440
Φίλοι του Κώστα Βεργόπουλου τον αποχαιρετούν | ΑΠΕ-ΜΠΕ

To τελευταίο «αντίο» στον Κώστα Βεργόπουλο

Protagon Team Protagon Team 18 Νοεμβρίου 2017, 19:19
Φίλοι του Κώστα Βεργόπουλου τον αποχαιρετούν
|ΑΠΕ-ΜΠΕ

To τελευταίο «αντίο» στον Κώστα Βεργόπουλο

Protagon Team Protagon Team 18 Νοεμβρίου 2017, 19:19

Στο Α’ Νεκροταφείο βρέθηκαν φίλοι και συγγενείς για να αποχαιρετήσουν τον διανοούμενο και πανεπιστημιακό, Κώστα Βεργόπουλο, ο οποίος απεβίωσε στις 9 Νοεμβρίου σε ηλικία 75 ετών.

Την οδύνη της για την απώλεια του Κώστα Βεργόπουλου εξέφρασε στον επικήδειο η Νίνα Κασιμάτη, τονίζοντας, αναφερόμενη στις βαθυστόχαστες συζητήσεις που είχε ο Βεργόπουλος με τους μαθητές του στους οποίους μεταλαμπάδευε τις εμπειρίες του από όλο τον κόσμο, καθώς ταξίδευε συνεχώς, ότι ο εκλιπών υπήρξε ένας οργανικός διανοούμενος που πάντα αντιτάχθηκε στην αυθαιρεσία οποιασδήποτε εξουσίας.

«Επαναστάτησε τα επαναστατημένα και δασκάλεψε τα αδασκάλευτα», είπε ο εκ των στενών του φίλων, πανεπιστημιακός Κώστας Ζουράρις, υπογραμμίζοντας «όσοι ακούσουν την φωνή του θα ζήσουν». Το παρών στην κηδεία έδωσε και ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας.

Ï ðñùèõðïõñãüò ÁëÝîçò Ôóßðñáò ìáæß ìå óõããåíåßò, ößëïõò, ðïëéôéêïýò êáé ðëÞèïò êüóìïõ ðáñáâñÝèçêå óôçí êçäåßá ôïõ êáèçãçôÞ Êþóôá Âåñãüðïõëïõ óôï ¢ íåêñïôáöåßï ôçò ÁèÞíáò, ÓÜââáôï 18 Íïåìâñßïõ 2017. ÁÐÅ-ÌÐÅ/ÁÐÅ-ÌÐÅ/ÁËÅÎÁÍÄÑÏÓ ÂËÁ×ÏÓ
Στο Α’ Νεκτροταφείο βρέθηκε και ο Αλέξης Τσίπρας

«Διανοούμενο, δάσκαλο, αγωνιστή και αμετανόητο εραστή της δυναμικής της κοινωνίας» χαρακτήρισε τον Κώστα Βεργόπουλο ο δεύτερος εκ των στενών του φίλων, πανεπιστημιακός Μάκης Καβουριάρης, ο οποίος αναφέρθηκε και σε πλευρές του θεωρητικού έργου του Βεργόπουλου, αλλά και στα πλούσια βιώματα που είχαν, ως αναπόσπαστο τμήμα της κοινωνικής εμπειρίας, ζώντας και εργαζόμενοι στο Παρίσι. Τόνισε μάλιστα ότι ο Κ. Βεργόπουλος βίωσε τη ζωή του «ως μια συναρπαστική περιπέτεια δίπλα στους μόνιμα ηττημένους».

Ως ακούραστο αγωνιστή υπέρ των δικαιωμάτων των καταπιεζομένων χαρακτήρισε τον Κ. Βεργόπουλο ο πανεπιστημιακός Κώστας Μελάς, προσθέτοντας στη συναρπαστική περιπέτεια που ήταν η ζωή του εκλιπόντος και τη διάσταση της «ιστορικής και φιλοσοφικής μελαγχολίας», αλλά χωρίς πικρία για τις «συναντήσεις με την ιστορία» που δεν πραγματοποιήθηκαν.

Óõããåíåßò, ößëïé, ðïëéôéêïß êáé ðëÞèïò êüóìïõ ðáñáâñÝèçêå óôçí êçäåßá ôïõ êáèçãçôÞ Êþóôá Âåñãüðïõëïõ óôï ¢ íåêñïôáöåßï ôçò ÁèÞíáò, ÓÜââáôï 18 Íïåìâñßïõ 2017. ÁÐÅ-ÌÐÅ/ÁÐÅ-ÌÐÅ/ÁËÅÎÁÍÄÑÏÓ ÂËÁ×ÏÓ
Ηταν όλοι εκεί

Αναφέρθηκε στην βαθιά πεποίθηση του Κ. Βεργόπουλου ότι η πραγματικότητα δεν διαμορφώνεται από θεωρίες αλλά από την κοινωνική δυναμική «των κάτω» καθώς και στην άποψή του ότι μόνο η αυτογνωσία της κοινωνίας μπορεί να προκαλέσει αυτή τη δυναμική.

Η ανθρωπιά ήταν εκείνο που με μια λέξη χαρακτήριζε τον Βεργόπουλο, τόνισε ο τρίτος εκ των στενών του φίλων, πανεπιστημιακός Κωνσταντίνος Τσουκαλάς, προσθέτοντας ότι μιλούσε απλά, χωρίς έπαρση και εντυπωσίαζε η ακεραιότητα, το βάθος και η ευστοχία της σκέψης του.

«Ο Βεργόπουλος απέρριπτε τα κατεστημένα δόγματα, ήταν σκληρός στις απόψεις του, αλλά γενναιόδωρος και ανεκτικός με όσους δεν τις συμμερίζονταν» είπε ο κ. Τσουκαλάς.

Στην κηδεία εκτός από τον κ. Τσίπρα βρέθηκαν και πολλά μέλη της κυβέρνησης όπως ο πρόεδρος της Βουλής, Νίκος Βούτσης και πλήθος εκπροσώπων του πολιτικού κόσμου της χώρας

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News