551
| ΥΠΕΘΑ/ΔΝΣΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ

Η Τουρκία ενεργοποίησε τους ρωσικούς S-400 κατά των ελληνικών F-16

Protagon Team Protagon Team 5 Οκτωβρίου 2020, 11:02
|ΥΠΕΘΑ/ΔΝΣΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ

Η Τουρκία ενεργοποίησε τους ρωσικούς S-400 κατά των ελληνικών F-16

Protagon Team Protagon Team 5 Οκτωβρίου 2020, 11:02

Πώς αποφάσισε ο Μάικ Πομπέο να επισκεφτεί ξαφνικά την Ελλάδα, αγνοώντας την Τουρκία; Τι συνέβη και έκανε τον αμερικανό υπουργό Εξωτερικών να μεταβεί στη Λευκωσία, αδιαφορώντας για τον Ακιντζί και τους άλλους Τουρκοκύπριους; Αυτό το εντυπωσιακό φλερτ του επικεφαλής του Στέιτ Ντιπάρτμεντ με την Ελλάδα έχει κατά κάποιους την εξήγησή του σε ένα συμβάν στα τέλη του περασμένου Αυγούστου, σε μια ενέργεια της Αγκυρας που έκανε την αμερικανική διπλωματία να συνειδητοποιήσει ότι ο Ταγίπ Ερντογάν δεν είναι αξιόπιστος σύμμαχος –τουναντίον είναι επικίνδυνος.

Οπως αποκάλυψε ο Βασίλης Νέδος στο ρεπορτάζ του στην «Καθημερινή της Κυριακής», οι Αμερικανοί διάβασαν μια σαφή απειλή κατά του ΝΑΤΟ, κατά του κύρους της στρατιωτικής μηχανής τους και βεβαίως κατά της σταθερότητας στην Ανατ. Μεσόγειο, στις πληροφορίες για χρήση από πλευράς της Τουρκίας των ρωσικών S-400 εναντίον των ελληνικών (πλην όμως αμερικανικής κατασκευής) F-16. Αυτό συνέβη στις 27 Αυγούστου. Με βάση το ρεπορτάζ, υπάρχουν στοιχεία ότι η Τουρκία ενεργοποίησε τους ρωσικούς επιθετικούς αντιαεροπορικούς πυραύλους S-400 και τους έστρεψε εναντίον της ελληνικής Πολεμικής Αεροπορίας.

Εχοντας δει το το γόητρό της να καταρακώνεται μετά τα περιστατικά με τη φρεγάτα «Λήμνος» και το «Kemal Reis» (εδώ) και με την πτήση των ελληνικών μαχητικών στην Κύπρο (εδώ), η Αγκυρα φέρεται ότι ενεργοποίησε τα ραντάρ του ρωσικού πυραυλικού της σύστηματος, προκειμένου να εντοπίσει (κατά την επιστροφή τους) τα ελληνικά F-16 που πέταξαν στην Κύπρο (από την Κρήτη) και προσγειώθηκαν στο αεροδρόμιο της Πάφου για να πάρουν μέρος στην κοινή αεροπορική άσκηση Ελλάδας – Κύπρου – Γαλλίας – Ιταλίας, στο τέλος του περασμένου Αυγούστου. Αντίστοιχη ενεργοποίηση του ρωσικού συστήματος επισημάνθηκε εναντίον αμερικανικών πολεμικών αεροσκαφών εφοδιασμού που συνόδευαν ελληνικά F-16 από την Κρήτη στην Ιορδανία.

H απειλή κατά ΝΑΤΟικών δυνάμεων επιτάχυνε το ταξίδι Πομπέο σε Κύπρο και Ελλάδα.

Γράφει το συγκεκριμένο ρεπορτάζ:

«Ενδείξεις ότι η Τουρκία ενεργοποίησε τα ραντάρ των αντιαεροπορικών συστημάτων S-400 προκειμένου να εντοπίσει ελληνικά, αμερικανικής κατασκευής, μαχητικά F-16 κατά την επιστροφή τους από την άσκηση “Ευνομία” στα ανοιχτά της Κύπρου στις 27 Αυγούστου 2020, φαίνεται ότι αποτέλεσαν τον κώδωνα κινδύνου που αφύπνισε την Ουάσιγκτον για την κατάσταση στην Ανατολική Μεσόγειο το προηγούμενο χρονικό διάστημα. Το συγκεκριμένο επεισόδιο ακολούθησε λίγες ημέρες μετά (12 Σεπτεμβρίου) η επίσκεψη του υπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ Μάικ Πομπέο στην Κυπριακή Δημοκρατία και λίγο αργότερα (27-29 Σεπτεμβρίου) στην Ελλάδα (Θεσσαλονίκη και Σούδα). Στην επιχείρηση της 27ης Αυγούστου η τουρκική αεράμυνα δεν είχε αντιληφθεί την ανάπτυξη των F-16 από τη βάση της Σούδας προς την Κύπρο και κατά την επιστροφή, είχε επιχειρηθεί, με βάση πληροφορίες της “Κ”, ο εντοπισμός (και όχι εγκλωβισμός) τους, με τη βοήθεια τουρκικού αεροσκάφους έγκαιρης προειδοποίησης και ελέγχου που είχε ως σκοπό τον εντοπισμό των ελληνικών μαχητικών. Η συνέχεια έγινε και τότε γνωστή, καθώς τα έξι F-16, με τη βοήθεια τεσσάρων ακόμη μαχητικών της Πολεμικής Αεροπορίας από τη βάση της Σούδας, ενεπλάκησαν με τουρκικά μαχητικά στην περιοχή νότια Ρόδου και ανατολικά Κρήτης. Τις επόμενες ημέρες το τουρκικό ιπτάμενο ραντάρ (Boeing 737 AEW&C) χρησιμοποιήθηκε και άλλες φορές με σκοπό τον εντοπισμό των ελληνικών μαχητικών.

Είναι απολύτως σαφές ότι το παιχνίδι της Αγκυρας με τους S-400 ενοχλεί την Ουάσιγκτον, η οποία και έχει απειλήσει με επιβολή των κυρώσεων (CAATSA) σε περίπτωση ενεργοποίησης των ρωσικής κατασκευής πυραύλων. Σύμφωνα με ορισμένες πληροφορίες μερίδας του αντιπολιτευόμενου τουρκικού Τύπου, από την Αγκυρα σχεδιάζεται γενική δοκιμή των συστημάτων S-400 στο πεδίο βολής της Σινώπης στη Μαύρη Θάλασσα».

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...