579
| Shutterstock / CreativeProtagon

Δύο ημέρες στο Μέγαρο – Τι έμαθα για το μέλλον

Κώστας Γιαννακίδης Κώστας Γιαννακίδης 20 Νοεμβρίου 2018, 21:19

Δύο ημέρες στο Μέγαρο – Τι έμαθα για το μέλλον

Κώστας Γιαννακίδης Κώστας Γιαννακίδης 20 Νοεμβρίου 2018, 21:19

Για δύο ημέρες ήμουν στο Μέγαρο Μουσικής, παρακολουθώντας το πρώτο, για την Ελλάδα, Singularity University Summit. Δεκαοκτώ ειδικοί παγκοσμίου κύρους παρουσίασαν στο ελληνικό ακροατήριο τις εξελίξεις και τα σενάρια που θα διαμορφώσουν το μέλλον, από την καθημερινότητα ως τη βιοτεχνολογία και τις μεταφορές.

Θα προσπαθήσω να σας δώσω ένα περίγραμμα όσων έμαθα.

Ζούμε σε έναν κόσμο όπου αυξάνεται ο πλούτος των λίγων, ενώ μειώνεται η ακραία φτώχεια. Αυξάνεται, όμως, η σχετική φτώχεια. Η παγκοσμιοποίηση επιτρέπει στους ανθρώπους, που βιώνουν τη σχετική φτώχεια, να συγκρίνουν τη ζωή τους με τη ζωή των πλουσίων. Αυτό δημιουργεί εντάσεις.

Τα βασικά πράγματα για την καθημερινή ζωή γίνονται πιο απλά, πιο γρήγορα και πιο φθηνά.

Η ικανότητα προσαρμογής είναι πλέον πιο σημαντική από τον βαθμό ευφυίας.

Η έννοια του μέσου όρου δεν έχει πλέον αξία σε έναν κόσμο που αγαπά το ακραίο. Τα καλύτερα και τα χειρότερα είναι μπροστά μας.

Η τεχνητή καρδιά που λειτουργεί για πάντα έχει κατασκευαστεί και δοκιμάζεται με επιτυχία σε γουρούνια. Αντίστοιχη πρόοδος έχει γίνει και σε άλλους τομείς της Ιατρικής.

Σε πολλούς τομείς που χρησιμοποιούν τεχνολογίες αιχμής, αυτό που τοποθετούμε στο μέλλον έχει ήδη συμβεί, απλώς δεν το γνωρίζουμε. Η τεχνολογία εξελίσσεται με τέτοια ταχύτητα ώστε καινοτομίες που μέχρι χθες ήταν στον χώρο της εικασίας, σήμερα βρίσκονται στη σφαίρα της πραγματικότητας. Όταν πλέον χρησιμοποιούνται φυτά στις μελέτες για την ανάπτυξη τεχνητών οργάνων, έχουμε υπερβεί τα όρια της επιστημονικής φαντασίας.

Η τεχνητή νοημοσύνη είναι ο βασικός προσδιοριστικός παράγοντας του μέλλοντος, από την καθημερινότητά ως την υγεία μας. Σε είκοσι χρόνια τα κινητά τηλέφωνα θα είναι πιο έξυπνα από τους κατόχους τους. Η προοπτική είναι κάποιες λειτουργίες τους να ενσωματωθούν, μέσω εμφυτευμάτων, στο ανθρώπινο κορμί. Η τεχνητή νοημοσύνη θα οδηγήσει σε μία επαναστατική αλλαγή στη φύση της ανθρώπινης εργασίας. Νέα επαγγέλματα θα δημιουργηθούν, αλλά και πολλά θα καταργηθούν.

Tο πρόβλημα δεν είναι ότι η Ελλάδα τα παρακολουθεί όλα αυτά απόσταση -και άλλες χώρες τα βλέπουν από μακριά. Το πρόβλημα είναι ότι δεν τα συζητά καν

Στο μέλλον ένα ρομπότ θα πληροφορεί τους ανθρώπους ότι δεν υπάρχει δουλειά για αυτούς. Το Βασικό Παγκόσμιο Εισόδημα θα είναι μία από τις βασικές συζητήσεις σε πλανητικό επίπεδο από το 2030 και μετά.

Οι αλγόριθμοι ήδη ελέγχουν βασικά στοιχεία της ζωής μας. Και γνωρίζουν πολλά για μας. Τα προσωπικά δεδομένα είναι το ορυκτό του μέλλοντος. Ο λόγος για τον οποίο η Google και η Apple σχεδιάζουν αυτοκίνητα είναι επειδή θέλουν να παρακολουθούν καλύτερα τη συμπεριφορά των ιδιοκτητών τους.

Οι αλγόριθμοι θα εξατομικεύουν ακόμα και λειτουργίες που σήμερα είναι κοινές για όλους. Η τιμή ενός προϊόντος θα αλλάζει, ανάλογα με τα δεδομένα σου, την ώρα απλώνεις το χέρι σου να το πάρεις. Ήδη υπάρχουν θεατρικά θεάματα που παρακολουθούν το πρόσωπο των θεατών και τους χρεώνουν με το γέλιο…

Η αυτοκινητοβιομηχανία θα είναι ένας από τους κλάδους που θα υποστούν τις μεγαλύτερες αλλαγές με την εισαγωγή των οχημάτων αυτόνομης οδήγησης. Οι άνθρωποι δεν θα αγοράζουν αυτοκίνητο, θα χρησιμοποιούν μόνο όταν το χρειάζονται.

Τα κρυπτονομίσματα θα απειλήσουν το συμβατικό τραπεζικό σύστημα δημιουργώντας νέες πηγές χρηματοδότησης της οικονομικής δραστηριότητας.

Εδώ συνήθως μπαίνει με μελαγχολικό, σχεδόν θεατρικό, τρόπο το ερώτημα: και η Ελλάδα; Ελάτε τώρα! Το πρόβλημα δεν είναι ότι η Ελλάδα τα παρακολουθεί όλα αυτά απόσταση -και άλλες χώρες τα βλέπουν από μακριά. Το πρόβλημα είναι ότι δεν τα συζητά καν, δεν υπάρχουν με κάποιον τρόπο στην κοινή ατζέντα. Είμαστε ικανοί να συζητήσουμε οποιαδήποτε ανοησία μίας εκκεντρικής προσωπικότητας, να τσαλαβουτάμε στη μιζέρια μας και να μη βλέπουμε την ουσία. Ο κόσμος αλλάζει με τρομακτικό τρόπο και εμείς εδώ ασχολούμαστε με τους μισθούς των παπάδων και τι θα κάνουν οι ΑΝΕΛ. Γυρίζουμε την πλάτη στο μέλλον.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...