344
Ο αντιπρόεδρος της Samsung | Kim Do-hoon/Yonhap via REUTERS

Τον διάδοχο της Samsung ακουμπά το σκάνδαλο στη Νότια Κορέα

Protagon Team Protagon Team 16 Ιανουαρίου 2017, 13:34
Ο αντιπρόεδρος της Samsung
|Kim Do-hoon/Yonhap via REUTERS

Τον διάδοχο της Samsung ακουμπά το σκάνδαλο στη Νότια Κορέα

Protagon Team Protagon Team 16 Ιανουαρίου 2017, 13:34

Ξεκίνησε από τη στενή φίλη της προέδρου, άγγιξε και την ίδια την πρόεδρο Παρκ Γκέουν-χιε  σε σημείο να οδηγήσει στην οιωνεί καθαίρεσή της, και τώρα το σκάνδαλο των παράνομων χρηματοδοτήσεων έφτασε στο πρόσωπο ενός από τους πιο σημαντικούς επιχειρηματίες της χώρας.

Οι εισαγγελικές αρχές στη Νότια Κορέα ζήτησαν την έκδοση εντάλματος σύλληψης για τον διάδοχο της Samsung, τον Τζέι Υ. Λι.

Ο 48χρονος επιχειρηματίας αντιμετωπίζει κατηγορίες για δωροδοκία, υπεξαίρεση πόρων εταιρείας και ψευδορκία.

Την περασμένη εβδομάδα, όταν απλά οι αρχές των θεωρούσαν απλά ύποπτο, είχε δώσει μαραθώνια κατάθεση για την υπόθεση.

Αν οι δικαστικές αρχές επικυρώσουν το αίτημα, η σύλληψη του Λι θα είναι η πρώτη σύλληψη επιχειρηματία που σχετίζεται με το σκάνδαλο.

Οι εισαγγελείς ερευνούν αν η υποστήριξη της Samsung προς εταιρείες και ιδρύματα της Τσόι συνδέεται με την απόφαση της Εθνικής Υπηρεσίας Συντάξεων να εγκρίνει το 2015 τη συγχώνευση αξίας 8 δισεκατομμυρίων δολαρίων δύο θυγατρικών εταιρειών της Samsung.

Ηδη τη Δευτέρα απαγγέλθηκαν κατηγορίες για κατάχρηση εξουσίας και ψευδορκία εναντίον του επικεφαλής της υπηρεσίας Μουν Χιούνγκ-πίο. Είχε συλληφθεί τον Δεκέμβριο αφού παραδέχθηκε ότι ζήτησε από την υπηρεσία να υποστηρίξει την συγχώνευση όταν ο ίδιος ήταν υπουργός Υγείας και επιβλέπων της υπηρεσίας.

Η Samsung κατηγορείται ότι έκανε δωρεές σε μη κερδοσκοπικά ιδρύματα τα οποία διαχειριζόταν από την Τσόι Σουν-σιλ, την στενή φίλη της προέδρου. Το αντάλλαγμα ήταν διευκολύνσεις από την πλευρά της κυβέρνησης.

Για την εταιρεία το ένταλμα ήταν «μια εξέλιξη που είναι δύσκολο να κατανοήσει κανένας». Παραδέχονται ότι θα έχει αρνητικές επιπτώσεις στην εικόνα της, αλλά τονίζουν ότι προέχει η Δικαιοσύνη.

Εξαιτίας του σκανδάλου έχουν κινηθεί οι διαδικασίες καθαίρεσης της προέδρου Παρκ. Τους επόμενους μήνες το Ανώτατο Δικαστήριο θα αποφασίσει για τον αν η Παρκ θα πρέπει να απομακρυνθεί οριστικά από την εξουσία. Ως τότε την αναπληρώνει σε πολλά από τα καθήκοντα ο πρωθυπουργός.

Ο Λι, 48 ετών σήμερα, είναι αντιπρόεδρος της Samsung Electronics, αλλά τυπικά είναι ο διευθύνων της εταιρείας από το 2014 όταν ο πατέρας του, ο πρόεδρος της εταιρείας Λι Κουν-Χι, υπέστη έμφραγμα.

Η εταιρεία, ένας από τους γίγαντες των ηλεκτρονικών, έχει ιδρυθεί από τον παππού του Λι. Σήμερα ο τζίρος της φτάνουν σχεδόν το 15% του ΑΕΠ της χώρας.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...