427
Διαδηλωτές στη Νότια Κορέα φορούν μάσκες με τα πρόσωπα των δύο γυναικών, ζητώντας την καταδίκη τους και την παραίτηση της προέδρου | REUTERS/Kim Hong-Ji

Η φίλη «πριονίζει» την καρέκλα της προέδρου της Νότιας Κορέας

Protagon Team Protagon Team 1 Νοεμβρίου 2016, 13:11
Διαδηλωτές στη Νότια Κορέα φορούν μάσκες με τα πρόσωπα των δύο γυναικών, ζητώντας την καταδίκη τους και την παραίτηση της προέδρου
|REUTERS/Kim Hong-Ji

Η φίλη «πριονίζει» την καρέκλα της προέδρου της Νότιας Κορέας

Protagon Team Protagon Team 1 Νοεμβρίου 2016, 13:11

Το μέλλον της προέδρου της Νότιας Κορέας, Παρκ Γκουέν-χιε, δείχνει μάλλον αβέβαιο, καθώς οι πολίτες ζητούν όλο και πιο έντονα την παραίτησή της. Αιτία, όσα αποκαλύφθηκαν το τελευταίο διάστημα για τη στενή της φίλη Τσόι Σουν-σιλ. Σύμφωνα με δημοσίευμα του Guardian, η Τσόι φαίνεται να εκμεταλλεύτηκε τη φιλία την με την πρόεδρο, ώστε να αποκτήσει… αδικαιολόγητη πρόσβαση σε απόρρητα έγγραφα και κυβερνητικές υποθέσεις.

Το σκάνδαλο ξέσπασε τον περασμένο μήνα, όταν έγινε γνωστό πως η πρόεδρος Παρκ είχε μοιραστεί σημαντικά έγγραφα με την επί 40 χρόνια της φίλη της, που, κατά τις δηλώσεις της προέδρου, μοναδικό σκοπό είχε να την συμβουλεύσει σχετικά με τις ομιλίες της πριν από τις προεδρικές εκλογές του 2012.

Οι οργισμένες αντιδράσεις ήταν θέμα χρόνου. Το σαββατοκύριακο που πέρασε η αντιπολίτευση έστησε συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας ζητώντας απερίφραστα την παραίτηση της Παρκ. Παράλληλα η Τσόι επέστρεψε στη Νότια Κορέα από τη Γερμανία, όπου διέμενε το τελευταίο διάστημα, προκειμένου να απαντήσει σε ερωτήσεις ανακριτών.

Εμφανίστηκε τη Δευτέρα έξω από τα γραφεία των εισαγγελέων, όπου προσπάθησε να κρυφτεί από τις κάμερες φορώντας καπέλο και καλύπτοντας το πρόσωπό της.

2016-10-25T091654Z_1350347534_S1AEUIZBTMAA_RTRMADP_3_SOUTHKOREA-POLITICS
Η πρόεδρος Παρκ Γκουέν-χιε στη δημόσια απολογία της στη Σεούλ, την περασμένη Τετάρτη (REUTERS)

Η Παρκ, σε δημόσια απολογία της, την περασμένη Τετάρτη, ζήτησε συγγνώμη για το γεγονός πως η φίλη της απέκτησε πρόσβαση σε προσχέδια των ομιλιών της, έσπευσε ωστόσο να ξεκαθαρίσει πως σε καμία περίπτωση δεν έτυχε ιδιαίτερης πολιτικής μεταχείρισης, ούτε ωφελήθηκε οικονομικά.

Εξήγησε πως μοιράστηκε μαζί της κάποια κομμάτια από τους λόγους της κατά τους πρώτους μήνες της προεδρίας. Δεν έπεισε όμως – βρίσκεται υπό έντονη πίεση να παραιτηθεί ενώ για την Τσόι, που βρίσκεται στο κέντρο της πολιτικής θύελλας, η αντιπολίτευση ζητά τη σύλληψή της.

Η εισαγγελία έχει προγραμματίσει ενδελεχή έρευνα, δεν έχουν ακόμα ακουστεί κατηγορίες από επίσημα χείλη, αλλά το πολιτικό πλήγμα είναι αξιοσημείωτο. Για πρώτη φορά στη διάρκεια της πενταετούς θητείας της, η υποστήριξη προς την Παρκ είναι τόσο χαμηλή. Σύμφωνα με πρόσφατη δημοσκόπηση, το 40% των πολιτών ζητά να παραιτηθεί ή να δικαστεί.

2016-10-25T091657Z_268679252_S1AEUIZBTPAA_RTRMADP_3_SOUTHKOREA-POLITICS
Η πρόεδρος Παρκ Γκουέν-χιε στη δημόσια απολογία της στη Σεούλ, την περασμένη Τετάρτη (REUTERS)

Η Παρκ εξακολουθεί να αμύνεται, τονίζοντας πως η Τσόι είναι «μια καλή φίλη που την βοήθησε σε μια δύσκολη περίοδο». Η φιλία τους ξεκινά από τη δεκαετία του 1970, όμως έγινε ακόμα πιο ισχυρή όταν πέθανε ο πατέρας της Τσόι, το 1998.

Τώρα, είναι σειρά των εισαγγελέων να αποφανθούν αν και κατά πόσο η συμπεριφορά της Παρκ ήταν παραβατική και αν, εν τέλει, η σχέση της με την Τσόι θα της στερήσει την προεδρία.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...