886
O Λιονέλ Μέσι πανηγυρίζει στην αγκαλιά των συμπαικτών του το γκολ του εναντίον της Μπέτις στο ματς όπου συμπλήρωσε 500 συμμετοχές με την Μπαρτσελόνα | REUTERS/Stringer

Η μαγική χρονιά της Μπαρτσελόνα

Sportscaster Sportscaster 31 Δεκεμβρίου 2015, 13:36
O Λιονέλ Μέσι πανηγυρίζει στην αγκαλιά των συμπαικτών του το γκολ του εναντίον της Μπέτις στο ματς όπου συμπλήρωσε 500 συμμετοχές με την Μπαρτσελόνα
|REUTERS/Stringer

Η μαγική χρονιά της Μπαρτσελόνα

Sportscaster Sportscaster 31 Δεκεμβρίου 2015, 13:36

Την πεντακοσιοστή παράσταση της καριέρας του με τη φανέλα της Μπαρτσελόνα έδωσε, το βράδυ της Τετάρτης, ο Λιονέλ Μέσι. Οι συμπαίκτες του γιόρτασαν τον αργεντινό μάγο της μπάλας, όπως του έπρεπε: με ένα αξέχαστο ποδοσφαιρικό πάρτι στο «Καμπ Νου», που περιελάμβανε τέσσερα γκολ και πέντε δοκάρια.

Η άτυχη καλεσμένη ήταν η Μπέτις (4-0), η οποία θα πρέπει να έφυγε από το γήπεδο απορημένη: πού στον κόρακα το βρίσκουν το κέφι, αυτοί οι απίθανοι τύποι, να παίζουν έτσι διαβολεμένα σε (σχεδόν) κάθε τους ματς; Να μην τους αρκεί η νίκη, αλλά να θέλουν να κυριαρχήσουν, να προσφέρουν θέαμα, να αποδείξουν την ανωτερότητά τους… Λες και ο κόσμος τούς βλέπει για πρώτη φορά – ή για τελευταία! Ακόμη και ο προπονητής τους, ο Λουίς Ενρίκε, εξεπλάγη: «Δεν κουράζονται ποτέ να κερδίζουν…», είπε λίγο μετά τον αγώνα, με ανεπιτήδευτο θαυμασμό.

Αυτή τη φορά, το κίνητρό τους -εκτός από την ιδιαίτερη περίσταση του Μέσι- ήταν οι πέντε τίτλοι μέσα στο 2015, που συμπλήρωσαν προ ημερών με την κατάκτηση του Παγκοσμίου Κυπέλλου Συλλόγων. Πριν από το παιχνίδι έβγαλαν το νέο τους… ασημικό στον αγωνιστικό χώρο και το παρουσίασαν στον κόσμο δίπλα στα τέσσερα προηγούμενα: του Champions League, της Primera Division (το ισπανικό πρωτάθλημα), του Κυπέλλου Ισπανίας και του ευρωπαϊκού σούπερ καπ συλλόγων). Μόνο ένα τούς ξέφυγε: το ισπανικό σούπερ καπ, που το πήρε η Μπιλμπάο του Ερνέστο Βαλβέρδε. Τόσες κούπες μαζεμένες πάνω στο χορτάρι, ήταν σα να βρίσκεσαι σε… μπαζάαρ τροπαίων.

Σημειωτέον ότι η Μπαρτσελόνα, με την κατάκτηση του Σούπερ Καπ στη Γεωργία, τον περασμένο Αύγουστο, έγινε το πρώτο κλαμπ που έφτασε τους 19 ευρωπαϊκούς τίτλους, ξεπερνώντας τη Ρεάλ Μαδρίτης (18), τη Μίλαν (επίσης 18), και τις Λίβερπουλ, Γιουβέντους και Μπάγερν, που έχουν από 11.

Ακόμη και οι παίκτες της Μπέτις παρατάχθηκαν, κατά την είσοδο της Μπαρτσελόνα στο τερέν, και χειροκρότησαν ιπποτικά τους αντιπάλους τους. Ύστερα σκόπευαν να κάνουν τη ζωή των καταλανών δύσκολη, όμως ο διαιτητής Γκαρίδο -προτού συμπληρωθεί μισή ώρα αγώνα- «είδε» το πιο… ανύπαρκτο πέναλτι που σφυρίχτηκε τα τελευταία χρόνια στο ισπανικό πρωτάθλημα. Το εκτέλεσε ο Νεϊμάρ στο δοκάρι και, στην επαναφορά της μπάλας, ο Βέστερμαν την έστειλε στα δίχτυα της ομάδας του. Από το 1-0 κι έπειτα, το γήπεδο… έγειρε. Γκολ ο Μέσι, δυο γκολ ο Σουάρες, δεξί δοκάρι ο Νεϊμάρ, δύο φορές οριζόντιο (69′ 75′) σε απ’ ευθείας εκτελέσεις φάουλ ο Μέσι, κι άλλο οριζόντιο ο Ντάνι Αλβες.

Αυτός ο μικρός στο μάτι και τεράστιος στο ταλέντο ποδοσφαιριστής, ο οποίος μάς έκανε να δούμε την μπάλα αλλιώς, αφίχθη στη Βαρκελώνη μικρό παιδί, πριν από 20 χρόνια, και πρωτοσυστήθηκε με το ποδοσφαιρικό κοινό στις 16 Οκτωβρίου 2004

Το τελευταίο γκολ, το 4-0, ήταν το υπ’ αριθμόν 180 μέσα στο 2015 για την Μπαρτσελόνα, η οποία κατέρριψε το ρεκόρ (όλων των εποχών) επίτευξης τερμάτων σε ένα ημερολογιακό έτος, στην Ισπανία. Το κατείχε από πέρυσι η Ρεάλ Μαδρίτης, με 178. Από αυτά τα 180 γκολ, τα 136  (ποσοστό 78%) τα έχει πετύχει η «αγία τριάδα»: Μέσι, Σουάρες, Νεϊμάρ. Το δεύτερο γκολ, το 2-0, ήταν το νούμερο 424 του Μέσι σε 500 αγώνες!

Αυτός ο μικρός στο μάτι και τεράστιος στο ταλέντο ποδοσφαιριστής, ο οποίος μάς έκανε να δούμε την μπάλα αλλιώς, αφίχθη στη Βαρκελώνη μικρό παιδί, πριν από 20 χρόνια, και πρωτοσυστήθηκε με το ποδοσφαιρικό κοινό στις 16 Οκτωβρίου 2004. Ήταν το παρθενικό του παιχνίδι στην πρώτη ομάδα της «Μπάρτσα». Τι κατόρθωσε στα 499 ματς που ακολούθησαν, μέχρι χθες; Σκόραρε 424 γκολ (πολλά από αυτά, ασύλληπτα σε έμπνευση και εκτέλεση) και σάρωσε 26 τίτλους, και τέσσερις «Χρυσές Μπάλες» (που στις 16 Ιανουαρίου θα τις κάνει πέντε). Κι όλα αυτά, σε ηλικία 28 ετών…

Ομως, επειδή η ανθρώπινη αλήθεια είναι υποκειμενική και οι λέξεις μπορεί να υπερβάλλουν, ας αφήσουμε τους αριθμούς και τα στοιχεία να μιλήσουν γι’ αυτόν:

– Εχει κατακτήσει τέσσερα Τσάμπιονς Λιγκ, επτά πρωταθλήματα και τρία Κύπελλα Ισπανίας, τρία Παγκόσμια Κύπελλα Συλλόγων, τρία Σούπερ Καπ Ευρώπης και έξι Σούπερ Καπ Ισπανίας.

– Με τα 424 γκολ που έχει πετύχει, είναι μακράν ο κορυφαίος σκόρερ στην ιστορία της Μπαρτσελόνα. Ο δεύτερος είναι ο Σέζαρ Ροντρίγκες, με… μόλις 232. Είναι ο πρώτος σκόρερ της Πριμέρα Ντιβιζιόν, με δεύτερο τον Τέλμο Ζάρα (251) και τρίτο τον Κριστιάνο Ρονάλντο (237). Ο Μέσι έχει πετύχει 292 τέρματα στο Πρωτάθλημα, 34 στο Κύπελλο, 80 στην Ευρώπη και 19 σε άλλες διοργανώσεις. Μεταξύ άλλων, έχει σκοράρει σε δύο Τελικούς Τσάμπιονς Λιγκ.

– Εχει βάλει 238 γκολ στο «Καμπ Νου»: Από τα υπόλοιπα, 174 τέρματα τα έχει σκοράρει εκτός έδρας και 12 σε ουδέτερο γήπεδο.

– Το ρεκόρ του είναι 56 γκολ: Τόσα σημείωσε τη σεζόν 2011-12 και αναδείχθηκε πρώτος σκόρερ στην Πριμέρα Ντιβιζιόν. Την ίδια περίοδο, πέτυχε συνολικά 73 γκολ.

– Κάθε χρόνο, από τότε που αγωνίζεται στην πρώτη ομάδα, βάζει πάνω από 20 γκολ. Στην «κακή» του σεζόν, το 2013-2014, πέτυχε 28.

– Εχει σκοράρει σε 21 σερί παιχνίδια, κατέχοντας και αυτό το ρεκόρ στην Μπαρτσελόνα.

– Εκτός από τα γκολ, έχει μοιράσει 159 ασίστ.

– Ήταν ο ηγέτης της Μπαρτσελόνα και στα δύο τρεμπλ των καταλανών (2009 και 2015), και ο καθοριστικός παίκτης στην κατάκτηση των 11 από τους 12 τίτλους σε αυτά τα δύο «μαγικά» για τους Καταλανούς χρόνια.

– Τέσερις διαδοχικές χρονιές τιμήθηκε με τη «Χρυσή Μπάλα»: 2009, 2010, 2011, 2012.

– Ακόμη και σήμερα, εξακολουθεί να εξελίσσεται ως ποδοσφαιριστής. Εχει παίξει ως «ψευτο- εννιάρι», ως ακραίος δεξιός χαφ, ως επιτελικός μέσος αλλά και ακόμη πιο πίσω, ως «αντι- Τσάβι».

Συμπέρασμα; Ας αφήσουμε στην άκρη τις ανούσιες συγκρίσεις του Μέσι με τον Κριστιάνο Ρονάλντο -ή με παλαιότερους, όπως ο Μαραντόνα, ο Πελέ και ο Κρόιφ- κι ας απολαύσουμε τις μοναδικές παραστάσεις του, όσο είναι καιρός. Γιατί θα έρθει η στιγμή, που ο χρόνος θα τον νικήσει. Και τότε, θα τον νοσταλγούν ακόμη και οι φανατικοί οπαδοί της Ρεάλ Μαδρίτης…

 

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...