899
Δεξιά ο Κουκ, στη μέση ο δισεκατομμυριούχος επενδυτής τεχνολογιών Πίτερ Θίελ, αριστερά ο Τραμπ. Από τη συνάντηση, στις 14/12/2016, στον Trump Tower | REUTERS/Shannon Stapleton

Τιμ Κουκ εναντίον Τραμπ: «Η Apple ιδρύθηκε από τον γιο ενός μετανάστη»

Protagon Team Protagon Team 10 Φεβρουαρίου 2017, 07:04
Δεξιά ο Κουκ, στη μέση ο δισεκατομμυριούχος επενδυτής τεχνολογιών Πίτερ Θίελ, αριστερά ο Τραμπ. Από τη συνάντηση, στις 14/12/2016, στον Trump Tower
|REUTERS/Shannon Stapleton

Τιμ Κουκ εναντίον Τραμπ: «Η Apple ιδρύθηκε από τον γιο ενός μετανάστη»

Protagon Team Protagon Team 10 Φεβρουαρίου 2017, 07:04

Tο βράδυ της Τετάρτης 8 Φεβρουαρίου το Πανεπιστήμιο της Γλασκόβης απένειμε τιμητικό διδακτορικό δίπλωμα στον διευθύνοντα σύμβουλο της Apple, Τιμ Κουκ. Ο Κουκ θεωρείται ένα από τα πιο αναγνωρίσιμα στελέχη στη Σίλικον Βάλεϊ και, ταυτόχρονα, είναι ένας εξαιρετικά φιλοσοφημένος CEO. Μετά την τελετή, μαζί με 1.100 φοιτητές συζήτησε θέματα που εκείνος θεωρεί σημαντικά, ενώ όλοι περίμεναν ότι θα αναφερόταν στην εκλογή Τραμπ και στην απαγόρευση που έχει επιβάλλει περί μετανάστευσης. Οπως και έκανε…

«Η Apple ιδρύθηκε από τον γιο ενός μετανάστη και δεν θα υπήρχε χωρίς τη μετανάστευση».

 «Ο Στιβ Τζομπς ήταν γιος μετανάστη». (σ.σ. γεννήθηκε στη Συρία). «Αν στεκόμαστε και δεν πούμε τίποτα για τα όσα έκανε ο Τραμπ, είναι σαν να συμφωνούμε. Η Apple δεν θα υπήρχε χωρίς τη μετανάστευση. Αυτό είναι ένα τεράστιο ζήτημα για εμάς. Αντιστεκόμαστε, δεν καθόμαστε στη σιωπή», είπε χαρακτηριστικά.

«Η εταιρεία έχει μετανάστες που αποτελούν το κλειδί της καινοτομίας της. Εξαρτάται από την ποικιλομορφία, τη διαφορετικότητα της σκέψης και οι άνθρωποι έχουν διαφορετικές απόψεις. Είναι ένα μωσαϊκό που παίρνει ανθρώπους με διαφορετικά υπόβαθρα και διαφορετικές απόψεις, που είναι ικανοί να δημιουργήσουν τα καλύτερα προϊόντα», συμπλήρωσε ο ίδιος.

Παράλληλα, ο επικεφαλής του τεχνολογικού κολοσσού κάλεσε τις πιο πλούσιες χώρες να βοηθήσουν όσους έχουν ανάγκη. «Προσωπικά, πιστεύω ότι οι πλουσιότερες χώρες έχουν την ευθύνη να αποδεχθούν τους ανθρώπους που φεύγουν από εμφύλιο πόλεμο», είπε ο Κουκ.

Βέβαια, δεν είναι η πρώτη φορά που ο ουκ αναφέρεται στον Τραμπ. Αμέσως μετά την εκλογή τού νέου προέδρου, ο CEO της Apple, είχε στείλει το μήνυμα της δέσμευσης της εταιρείας στη διαφορετικότητα και στην πρόοδο σε όλο τον κόσμο, μέσω ενός email προς τους εργαζομένους του. Τότε, είχε τονίσει:

«Ομάδα,

Εχω ακούσει πολλούς από εσάς σήμερα να σχολιάζουν τις προεδρικές εκλογές. Σε έναν πολιτικό διαγωνισμό όπου οι υποψήφιοι ήταν τόσο διαφορετικοί μεταξύ τους και οι δύο έλαβαν σχεδόν τον ίδιο αριθμό ψήφων, είναι αναπόφευκτο ότι το αποτέλεσμα αφήνει πολλούς από εσάς με έντονα συναισθήματα.

Εχουμε μια πολύ διαφορετική ομάδα εργαζομένων, συμπεριλαμβανομένων των υποστηρικτών του καθενός από τους υποψηφίους. Ανεξάρτητα από τον ποιον υποψήφιο υποστήριζε ξεχωριστά ο καθένας από εμάς, ο μόνος τρόπος να προχωρήσουμε είναι να προχωρήσουμε μαζί. Θυμάμαι κάτι που είπε πριν από 50 χρόνια ο Δρ Μάρτιν Λούθερ Κινγκ: “Αν δεν μπορεί να πετάξεις, τότε τρέχα. Εάν δεν μπορείς να τρέξεις, τότε περπάτα. Εάν δεν μπορείς να περπατήσεις, τότε μπουσούλα, αλλά ό,τι και να κάνεις θα πρέπει να συνεχίσεις να κινείσαι προς τα εμπρός”. Αυτή η συμβουλή είναι διαχρονική και μια υπενθύμιση ότι κάνουμε ό,τι καλύτερο μπορούμε για να βελτιώσουμε τον κόσμο πηγαίνοντας πάντα προς τα εμπρός.

Ενώ υπάρχουν αβεβαιότητες μπροστά, μπορείτε να είστε σίγουροι ότι το βόρειο αστέρι της Apple δεν έχει αλλάξει. Τα προϊόντα μας συνδέουν τους ανθρώπους σε όλο τον κόσμο και παρέχουν τα εργαλεία στους πελάτες μας να κάνουν σπουδαία πράγματα για να βελτιώσουν τη ζωή τους και τον κόσμο γενικότερα. Η εταιρεία μας είναι ανοιχτή σε όλους και γιορτάζουμε την ποικιλομορφία της ομάδας μας εδώ στις Ηνωμένες Πολιτείες και σε όλο τον κόσμο, ανεξάρτητα από το πως είναι, από πού προέρχονται, πώς αγαπούν.

Πάντα έβλεπα την Apple ως μια μεγάλη οικογένεια και θα ήθελα να σας ενθαρρύνω να έχετε ουσιαστικές σχέσεις με τους συναδέλφους σας.

Ας προχωρήσουμε μαζί!

Τιμ».

Ο Κουκ, όμως, δεν είχε υπολογίσει ότι, σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα, ο Τραμπ θα υπέγραφε ένα ξενοφοβικό διάταγμα με το οποίο θα έπληττε και την εταιρία του. Σύμφωνα με αυτό, απαγορεύτηκε η είσοδος στις ΗΠΑ, για διάστημα 120 ημερών, των προσφύγων που προέρχονται από τη Συρία για αδιευκρίνιστο χρονικό διάστημα και των πολιτών του Ιράν, του Ιράκ, της Λιβύης, της Σομαλίας, του Σουδάν, της Συρίας και της Υεμένης για 90 ημέρες. Μόλις συνέβη αυτό, ο διευθύνων σύμβουλος της Apple απευθύνθηκε ξανά στους υπαλλήλους της εταιρείας, με ένα memo: «Η Apple δεν θα υπήρχε χωρίς τη μετανάστευση, πόσο μάλλον να αναπτυχθεί και να καινοτομεί», έγραψε, δηλώνοντας ενάντιος στην πολιτική αυτή.

Ταυτόχρονα, ενημέρωσε τους υπαλλήλους ότι είχε συναντηθεί με αξιωματούχους της αμερικανικής κυβέρνησης, φτάνοντας μέχρι τον Λευκό Οίκο, για να εξηγήσει τις αρνητικές συνέπειες του διατάγματος αυτού. Η επιστολή του προς τους εργαζόμενους κατέληγε -και πάλι- με λόγια του Μάρτιν Λούθερ Κινγκ: «Μπορεί όλοι να έχουμε έρθει με διαφορετικά καράβια, βρισκόμαστε όμως στην ίδια βάρκα τώρα».

Την αμέσως επόμενη στιγμή θα έβαζε και εκείνος την υπογραφή του, εκπροσωπώντας την Apple, στην επιστολή που συνέταξαν αρκετές εταιρείες τεχνολογίας, με την οποία θα εξέφραζαν την αντίθεσή τους στο διάταγμα για την απαγόρευση των ταξιδιών σε μετανάστες.

Η Google και το Facebook είχαν τοποθετηθεί νωρίτερα επί του συγκεκριμένου διατάγματος, με τον Μαρκ Ζούκερμπεργκ να επικρίνει κατηγορηματικά την απαγόρευση κατά των μουσουλμάνων. Και στο πλευρό του παρατάχθηκαν άλλες 95 εταιρείες τεχνολογίας – συμπεριλαμβανομένων των Microsoft, Netflix, Twitter και Uber, Yelp, Square, Dropbox, Lyft, Pinterest, Kickstarter, Salesforce και Reddit. Η επιστολή με τις υπογραφές που συγκεντρώθηκαν από τις τεχνολογικές εταιρείες έχει ήδη κατατεθεί στο Ενατο Εφετείο των ΗΠΑ. Σε αυτήν ζητείται η απαγόρευση των διακρίσεων και επισημαίνεται η απόκλιση του διατάγματος από τις αρχές της Δικαιοσύνης η οποία διέπει το σύστημα μετανάστευσης των ΗΠΑ, για περισσότερα από 50 χρόνια.

Υπάρχουν πολλοί στην άλλη άκρη του Ατλαντικού οι οποίοι ισχυρίζονται ότι «δεν έπιασε ξαφνικά ο πόνος τις εταιρείες για τα ανθρώπινα δικαιώματα που καταπατούνται από το διάταγμα Τραμπ, αλλά υπάρχει δόλος: οι μετανάστες αποτελούν το 37% του εργατικού δυναμικού της Σίλικον Βάλεϊ, άρα είναι προφανές ότι πλήττονται τα συμφέροντα των εν λόγω εταιρειών, γι’ αυτό και διαμαρτύρονται».

Ο Τιμ Κουκ, ο οποίος έχει δηλώσει δημόσια ότι είναι ομοφυλόφιλος και έχει αγωνιστεί και για αυτά τα δικαιώματα, υποθέτουμε ότι στο άκουσμα αυτού του έωλου επιχειρήματος θα μειδιά…

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...