308
O εκπρόσωπος εξέφρασε τη βαθιά ανησυχία της Ουάσινγκτον για τις πληροφορίες ότι η Τουρκία συνεχίζει τις προσπάθειες για να θέσει τους S-400 σε λειτουργία | TASS/Vitaly Nevar

Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ απειλεί με κυρώσεις την Τουρκία για τους S-400

Protagon Team Protagon Team 7 Οκτωβρίου 2020, 09:18
O εκπρόσωπος εξέφρασε τη βαθιά ανησυχία της Ουάσινγκτον για τις πληροφορίες ότι η Τουρκία συνεχίζει τις προσπάθειες για να θέσει τους S-400 σε λειτουργία
|TASS/Vitaly Nevar

Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ απειλεί με κυρώσεις την Τουρκία για τους S-400

Protagon Team Protagon Team 7 Οκτωβρίου 2020, 09:18

Tην ενόχλησή του για την απόκτηση (και πλέον ενεργοποίηση) των ρωσικών S-400 από την Τουρκία εξέφρασε για μία ακόμη φορά το Στέιτ Ντιπάρτμεντ, με δήλωση του εκπροσώπου του.

Το θέμα των S-400 συνεχίζει να επιβαρύνει τις αμερικανοτουρκικές σχέσεις και το ΝΑΤΟ, σημείωσε ο εκπρόσωπος του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών, επισημαίνοντας ταυτόχρονα ότι οι κυρώσεις εν δυνάμει του CAATSA (Νόμος για την Αντιμετώπιση των Αντιπάλων της Αμερικής Μέσω Κυρώσεων) παραμένουν στο τραπέζι.

Είχε προηγηθεί δημοσίευμα του Bloomberg, σύμφωνα με το οποίο οι τουρκικές αρχές έστειλαν ένα τμήμα της συστοιχίας των S-400 στη Σινώπη της Μαύρη Θάλασσα. Πηγή την οποία επικαλείται το Bloomberg δήλωσε ότι η Αγκυρα σχεδιάζει να πραγματοποιήσει μια πρώτη δοκιμή της συστοιχίας εντός της επόμενης εβδομάδας. Η ίδια πηγή διευκρίνισε ότι δεν θα υπάρξει ενεργοποίηση των μπαταριών του συστήματος, αλλά δοκιμή του εξοπλισμού, ενώ θα διαπιστωθεί και η ετοιμότητα του προσωπικού, το οποίο θα αναλάβει τη λειτουργία των S-400.

«Είμαστε ενήμεροι για τις πληροφορίες (περί μεταφοράς τμήματος της συστοιχίας των S-400 στη Σινώπη στη Μαύρη Θάλασσα για να γίνουν οι πρώτες δοκιμές την επόμενη εβδομάδα). Συνεχίζουμε να διαφωνούμε πολύ έντονα με την αγορά των ρωσικών αντιαεροπορικών πυραύλων S-400 από την Τουρκία και είμαστε βαθύτατα ανήσυχοι από τις πληροφορίες ότι η Τουρκία συνεχίζει τις προσπάθειες για να θέσει τους S-400 σε λειτουργία», τόνισε για να προσθέσει:

«Η αποπομπή της Τουρκίας από το πρόγραμμα των F-35, ως απάντηση στην αγορά των S-400, σηματοδότησε τη σοβαρότητα με την οποία η κυβέρνηση των ΗΠΑ αντιμετωπίζει αυτό το θέμα.

»Εξακολουθούμε να τονίζουμε στα ανώτατα δυνατά επίπεδα ότι η αγορά των S-400 παραμένει μεγάλο εμπόδιο στις διμερείς σχέσεις και στο ΝΑΤΟ ενώ δημιουργεί τον κίνδυνο για πιθανές κυρώσεις λόγω του νόμου CAATSA. Είμαστε βέβαιοι ότι ο πρόεδρος (της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ) Ερντογάν και οι ανώτεροι αξιωματούχοι του αντιλαμβάνονται τη θέση μας».

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...