737
Ντόναλντ Τραμπ και Τζούλιαν Ασάνζ. Ο πρόεδρος των ΗΠΑ έχει περάσει τρεις φάσεις μίσους-αγάπης-μίσους για τον ιδρυτή των WikiLeaks | CreativeProtagon

Τραμπ με καρέκλα vs Τραμπ χωρίς καρέκλα για WikiLeaks και Ασάνζ

Protagon Team Protagon Team 12 Απριλίου 2019, 12:15
Ντόναλντ Τραμπ και Τζούλιαν Ασάνζ. Ο πρόεδρος των ΗΠΑ έχει περάσει τρεις φάσεις μίσους-αγάπης-μίσους για τον ιδρυτή των WikiLeaks
|CreativeProtagon

Τραμπ με καρέκλα vs Τραμπ χωρίς καρέκλα για WikiLeaks και Ασάνζ

Protagon Team Protagon Team 12 Απριλίου 2019, 12:15

Το 2016, τον τελευταίο μήνα της προεκλογικής του εκστρατείας, ο Ντόναλντ Τραμπ γυρνούσε από μέρος σε μέρος δίνοντας ομιλίες, διακηρύσσοντας την αγάπη του για τα… WikiLeaks του Τζούλιαν Ασάνζ.

«Τρελαίνομαι να διαβάζω τα WikiLeaks», έλεγε στο Οχάιο. «Αυτά τα WikiLeaks είναι θησαυρός», έλεγε στο Μίσιγκαν. «WikiLeaks, αγαπώ τα WikiLeaks», έλεγε στην Πενσιλβάνια, πάντα μπροστά στις κάμερες και χιλιάδες κόσμου. Ηταν μόνο τρεις από τις 164 αναφορές του, σε 56 εκδηλώσεις,στα αγαπημένα του WikiLeaks, τα οποία φυσικά, λάτρευε γιατί είχαν βγάλει στη φόρα χιλιάδες email της αντιπάλου του Χίλαρι Κλίντον, συμβάλλοντας έτσι στην ήττα της.

Ερωτηθείς όμως, χθες, από δημοσιογράφους στον Λευκό Οίκο, στη διάρκεια της συνάντησής του με τον πρόεδρο της Νότιας Κορέας, ο Τραμπ έκανε μία ακόμα από τις αγαπημένες του επικές «κωλοτούμπες»: «Ποια WikiLeaks; Δεν ξέρω τίποτα για τα WikiLeaks, το θέμα δεν με αφορά».

Οπως γράφει η Guardian, η στροφή 180 μοιρών του αμερικανού προέδρου είναι χαρακτηριστική «της ξεδιάντροπης καιροσκοπίας και υποκρισίας του».

Ο Τραμπ στη χθεσινή συνάντηση με τον πρόεδρο της Νότιας Κορέας, Μουν Τζε-Ιν, όπου ρωτήθηκε για τον Τζούλιαν Ασάνζ (REUTERS)

Ο Μάθιου Μίλερ, πρώην στέλεχος στο αμερικανικό υπουργείο Δικαιοσύνης είναι καταπέλτης κατά του Τραμπ: «Η ηθική του πάντα διαμορφώνεται ανάλογα με την περίσταση και έτσι δεν εκπλήσσομαι που τώρα κάνει ότι δεν ξέρει τίποτα. Δεν τον ενδιαφέρει η δεοντολογία σε καμία περίπτωση, παρά μόνο ό,τι τον συμφέρει. Είναι πολύ απλά τα πράγματα».

Τα συναισθήματα του Τραμπ για τον Ασάνζ αλλάζουν κατά περίσταση. Το 2010, όταν τα WikiLeaks δημοσίευσαν 250.000 απόρρητα έγγραφα από αμερικανικές πρεσβείες σε όλο τον κόσμο, σε συνεργασία με πολλά ΜΜΕ, οι Ρεπουμπλικάνοι εξοργίστηκαν μαζί του και ο Τραμπ είπε: «Είναι αισχρό. Θα έπρεπε να τιμωρηθεί με τη θανατική ποινή».

Εξι χρόνια αργότερα, τα πράγματα ήταν εντελώς διαφορετικά. Ο Τραμπ χρησιμοποίησε τα WikiLeaks προς όφελός του στην προεκλογική του εκστρατεία, και μάλιστα τα ενθάρρυνε να δημοσιεύσουν email των Δημοκρατικών, τα οποία είχαν υποκλέψει οι ρωσικές μυστικές υπηρεσίες.

Ο Τζούλιαν Ασάνζ, μιλά σε δημοσιογράφους από το μπαλκόνι της πρεσβείας του Ισημερινού, τον Μάιο του 2017

Τον Ιούλιο του 2016, αποκάλυψαν υλικό από την Εθνική Επιτροπή των Δημοκρατικών που ήταν εμφανές ότι είχαν στόχο να ντροπιάσουν την Χίλαρι Κλίντον την παραμονή του συνεδρίου του κόμματος. Τον Οκτώβριο, mail που είχαν υποκλαπεί από τον υπεύθυνο της προεκλογικής εκστρατείας της Κλίντον, Τζον Ποντέστα, δημοσιεύθηκαν λίγα λεπτά μετά την προβολή ενός βίντεο στο οποίο ο Τραμπ περηφανευόταν ότι «χουφτώνει» τις γυναίκες.

Τότε, ο Τραμπ όχι μόνο λάτρευε τα WikiLeaks και μιλούσε καθημερινά για αυτά δημοσίως, αλλά είχε κρεμάσει και πόστερ του Ασάνζ σε αίθουσα στο αρχηγείο της εκστρατείας του.

Μυστήριο εξακολουθεί να καλύπτει τη σχέση ανάμεσα στην εκστρατεία του, τα WikiLeaks και τη Ρωσία. Στο παρασκήνιο, ο γιος του, Ντόναλντ Τραμπ Τζούνιορ, βρισκόταν σε απευθείας επικοινωνία με τα WikiLeaks, στο τελευταίο στάδιο της προκλογικής εκστρατείας του 2016.

Ο Ρότζερ Στόουν, στενός συνεργάτης του Τραμπ και άνθρωπος για τις βρόμικες δουλειές, επανηλειμμένα είχε περηφανευθεί για τις διασυνδέσεις του με τα WikiLeaks και για το ότι γνώριζε από πριν τι θα δημοσιεύσουν. Τον περασμένο Ιανουάριο, ο ειδικός εισαγγελέας Ρόμπερτ Μόλερ απήγγειλε κατηγορίες εναντίον του Στόουν για παρεμπόδιση της έρευνας, για ψευδή κατάθεση και για ενόχληση μαρτύρων.

Ο Στόουν βρισκόταν σε επαφή με τον φίλο του Τζερόμ Κόρσι, έναν συντηρητικό ακτιβιστή και συνωμοσιολόγο, για τα WikiLeaks, τους τελευταίους μήνες πριν τις εκλογές. Ο Κόρσι υπερασπίστηκε τον φίλο του, καταθέτοντας ότι αυτός και όχι ο Στόουν ήταν η πηγή ενός tweet, τον Αύγουστο του 2016, που προέβλεπε ότι σύντομα θα έρθει το τέλος του Ποντέστα.

Ο Ρότζερ Στόουν έξω από το ομοσπονδιακό δικαστήριο της Ουάσινγκτον, τον Μάρτιο

Οσο για τον ίδιο τον Ασάνζ, όταν είχε ερωτηθεί, το 2016, ποιον προτιμά για πρόεδρο, την Κλίντον ή τον Τραμπ, είχε δηλώσει: «Με ρωτάς, αν προτιμώ τη χολέρα ή τη γονόρροια».

Μετά την εκλογή του, ο Τραμπ, άλλαξε στάση και άρχισε να ξεχνά την λατρεία του για τα WikiLeaks. Το 2017, τον ρώτησαν αν έπρεπε να συλληφθεί ο Ασάνζ και αυτός απάντησε: «Δεν εμπλέκομαι σε αυτή την απόφαση, αλλά αν θέλουν να το κάνουν, δεν έχω πρόβλημα».

Οι Δημοκρατικοί στο μεταξύ, περιμένουν την δημοσίευση της πλήρους έρευνας του Μόλερ για να δουν αν έχουν βρεθεί αποδείξεις για συνεργασία των WikiLeaks με την προεκλογική εκστρατεία του Τραμπ και τους Ρώσους.

Δείτε το βίντεο της Guardian, με τις δημόσιες εκδηλώσεις λατρείας το 2016, και ψυχρής αδιαφορίας, το 2019, του Τραμπ για τα WikiLeaks:

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...