331
Ο Κιμ Γιονγκ-ουν, ηγέτης του πιο απομονωμένου κράτους της Γης. Θα ακούει και αυτός BBC; | REUTERS/KCNA

Το BBC επεκτείνεται στη Βόρεια Κορέα

Protagon Team Protagon Team 16 Νοεμβρίου 2016, 08:10
Ο Κιμ Γιονγκ-ουν, ηγέτης του πιο απομονωμένου κράτους της Γης. Θα ακούει και αυτός BBC;
|REUTERS/KCNA

Το BBC επεκτείνεται στη Βόρεια Κορέα

Protagon Team Protagon Team 16 Νοεμβρίου 2016, 08:10

Σε ένα από τα πιο αφιλόξενα περιβάλλοντα για τη δημοσιογραφία ετοιμάζεται να επεκταθεί το BBC, η διεθνής υπηρεσία του οποίου σύντομα θα αρχίσει εκπομπές (και) για τη Βόρεια Κορέα, το πιο σταλινικό κράτος της Γης, που ζει σε καθεστώς διεθνούς απομόνωσης υπό τη σιδηρά πυγμή του νεαρού ηγέτη Κιμ Γιονγκ-ουν.

Ενόψει της συμπλήρωσης 100 ετών από την έναρξη λειτουργίας της θρυλικής Διεθνούς Υπηρεσίας (World Service), τα οποία συμπληρώνονται το 2022, το BBC σκοπεύει να επεκταθεί σε 11 νέες γλώσσες, κυρίως ασιατικές και αφρικανικές. Σχεδιάζει ακόμη να διπλασιάσει τον αριθμό των δυνητικών ακροατών σε 500 εκατομμύρια τα επόμενα χρόνια, όπως σημειώνει ο Guardian.

Χαρακτηρίζοντας τη World Service «κόσμημα του στέμματος» για το BBC, ο γενικός διοικητής του οργανισμού Τόνι Χολ μίλησε για μια ιστορική ημέρα που θα φέρει «την ανεξάρτητη, αμερόληπτη δημοσιογραφία μας και την παγκοσμίου επιπέδου ψυχαγωγία σε μισό δισεκατομμύριο ανθρώπους σε όλο τον κόσμο».

Τα σχεδία για την επέκταση περιλαμβάνουν μεταξύ άλλων μεγαλύτερη έμφαση στις ειδήσεις στα ρωσικά, όπως και ανανεωμένη ιστοσελίδα σε αυτή τη γλώσσα, αλλά και δελτία που θα απευθύνονται στην κορεατική χερσόνησο.

Να υπενθυμίσουμε ότι η World Service είχε και ελληνικό πρόγραμμα που προσέφερε μεγάλες υπηρεσίες κατά τη διάρκεια του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου και της χούντας, καταργήθηκε όμως το 2005.

Οι εκπομπές, που θα αρχίσουν το 2017, θα στοχεύουν περισσότερο στους νέους και τις γυναίκες.

Το αν και το κατά πόσο θα μπορέσει το BBC να ανταγωνιστεί την προπαγανδιστική μηχανή στη Βόρεια Κορέα είναι ένα ερώτημα που για την ώρα δεν έχει απάντηση.

Η επέκταση των δραστηριοτήτων, που έχει τη στήριξη και τη χρηματοδότηση της κυβέρνησης με περί τα 300 εκατ. λίρες, φαίνεται μάλλον αμφιλεγόμενη, πόσο μάλλον όταν γίνεται να σε χώρες όπως η Ρωσία και, ακόμα περισσότερο, η Βόρεια Κορέα που ελέγχουν στενότατα τα μέσα ενημέρωσης και είναι καχύποπτες με τα ξένα.

Θυμίζει δε κάπως τον προπαγανδιστικό πόλεμο κατά την διάρκεια του Ψυχρού Πολέμου όταν το BBC, η Voice of America και το Radio Free Europe έδιναν έμφαση σε εκπομπές που απευθύνονταν στο ανατολικό, σοβιετοκρατούμενο μπλοκ. Και βέβαια την ίδια τη Σοβιετική Ενωση.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...