612
Τα πορτοκάλια στύβονται και οι φλούδες τους μετατρέπονται σε ανακυκλώσιμα κύπελλα | CRA

«Feel the Peel»: χυμός σε ποτήρι από φλούδα πορτοκαλιών

Protagon Team Protagon Team 16 Σεπτεμβρίου 2019, 23:24
Τα πορτοκάλια στύβονται και οι φλούδες τους μετατρέπονται σε ανακυκλώσιμα κύπελλα
|CRA

«Feel the Peel»: χυμός σε ποτήρι από φλούδα πορτοκαλιών

Protagon Team Protagon Team 16 Σεπτεμβρίου 2019, 23:24

Ενα πρωτοποριακό μηχάνημα βασισμένο στις αρχές της κυκλικής οικονομίας, που μετατρέπει τις φλούδες των πορτοκαλιών σε βιοπλαστικό, στη συνέχεια σε νήμα και κατόπιν σε τρισδιάστατα ποτήρια μιας χρήσης για να πίνει κανείς τον φρεσκοστυμμένο χυμό του είναι το καινούργιο δημιούργημα της «CRA-Carlo Ratti Associati», σε συνεργασία με την εταιρεία ενέργειας «Eni».

Το «Feel the Peel», όπως ονομάζεται το πειραματικό Juice Bar, είναι ένα μηχάνημα ύψους 3,10 μέτρων, που στύβει πορτοκάλια με υψηλή πίεση και καλύπτεται από έναν θόλο, ο οποίος όταν είναι γεμάτος χωράει 1.500 πορτοκάλια. Όταν παραγγείλεις χυμό, τα πορτοκάλια γλιστρούν προς τα κάτω και πέφτουν μέσα στον στίφτη, κόβονται στη μέση και οι φλούδες τους πέφτουν στο κάτω μέρος, όπου και συσσωρεύονται.

Οι φλούδες των στυμμένων πορτοκαλιών συσσωρεύονται στη βάση του μηχανήματος όπου μετατρέπονται σε βιοπλαστικό

Μέσω μιας διαδικασίας ξήρανσης, άλεσης και ανάμειξης με πολυγαλακτικό οξύ (PLA), οι φλούδες μετατρέπονται σε βιοπλαστικό, το οποίο στη συνέχεια θερμαίνεται, τήκεται και γίνεται λεπτό νήμα που χρησιμοποιείται από έναν 3D εκτυπωτή ενσωματωμένο στο μηχάνημα. Τα κύπελλα, που προκύπτουν μπορούν να χρησιμοποιηθούν για να πιει κανείς τον φρεσκοστυμμένο χυμό, και στη συνέχεια ανακυκλώνονται.

«Η αρχή της κυκλικότητας είναι απαραίτητη για τα σημερινά αντικείμενα», λέει ο Κάρλο Ράτι, ιδρυτικό στέλεχος της CRA και διευθυντής του Senseable City Lab στο Τεχνολογικό Ινστιτούτο της Μασαχουσέτης (MIT), «Συνεργαζόμενοι με την Eni, προσπαθούμε να δείξουμε την κυκλικότητα με έναν πολύ απτό τρόπο, αναπτύσσοντας ένα μηχάνημα, που μας βοηθά να καταλάβουμε πώς τα πορτοκάλια μπορούν να χρησιμοποιηθούν πολύ πέρα ​​από τον χυμό τους. Tα επόμενα “Feel the Peel” θα μπορούσαν να περιλαμβάνουν νέες λειτουργίες, όπως εκτύπωση υφάσματος για ρούχα από φλούδες πορτοκαλιού».

Επίδειξη απτού προϊόντος κυκλικής οικονομίας μέσω του στίφτη «Feel the Peel»

Η πρώτη επίδειξη του μηχανήματος έγινε κατά τη διάρκεια της 40ης Συνάντησης για τη Φιλία των Λαών στο Ρίμινι στα τέλη Αυγούστου. Τώρα το «Circular Juice Bar» θα παρουσιαστεί στο Singulatity University Italy Summit στο Μιλάνο, στις 8 και 9 Οκτωβρίου, και στη συνέχεια στο Ecomondo Rimini, κορυφαία διεθνή έκθεση στην Ευρώπη για τα νέα μοντέλα κυκλικής οικονομίας, 5-8 Νοεμβρίου, στο Ρίμινι.

Κατά τη διάρκεια της επίδειξης οι επισκέπτες μπορούν να παρακολουθήσουν την διαδικασία τρισδιάστατης εκτύπωσης των ποτηριών από τον 3D εκτυπωτή, ο οποίος είναι ενσωματωμένος στο σύστημα: το κύπελλο δημιουργείται ακριβώς μπροστά τους καθώς το νήμα πέφτει σε στρώσεις ομόκεντρων κύκλων. Το μείγμα χρησιμοποιείται μετά από σχολαστική ζύγιση και εξισορρόπηση της αναλογίας σκόνης πορτοκαλιού και PLA.

Η CRA-Carlo Ratti Associati είναι ένα διεθνές γραφείο design και καινοτομίας -από έπιπλα μέχρι αστικό σχεδιασμό- με έδρα στο Τορίνο της Ιταλίας και υποκαταστήματα στη Νέα Υόρκη και το Λονδίνο. Και η Eni είναι ιταλική πολυεθνική εταιρεία ενέργειας με έδρα στη Ρώμη και περισσότερους από 30.000 εργαζομένους σε 67 χώρες παγκοσμίως, στην οποία συμμετέχει και η ιταλική κυβέρνηση με μερίδιο 30,303%.

Τρισδιάστατη εκτύπωση κύπελλου από φλούδες πορτοκαλιών

Με το project «Circular Juice Bar» συνεχίζεται η συνεργασία των δύο ιταλικών εταιριών με στόχο τη διερεύνηση της κυκλικής οικονομίας και του design με μια σειρά από διαφορετικά υλικά. Ανάμεσα στα προηγούμενα projects ήταν ο «Κυκλικός Κήπος» («Circular Garden») – βραβεύτηκε στην Εβδομάδα Design του Μιλάνου 2019-, που χρησιμοποιεί μυκήλιο μανιταριών ως ανακυκλώσιμο οικοδομικό υλικό, και το «Κυκλικό Εστιατόριο» («Circular Restaurant») -παρουσιάστηκε στην έκθεση Maker Faire 2018 στη Ρώμη- που διερευνά πώς τα στερεά αστικά απόβλητα (FORSU), τα οποία προκύπτουν από την επεξεργασία των τροφίμων, όπως το λάδι τηγανίσματος, μπορούν να χρησιμοποιηθούν για την παραγωγή βιοκαυσίμων δεύτερης γενιάς, και το πολυστυρόλιο (φελιζόλ) να ανακυκλωθεί για χρήση στον τομέα της θερμομόνωσης.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...