850
Σ' έπιασα! Ο Σεπ Μπλάτερ (δεξιά) παρασύρει στον ποδοσφαιρικό θάνατο τον Μισέλ Πλατινί | REUTERS/Ruben Sprich/Files

Ηταν ένας Γάλλος, ένας Ελβετός και πολλές μίζες

Sportscaster Sportscaster 21 Δεκεμβρίου 2015, 14:47
Σ' έπιασα! Ο Σεπ Μπλάτερ (δεξιά) παρασύρει στον ποδοσφαιρικό θάνατο τον Μισέλ Πλατινί
|REUTERS/Ruben Sprich/Files

Ηταν ένας Γάλλος, ένας Ελβετός και πολλές μίζες

Sportscaster Sportscaster 21 Δεκεμβρίου 2015, 14:47

Ο διεφθαρμένος χαλίφης της διεθνούς ποδοσφαιρικής συνομοσπονδίας (FIFA), Ζεπ Μπλάτερ και ο δήθεν ενάρετος επίδοξος εξυγιαντής της, Μισέλ Πλατινί, που ήθελε να γίνει… χαλίφης στη θέση του χαλίφη, είχαν -τελικά- την ίδια κακή μοίρα.

Η Επιτροπή Δεοντολογίας και Ηθικής της FIFA απέκλεισε τους δυο κορυφαίους παράγοντες από κάθε ποδοσφαιρική δραστηριότητα για τα επόμενα οκτώ χρόνια, με την ποινή να έχει άμεση εφαρμογή.

Για τον Μπλάτερ αυτή η απόφαση είναι η θανατική καταδίκη της υστεροφημίας του. Στα 80 του, πλέον, και με τους πάντες (ακόμη και το FBI) να τον καταδιώκουν για μια σειρά οικονομικών σκανδάλων, μεγάλη του σκασίλα. Τον περιμένουν πολύ χειρότερα από την καθαίρεσή του, που συνεπάγεται η ποινή. Αλλά για τον γάλλο θρύλο του ποδοσφαίρου και πρόεδρο της UEFA, είναι η ταφόπλακα μιας πολλά υποσχόμενης καριέρας. Τα οκτώ χρόνια θα περάσουν νεράκι, ο ηγέτης των υπέροχων τρικολόρ των 80s, μόλις πάτησε τα 60, όμως η ατίμωση είναι ισόβια.

Ο Πλατινί ήταν έτοιμος να κάνει το ρεσάλτο στην προεδρία της FIFA – και κανείς δεν μπορούσε να τον σταματήσει. Με σημαία του την κάθαρση και τη διαφάνεια, κάλπαζε προς τις εκλογές της 26ης Φεβρουαρίου 2016 ως το αδιαφιλονίκητο φαβορί. Ούτε που το φανταζόταν, ότι θα πέσει και ο ίδιος στον λάκκο που είχε ανοίξει για τον άλλοτε φίλο και μέντορά του, ελβετό παράγοντα.

Ο γάλλος πιάστηκε με τη γίδα στην πλάτη. Βρέθηκε να έχει εισπράξει 2 εκατομμύρια ελβετικά φράγκα (1,76 εκατ. ευρώ), με την υπογραφή του Μπλάτερ, τα οποία δεν κατάφερε να δικαιολογήσει. Ο ισχυρισμός του ότι το ποσό αυτό ήταν η αμοιβή του για κάποιες «υπηρεσίες» που προσέφερε στη FIFA στο χρονικό διάστημα 1998-2002, δεν έπεισε τον γερμανό δικαστή (πρόεδρο της Επιτροπής), Χανς-Γιόακιμ Εκερτ.

Το έγγραφο που πιστοποιούσε την ύποπτη συναλλαγή του με τον Πλατινί, βρέθηκε μυστηριωδώς στα χέρια των ελβετικών Αρχών που διερευνούν τα σκάνδαλα διαφθοράς στη FIFA

Πώς να τον πείσει, άλλωστε; Τα χρήματα καταβλήθηκαν στον Πλατινί, εννέα χρόνια μετά. Τον Φεβρουάριο του 2011. Και, κατά διαβολική σύμπτωση, μόλις τρεις μήνες πριν από τις προεδρικές εκλογές της FIFA… Μόλις παρέλαβε τα λεφτά, ο (και τότε) πρόεδρος της UEFA απέσυρε την υποψηφιότητά του για την προεδρία της διεθνούς συνομοσπονδίας και, αμέσως μετά, κάλεσε με επιστολή του όλες τις ομοσπονδίες – μέλη της UEFA να στηρίξουν στις εκλογές τον Μπλάτερ, που επανεξελέγη χωρίς αντίπαλο. Το τάιμινγκ ήταν ο «μάρτυρας» που έκαψε τον Πλατινί.

Οι κακές γλώσσες λένε ότι ο γάλλος παράγοντας την πάτησε σαν τον Αλ Καπόνε. Τον διαβόητο μαφιόζο που τη γλίτωσε για τα φοβερά εγκλήματά του, αλλά συνελήφθη και φυλακίστηκε για… φοροδιαφυγή. Αλήθεια ή ψέμα, το βέβαιο είναι ένα: ο Μπλάτερ φρόντισε να τον συμπαρασύρει στον γκρεμό. Το έγγραφο που πιστοποιούσε την ύποπτη συναλλαγή του με τον Πλατινί, βρέθηκε μυστηριωδώς στα χέρια των ελβετικών Αρχών που διερευνούν τα σκάνδαλα διαφθοράς στη FIFA…

O Ελβετός θέλησε να τιμωρήσει τον Γάλλο για το μεγαλύτερο έγκλημα που υπάρχει – κι ας μη θεωρείται ποινικό αδίκημα: την αχαριστία

Φαίνεται πως ο Ελβετός θέλησε να τιμωρήσει τον Γάλλο για το μεγαλύτερο έγκλημα που υπάρχει – κι ας μη θεωρείται ποινικό αδίκημα: την αχαριστία. Οταν, τη δεκαετία του ’90, ο Μπλάτερ αγκάλιαζε τον Πλατινί με πατρική στοργή και του έλεγε «εσύ θα γίνεις σπουδαίος πρόεδρος», ενθαρρύνοντάς τον να βάλει υποψηφιότητα για την προεδρία της UEFA, δεν περίμενε ότι θα ερχόταν η μέρα, που ο προστατευόμενός του θα στεκόταν απέναντί του, στο γραφείο του, και θα του ζητούσε να παραιτηθεί από την ηγεσία της FIFA.

Ο Μπλάτερ έκανε πολλά για τον Πλατινί, ακόμη και μετά την εκλογή του τελευταίου στην προεδρία της UEFA το 2007 (για πρώτη φορά). Και του έμαθε πολλά. Οπως, για παράδειγμα, ότι οι ψήφοι της Μάλτας, της Σλοβενίας ή των Νήσων Φαρόε έχουν την ίδια δύναμη με εκείνες της Αγγλίας, της Γερμανίας ή της Ιταλίας. Ετσι βγήκε πρόεδρος της UEFA τρεις φορές (2007, 2011, 2015) ο Πλατινί: τάζοντας στις αδύναμες ευρωπαϊκές ομοσπονδίες χρήματα και μεγαλεία, που ακόμη τα περιμένουν…

Δίπλα στον Μπλάτερ, ο γάλλος έγινε άσος στη διπλωματία. Δεν είχε πρόβλημα να δειπνήσει με τον σοσιαλιστή Μιτεράν και, με την ίδια άνεση, με τον δεξιό Σαρκοζί. Σε ένα από αυτά τα τραπέζια, στο Μέγαρο των Ηλυσίων, παρευρέθη και ο σημερινός εμίρης του Κατάρ, ο οποίος έπεισε τον Πλατινί να υποστηρίξει την υποψηφιότητα του Κατάρ για το Μουντιάλ του 2022. Ισως, πέρα από τα επιχειρήματα, να βοήθησε και η πρόσληψη του Πλατινί τζούνιορ, ως διευθύνοντος συμβούλου, σε μεγάλη εταιρεία αθλητικών ειδών του εμιράτου… Σε κάθε περίπτωση, ο γάλλος ήταν σύμφωνος με την ανάθεση της διοργάνωσης στο Κατάρ. Ωσπου κατηγορήθηκε (και) γι αυτό ο Μπλάτερ.

Κρίμα για τον Μισέλ, με τις αρχοντικές κινήσεις, τις αλάνθαστες πάσες και τα φημισμένα φάουλ – «μπανάνα», που έκαναν ολόκληρη τη φυλή του ποδοσφαίρου να τον λατρέψει. Κρίμα και για τις προχωρημένες ιδέες, που είχε για το ποδόσφαιρο. Το οικονομικό ευ αγωνίζεσθαι, η αύξηση των φιναλίστ του Euro, η χρησιμοποίηση βοηθών διαιτητών πίσω από τις εστίες και -κυρίως- το επιτυχημένο μάρκετινγκ που απογείωσε το Champions League, είναι δικά του έργα. Κάποια άλλα σχέδιά του, όπως η θέσπιση της δεκάλεπτης αποβολής παικτών στους αγώνες, ήταν στα «προσεχώς».

Όμως, για τον φινετσάτο γάλλο με το ιταλικό ταμπεραμέντο που κληρονόμησε από τους προγόνους του, δεν υπάρχει «προσεχώς». Και αυτή, ίσως, είναι η μοναδική παρηγοριά του «βασιλιά» Μπλάτερ: ότι το ποδοσφαιρικό του βασίλειο δεν θα πέσει στα χέρια του αχάριστου επιγόνου του…

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...