα συντρίψουμε τον ISIS ξανά αν μας πλησιάσει!», έγραψε ο Ντόναλντ Τραμπ στο Twitter, το μεσημέρι της Δευτέρας (ώρα Ελλάδας).

«Οι ΗΠΑ θα έπρεπε να μείνουν στη Συρία 30 ημέρες, αυτό ήταν πριν χρόνια. Μείναμε και πολεμήσαμε χωρίς στόχο. Οταν έφτασα στην Ουάσινγκτον, ο ISIS έκανε ό,τι ήθελε στην περιοχή. Γρήγορα κερδίσαμε 100% το Χαλιφάτο, συλλαμβάνοντας χιλιάδες μαχητές του, οι περισσότεροι από την Ευρώπη. Αλλά η Ευρώπη δεν τους ήθελε πίσω, είπαν κράτησέ τους εσύ Αμερική! Είπα “όχι, σας κάναμε μεγάλη χάρη και τώρα θέλετε να τους κρατήσουμε στις αμερικανικές φυλακές με τεράστιο κόστος. Είναι δικοί σας για να τους δικάσετε”. Είπαν ξανά, “ΟΧΙ”, σκεπτόμενοι ότι ως συνήθως ότι οι ΗΠΑ είναι πάντα το κορόιδο στο ΝΑΤΟ, στο εμπόριο, στα πάντα», συνέχισε ο Τραμπ.

«Οι Κούρδοι πολέμησαν στο πλευρό μας, αλλά μόνο αφού τους πληρώσαμε τεράστια ποσά και τους δώσαμε εξοπλισμό. Πολεμούν την Τουρκία εδώ και δεκαετίες. Απέτρεψα αυτή τη μάχη για τρία χρόνια τώρα, αλλά ήρθε η ώρα να απεμπλακούμε από αυτούς τους γελοίους Ατελείωτους Πολέμους, πολλοί από τους οποίους είναι ανάμεσα σε διαφορετικές φυλές, και να φέρουμε τον στρατό μας πίσω», είπε ο αμερικανός πρόεδρος, ολοκληρώνοντας το… διάγγελμά του.

Υπενθυμίζεται ότι νωρίτερα, ο Τραμπ είχε συνομιλήσει με τον τούρκο πρόεδρο και είχε δώσει το «OK» για εισβολή της Τουρκίας στη βόρεια Συρία, με στόχο τις κουρδικές δυνάμεις που δρουν στην περιοχή.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...