381
Ερντογάν και Τραμπ στη συνάντησή του τον περασμένο Ιούνιο στο πλαίσιο του G20 στην Οσάκα. Οι δυο τους τηλεφωνήθηκαν και τα συμφώνησαν –θα συναντηθούν μάλιστα τον Νοέμβριο | REUTERS/Kevin Lamarque

Ο Τραμπ τα βρήκε με τον Ερντογάν για τη Συρία – εγκαταλείπει τους Κούρδους στην τύχη τους

Protagon Team Protagon Team 7 Οκτωβρίου 2019, 09:43
Ερντογάν και Τραμπ στη συνάντησή του τον περασμένο Ιούνιο στο πλαίσιο του G20 στην Οσάκα. Οι δυο τους τηλεφωνήθηκαν και τα συμφώνησαν –θα συναντηθούν μάλιστα τον Νοέμβριο
|REUTERS/Kevin Lamarque

Ο Τραμπ τα βρήκε με τον Ερντογάν για τη Συρία – εγκαταλείπει τους Κούρδους στην τύχη τους

Protagon Team Protagon Team 7 Οκτωβρίου 2019, 09:43

Με ένα τηλεφώνημα μεταξύ των δύο προέδρων, Ντόναλντ Τραμπ και Ταγίπ Ερντογάν, οι ΗΠΑ έδωσαν ουσιαστικά τη συγκατάθεσή τους για την εισβολή της Τουρκίας στη βόρεια Συρία με στόχο τις κουρδικές δυνάμεις που δρουν στην περιοχή.

Η αιφνίδια αλλαγή γραμμής από την Ουάσινγκτον ουσιαστικά «αδειάζει» τους Κούρδους, σύμμαχους των ΗΠΑ στην περιοχή τα τελευταία χρόνια. Οι τελευταίες εξελίξεις θέτουν εν αμφιβόλω αυτή τη σχέση.

Αργά την Κυριακή, ο Ντόναλντ Τραμπ επικοινώνησε με τον ομόλογό του Ταγίπ Ερντογάν. Ο Λευκός Οίκος ανακοίνωσε ότι οι ένοπλες δυνάμεις των ΗΠΑ δεν θα υποστηρίξουν ούτε θα συμμετέχουν στην επιχείρηση (όπως την αποκαλεί η Τουρκία), ενώ κατά τη διάρκεια της διεξαγωγής της δεν θα βρίσκονται στη συγκεκριμένη περιοχή.

Οι δύο πρόεδροι συμφώνησαν να συναντηθούν τον Νοέμβριο στην Ουάσινγκτον, κατόπιν πρόσκλησης του Ντόναλντ Τραμπ.

Από την πλευρά της η Τουρκία ισχυρίζεται ότι με την στρατιωτική επιχείρηση θα δημιουργηθεί «ασφαλής ζώνη» στη βόρεια Συρία, θα εκκαθαριστούν τρομοκρατικά στοιχεία από την περιοχή των συνόρων και, τελικά, θα επιστρέψουν σύροι πρόσφυγες, χωρίς να τεθεί υπό αμφισβήτηση η συριακή εδαφική ακεραιότητα.

Την εισβολή είχε προαναγγείλει ο Ταγίπ Ερντογάν από το Σάββατο, λέγοντας ότι τα σχέδια είναι όλα έτοιμα και ότι η επιχείρηση είναι θέμα ημερών ή και ωρών. Από τις αναφορές του τούρκου προέδρου φαινόταν ότι η Αγκυρα θα προχωρούσε και χωρίς την έγκριση των ΗΠΑ.

Η Τουρκία χαρακτηρίζει τις κουρδικές Μονάδες Προστασίας του Λαού (YPG) «τρομοκρατική οργάνωση».

Ο Ταγίπ Ερντογάν εμφανιζόταν εξοργισμένος επειδή καθυστερούσε η εφαρμογή της συμφωνίας για τη δημιουργία «ζώνης ασφαλείας» που θα χωρίζει τα σύνορα της χώρας του από τα εδάφη των Κούρδων της Συρίας. Πέραν της απομάκρυνσης των YPG από τα σύνορα, ο Ερντογάν θεωρεί ότι με τη δημιουργία της «ζώνης ασφαλείας» θα καταστεί δυνατός ο επαναπατρισμός περίπου 2 εκατομμυρίων σύρων προσφύγων που ζολυν σήμερα στην Τουρκία.

Τι θα γίνει με τους μαχητές του ISIS

Η Τουρκία θα καταστεί υπεύθυνη για όλους τους μαχητές του ΙΚ στην περιοχή που έχουν αιχμαλωτιστεί την τελευταία διετία εάν κυριεύσει τη βόρεια Συρία, τονίζουν οι ΗΠΑ.

Η ανακοίνωση υπενθυμίζει ακόμη ότι οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις είχαν αρνηθεί την πρόταση της Ουάσινγκτον για να αναλάβουν την ευθύνη για όσους μαχητές του Ισλαμικού κράτους είχαν προέλθει από τις χώρες τους. Ο ΗΠΑ προσθέτουν ότι δεν σκοπεύουν να αναλάβουν τη διαχείριση της κράτησης των εν λόγω μαχητών, καθώς κάτι τέτοιο «θα μπορούσε να διαρκέσει πολλά χρόνια και να έχει μεγάλο κόστος για τους φορολογούμενους».

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...